reklama

Účinky léčivých rostlin, které si můžeme vypěstovat sami – 2. část – způsoby přípravy

V prvním díle naší série článků o účincích léčivých rostlin jsme se seznámili s tím, jak rostliny sbírat a sušit, aby si zachovaly co nejvíce léčebných účinků. Dnes si povíme více o tom, jakým způsobem je připravovat, abychom jejich léčebné účinky mohli pocítit i na svém vlastním těle. Příští díly našeho miniseriálu budeme věnovat samotným druhům, které si můžeme sami vypěstovat a s jejich pomocí se pak léčit.

i (Zdroj: Lucie Peukertová)
Účinky léčivých rostlin, které si můžeme vypěstovat sami – 2. část – způsoby přípravy

Co všechno lze z léčivých bylin připravit

Z léčivých bylin a rostlin, které si sami vypěstujeme, můžeme připravovat nejen teplé čaje, ale také výluhy za studena, nejrůznější kaše, esence anebo z nich připravovat čerstvé šťávy či vařit masti anebo lisovat oleje. Bez léčivých účinků rozhodně nejsou ani bylinné zábaly nebo bylinné koupele.

Nálev nebo zápar

Pro přípravu nálevu budeme potřebovat buďto čerstvé nebo sušené byliny. Čerstvé pokrájíme a vložíme nejlépe do skleněného džbánku anebo do většího porcelánového hrnku. Nepoužíváme nikdy kovové nádoby. Čerstvé bylinky necháme louhovat jen krátce, postačí i půl minuty. Čaj musí mít bledě žlutou barvu anebo jemně světle zelenou. U sušených bylin je potřeba delší vyluhování, nejlépe jednu až dvě minuty. A jak je to s nálevem z kořenů? Podle předepsaného množství vložíme do nádoby se studenou vodou, v nádobě krátce povaříme a následně necháme 3 minuty luhovat. Vzhledem k tomu, že teplý bylinný čaj má výraznější účinky, je dobré jej uchovat na celý den v termosce a popíjet ho po doušcích po celý den.

Výluh za studena neboli macerát

U některých rostlin platí, že se nesmějí vařit, neboť by pozbyly své léčivé účinky. K těmto rostlinám řadíme sléz, puškvorec anebo jmelí. I přesto však můžeme využívat jejich léčivé schopnosti, a to tak, že si je vyluhujeme za studena. Běžné množství, které se uvádí vždy v návodech, necháme vyluhovat nejlépe přes noc, minimálně však po dobu 8 hodin ve studené vodě. Poté pouze slabě nahřejeme, aby se teplota hodila ihned pro pití, a denní dávku nalijeme do termosky. Tu nejlépe předem vypláchneme vřelou vodou. Opravdu nejlepší způsob užívání těchto léčivých rostlin je kombinace výluhu za studena smíšeného se spařením. Rostliny přes noc luhujeme opět zastudena, avšak v poloviční dávce vody. Ráno scedíme. Poté rostliny zalijeme druhou částí vřelé vody a znovu scedíme. Oba tyto čaje následně smícháme.

Účinky léčivých rostlin, které si můžeme vypěstovat sami – 2. část – způsoby přípravy
Účinky léčivých rostlin, které si můžeme vypěstovat sami – 2. část – způsoby přípravy (Zdroj: )
Účinky léčivých rostlin, které si můžeme vypěstovat sami – 2. část – způsoby přípravy
Účinky léčivých rostlin, které si můžeme vypěstovat sami – 2. část – způsoby přípravy (Zdroj: )
Účinky léčivých rostlin, které si můžeme vypěstovat sami – 2. část – způsoby přípravy
Účinky léčivých rostlin, které si můžeme vypěstovat sami – 2. část – způsoby přípravy (Zdroj: )

Čerstvá bylinková šťáva

Nikdo asi nepochybuje o tom, že čerstvě připravená šťáva z bylinek je nejúčinnější, proto se také podává po kapkách anebo se jí pouze vlhčí nemocné místo na těle. Ideální pro získání čerstvé šťávy z bylinek je kuchyňská odstředivka, která bylinky nejdřív naseká nadrobno a poté z nich čerstvou šťávu odstředí. Bylinky před vložením do kuchyňské odstředivky však nejprve omyjte. Šťávu připravujte pokud možno každý den čerstvou, jen za těchto podmínek bude mít ty nejlepší léčebné účinky. Pokud si ji však musíte udělat do zásoby, naplňte ji do malých lahviček, ty dobře uzavřete a v chladničce by vám měly vydržet i několik měsíců.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 2. 1. 2015, Autor: