reklama

Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát

Možná jste už byli na exotické dovolené, kde na nádherně nazdobeném talíři plném grilovaného masa a zeleniny měly své místo také čerstvé květy. Jídlo jste snědli, ale květů se nedotkli. Místní si je však ještě před konzumací pokapali olivovým olejem , citronem, nebo trochou kokosového mléka. Nechápali, že vy si tuto lahůdku necháte ujít. Jaké květy jsou ale jedlé?

i (Zdroj: Lucie Peukertová)
Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát

Květiny jsou nádhernou živou dekorací a my jsme za ně minulý rok zaplatili více než devět miliard korun. Jejich rozmanité tvary, barvy a vůně inspirovali a stále inspirují malíře, skladatele, návrháře a v poslední době i kuchaře. Stále častěji totiž přidávají do svých receptů a čerstvé květy. Pokud si dokážete představit, že si je do svého jídelníčku zařadíte i vy, musíte znát několik pravidel.

Stručná fakta

* Správná identifikace jedlých květů je důležitá.

* Používejte květiny, které jsou pěstovány bez použití pesticidů.

* Pro nejlepší chuť vybírejte květiny v době vrcholného květu

* Zavádějte konzumaci druhů květin do stravy pomalu, abyste mohli určit alergické reakce.

* Jedlé květy můžete nakládat do octa nebo oleje

Mnoho květů je jedlých a zároveň bezpečných, existují však také jedovaté, které žádnou úpravou na jedlé nezměníte.
Mnohé květy nejen většiny kuchyňských bylin jsou jedlé a bezpečné. Nicméně, správné určení je důležité, protože některé květiny jsou jedovaté a neměly by se jíst, ani se jich dotýkat.  Jejich požití  způsobuje zvracení a bolesti žaludku. Mezi  ně patří květy šalvěje, verbeny, hrachoru, lobelek, narcisu, oleandru, kvetoucího tabáku, máku setého, azalek, rododendronů, kaly a některých orientálních květin. Některé z těchto květin mají jedlé plody, my se však bavíme pouze o květech. Rozhodnete-li se ke konzumaci květů, nepoužívejte květiny s ovadlými lístky, vybledlé květy, či uzavřené. Květ musí být rozvitý, abyste si ho mohli pořádně prohlédnout. Vezměte to tak, že jsou květy nedozrálé a přezrálé. Ty nedozrálé jsou hořké nebo trpké. A ty přezrálé jsou na tom podobně. Květiny k jídlu si pěstujte doma. Určitě si je nenakupujte v květinářství a zahradních centrech. Tam se setkáte jen s těmi pěstovanými pro dekorativní spotřebu. Během růstu jsou ošetřovány pesticidy a chemickými přihnojovadly, což na talíři nemá co dělat.

Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát
Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát (Zdroj: archiv redakce)
Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát
Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát (Zdroj: archiv redakce)
Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát
Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát (Zdroj: archiv redakce)
Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát
Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát (Zdroj: archiv redakce)

A jaké jsou ty jedlé?

Ibišek, kopr, sedmikráska, brutnák, brokolice, květák, heřmánek, begónie, hořčice, měsíček, zahradní chryzantémy, šafrán, čekanka, koriandr, květy citrusových plodů, dýně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, levandule, libeček, máta, květ jabloně, meduňka, modřenec, bazalka, bergamot, majoránka, oregáno, pelargónie, rozmarýn, růže, saturejka, pampeliška, tymián, šeřík, aksamitník, yucca…apod.

Pokud patříte mezi konzumenty květů, podělte se s námi o vyzkoušené recepty a zašlete je na adresu redakce(zavináč)magazinzahrada.cz. Uveřejněné návody a recepty odměníme.

Tak, jako správný houbař si musí být jistý, které houby sbírá, i v případě konzumace květů je dobré si  ověřit, zda lákavě vonící květ nepatří  jedovatým květinám, či zda nezpůsobuje alergické reakce.

Dobrou chuť !

Sabrina Harisová

Publikováno: 6. 5. 2011, Autor: