Pro zlepšení paměti se často nabízejí potravinové doplňky nebo čaje z listů ginkgo biloby. Bylinek, které nám v podzimním a zimním čase pomohou překlenout depresivní počasí, zklidní nám nervy, přinesou klidný spánek a ještě prospějí naší paměti, je ale mnohem víc. Řadu z nich si můžete pěstovat i doma nebo na zahrádce.
Bakopa drobnolistá neboli brahmi (Bacopa monnieri) je svěže zelená rostlinka libující si ve vlhké výživné půdě. Je to jedna ze základních bylin ajurvédské medicíny, protože má očistné a harmonizační účinky na náš organismus. Snižuje pocity úzkosti, neklidu a napětí, zklidňuje mysl a podporuje relaxaci. Zvyšuje syntézu proteinů a aktivitu mozkových buněk, užíváním tedy podpoříte svou mozkovou bdělost, zlepší se schopnost učit se novým podnětům i zapamatovat si je. Používá se také jako krev čistící prostředek napomáhající léčbě astmatu, chronických kožních onemocnění a vysokého krevního tlaku. Ze sušených lístků brahmi se připravuje čaj, doporučená dávka je 5-15 g sušených lístků denně pro přípravu čajového odvaru. Brahmi můžete pěstovat jako půvabnou pokojovku, její poléhavé výhony obsypané svěže zelenými lístky a často vykvétající bílými kvítky vypadají nejlépe v závěsných květináčích. Potřebuje organickými hnojivy doplňovanou zeminu a vydatnou zálivku.
Pupečník asijský neboli gotukola (Centella asiatica) je další tropickou rostlinou hojně využívanou prastarou ajurvédskou medicínou k regeneraci nervové soustavy, kterou zklidňuje i posiluje a odstraňuje nervové blokády. Je vyhlášeným prostředkem na podporu inteligence a paměti, pomáhá i pro zlepšení příznaků Alzheimerovy choroby. Na podporu mozkové činnosti se v tradiční medicíně často kombinuje s vitanií snodárnou – ašvagandou (Vithania somnifera), která podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a zároveň podporuje mozkovou činnost. Obě rostliny se celoročně nejlépe pěstují jako pokojové, v létě sice mohou být venku, komplikovaně se pak ale přenášejí do tepla domu. Zato v pokoji na hodně světlém stanovišti, třeba na okenním parapetu, dělají parádu. Pupečník se rozroste v dobře hnojené a vlhké půdě (nebo i v minijezírku jako bahenní rostlina) dlouhými převislými výhonky a jeho zubaté kulaté lístky jsou velmi dekorativní. Vitanie je zase silná rostlina se stříbřitě ojíněnými listy, v jejichž paždí hojně kvete a vytváří efektní semeníkové červené bobule.
Zatímco tři zmíněné tropické bylinky nám poskytují drogu v listech a čaj z nich si při dodržení dávkování připravovat sami, dvě rostliny chladných sibiřských krajů svou sílu střádají v kořenech pod zemí. O to je však mocnější, pro laické používání ale také nebezpečnější. Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) i čemeřici kavkazskou (Helleborus caucasicus) můžeme ovšem bez potíží pěstovat na české zahradě a oba druhy patří k bylinkám skutečně velmi ozdobným. Zejména u čemeřice kavkazské ovšem hrozí zaměnitelnost s jinými odrůdami, které jsou prudce jedovaté – takže opravdu pozor a raději se spolehněte na sušené kořeny nebo potravinové doplňky připravené rukama farmaceutů. Šišák má mnoho blahodárných účinků, především na krevní tlak, likvidaci volných radikálů v těle, je protialergický. Zároveň ale působí i na nervovou soustavu, účinky jsou prokázané i v dětské medicíně při potížích s nočními děsy, u dospělých pomáhá při chronické nespavosti a neurózách, při neurotických bolestech hlavy. Také čemeřice kavkazská má harmonizující a zklidňující účinky, zároveň ale také pomáhá při artitických bolestech kloubů, revmatismu a také při snižování krevního cukru. Zajímavý efekt preparátu k nám doputoval z tradiční ruské medicíně v podobě přípravků s tajemným názvem „moroznik“ (je to ruské slovo pro čemeřici) – užívá se pro celkovou očistu organismu a spolu s ní přináší i odtučňovací efekt, tedy hubnutí. Pokud nejste po infarktu nebo netrpíte srdeční aritmií, můžete si odtučňovací kúru s moroznikem vyzkoušet. Trvá rok, zbaví vás přebytečného tuku v těle a zároveň pomůže se stresem a úzkostnými stavy.
TIP
Pupečník do salátů
Lístky pupečníku se v tradiční cejlonské kuchyni používají také čerstvé třeba pro zpestření chuti zeleninových salátů. Můžete to vyzkoušet, mají jemně pikantní chuť, která lahodně zpestří například jinak chuťově fádní hlávkový salát.
Text: Gabriela Koulová
Publikováno: 15. 11. 2011, Autor: