reklama

Krásné i chutné muchovníky

Možná se vám také stalo, že jste na své zahradě každý rok na jaře obdivovali bíle kvetoucí keře nebo stromy, které pak v létě vytvořily tmavě fialové plody podobné borůvce, které pak v rychlosti sklidili ptáci.

i (Zdroj: archiv redakce)
Krásné i chutné muchovníky

Na podzim se tyto zajímavé dřeviny zbarvily do zlatých nebo sytě rudých tónů a vy jste až po čase zjistili, že jste si na pozemek vysadili krásný muchovník. Ten je totiž často prodáván jako okrasná dřevina, ale jen někteří zahrádkáři ví o tom, že tyto dřeviny rok co rok plodí jedlé a neskutečně zdravé plody, které se konzumují začerstva nebo se tepelně upravují.

Zajímavý přistěhovalec

V České republice není žádný muchovník původní, naprostá většina nám známých muchovníků pochází z oblasti severní Ameriky. Pouze muchovník oválný (Amelanchier ovalis) přirozeně roste na Slovensku.  Jedná se o vyšší keře nebo stromy, některé keřovitě rostoucí formy se na kmínek dokonce roubují.

Na muchovníku asi nejvíce obdivujeme jejich smetanově bílé květy, které rozkvétají na jaře nejčastěji v období od března, dubna až do května. Květy nerostou jednotlivě, ale tvoří bohatá hroznovitá květenství, která bývají vzpřímená nebo převisající.

V létě se z nich pak vyvinou temně fialové kulovité plody, které chuťově připomínají borůvky. Na muchovníku obdivujeme také zajímavé listy, které se na podzim zahalují do teplých odstínů červené, oranžové nebo zlaté barvy.

Kam se hodí

Muchovníky se uplatní prakticky v každé zahradě. Své místo najdou co by roubované na kmínku v městských alejích i jako zajímavá solitéra v záhonech i trávníku. Keřovité formy jsou vhodné na tvorbu keřových skupinek se zajímavými květy, ale stejně jako jejich stromovitě rostoucí kolegové se uplatní i jako atraktivní solitéra, která na sebe během roku strhává pozornost. Dobře se kombinují s dalšími kvetoucími druhy dřevin nebo s pestrými trvalkami. Často se používají v celoročně atraktivních zahradách, ve kterých se uplatňují pro své brzké kvetení a podzimní zbarvení.

Pokud máte rádi rostliny, které jsou krásné ale zároveň i užitečné, je pro vás muchovník tou pravou rostlinou. Díky tomu, že je muchovník považován za druh netradičního nebo méně známého ovoce, rozhodně by neměl chybět ani v přírodních či permakulturních zahradách, kde ho rádi vysazujeme například do jedlého lesa. Stejně tak jím nepohrdnete ani v ovocné či užitkové zahradě. Málokdo ví, že perfektně snáší pravidelný řez a tvarování. Díky tomu se z něho dají vypěstovat zajímavé živé ploty.

Krásné i chutné muchovníky
Krásné i chutné muchovníky (Zdroj: )
Krásné i chutné muchovníky
Krásné i chutné muchovníky (Zdroj: )
Krásné i chutné muchovníky
Krásné i chutné muchovníky (Zdroj: )

Péče

Většina severoamerických druhů vyžaduje poměrně kvalitní a svěží půdu, ale snese i mírné sucho. Muchovníky nijak výrazně neohrožují choroby ani škůdci, navíc nevyžadují žádnou specifickou péči. Ačkoliv dobře snáší pravidelný řez, keřovité formy ho prakticky vůbec nevyžadují. V jarním období se pouze z vnitřní struktury odstraňují odumřelé nebo poškozené větve či výhony, které nadměrně zahušťují vnitřní strukturu dřeviny.

Pokud pěstujete muchovník hlavně kvůli jeho zdravým plodům, které obsahují velké množství vitamínů a minerálů, počítejte s tím, že na sklizeň nebudete rozhodně sami. Sladké plody totiž zbožňují i ptáci, kteří se na plody slétají hned při dozrávání prvních bobulek. Pokud z plodů chcete také něco mít, přehoďte přes dřevinu speciální jemnou síť, kterou seženete ve specializovaných obchodech.

Zdravé plody pro každého

Fialové malvičky dozrávají od června až do srpna v závislosti na daném druhu a stanovištních podmínkách. Pro lepší dozrávání plodů se doporučuje výsadba na světlé a slunné místo. Plody jsou skvělým antioxidantem, protože obsahují velké množství vitamínu C, dále pak B12 a celou řadu minerálů, které se podílejí na zvýšení obranyschopnosti organismu.

Muchovník můžete konzumovat v čerstvém stavu nebo si z něj vyrobit zdravé sirupy, džemy, marmelády nebo hlavně na podzim a v zimě oblíbený pečený čaj. Dobře se kombinuje s rybízem, angreštem, borůvkami nebo malinami.

Běžně prodávané druhy mucovníků:
Amelanchier arborea – muchovník stromovitý
Amelanchier florida – muchovník květnatý
Amelanchier laevis – muchovník hladký
Amelanchier lamarckii – muchovník Lamarckův
Amelanchier ovalis – muchovník vejčitý
Amelanchier spicata – muchovník klasnatý

 Text a foto: Lucie Peukertová

Publikováno: 13. 4. 2017, Autor: