reklama

Bylinkové směsi ze zahrádky na všechny vaše neduhy

Bylinky můžete pěstovat jak doma, tak na zahrádce, je ale dobré mít z nich i nějaký užitek. Co takhle bylinkové čaje? Pokud budete mít ten správný recept, dokážete zatočit se všemi neduhy!

i (Zdroj: archiv redakce)
Bylinkové směsi ze zahrádky na všechny vaše neduhy

Máte-li problémy s ledvinami, vsaďte na přesličku, vrbici a celík zlatobýl, kterého přidejte třikrát více než předchozích dvou ingrediencí. Jednu lžíci směsi zalijte litrem vroucí vody a nechte louhovat čtvrt hodinky. Bylinkový čaj pijte třikrát denně před jídlem a nezapomínejte na dostatek ostatních tekutin.

Na ekzém a lupénku nebo proti kašli

Máte-li problémy s ekzémem, natrhejte a usušte heřmánek, rdesno, listy vlašských ořechů a jitrocele, nať řebříčku a violky trojbarevné a květ hluchavky bílé. Bylinky smíchejte, zalijte vroucí vodou a louhujte dvacet minut. Neslaďte a pijte nalačno. Do čaje proti lupénce dejte květ bezu, nať violky, list kopřivy a kořen lopuchu.

Proti kašli pomůže bylinkový čaj z květů podbělu, divizny, plicníku a listí jitrocele. Můžete vyzkoušet i sladkou kombinaci jitrocele, mateřídoušky a kandovaného ovoce, které příjemně doladí citron. Pokud nemáte bylinky k dispozici na vaší zahradě, nebojte se pro ně vydat třeba na louku nebo do lesa.

Bylinkové čaje na srdce i na tlak

Bylinkové čaje pomůžou i proti srdeční arytmii. Smíchejte listy ostružiníku, pomerančovníku, meduňky a máty s kořenem kozlíku lékařského. Přidejte i trochu pelyňku a nechte hodinu louhovat. Pokud máte k dispozici jen kozlík a pomerančovník, můžete si namíchat směs proti vysokému tlaku. K této směsi můžete dodat i květy heřmánku, levandule a lístky rozmarýnu.

Na vysoký tlak pomáhají i listy olivovníku společně s česnekem a medem. Dvě čajové lžičky listů olivovníku nejdříve přelijte litrem vařící vody a nechte 10 minut louhovat. Do sceděné směsi přidejte šťávu ze tří stroužků česneku a oslaďte medem. Pijte nejlépe po dobu tří týdnů každý večer.

Hořké potěšení v přeslazené době

Můžete vsadit i na hořké čaje, tedy ty, jejichž ingredience obsahují vyšší podíl hořčin. Zkuste pampelišku, čekanku nebo pýr. Po tučném a sladkém jídle vám udělají příjemně na žaludek.

Mějte na paměti, že bylinky jsou mocné léčitelky, nic se ale nesmí přehánět. Neprolévejte se proto bylinkovým čajem od rána do večera, ale spíše jej berte jako ozdravnou kúru, jejíž účinky se jistě brzy dostaví, nebuďte ale netrpěliví. Co přesně na kterou část těla platí, vám určitě ochotně poradí i v každé lékárně.

Martina Gajdošová

Publikováno: 23. 3. 2011, Autor: