reklama

Zázrak jménem dýně

Tykve pocházejí z topických a subtropických oblastí Ameriky. Celý rod zahrnuje 27 druhů tykví, z nichž je každý vyšlechtěn do stovek druhů. Nejen barvy a tvary jsou u nich odlišné, ale lze je využít nejen ke konzumaci, ale třeba na ozdobu a půvabnou podzimní dekoraci.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Zázrak jménem dýně

Tykvová semínka – zdroj vitamínů a bílkovin

Tykev (Curcubitapepo) obsahuje semínka, která se využívají převážně zralá a usušená. Získává se z nich olej, obsahují cenné bílkoviny, aminokyseliny, vitamín E, minerály jako hořčík a selen, a také velké množství fytosterolů. Ty mají protizánětlivé a močopudné účinky. Tykvová semínka jsou považována za nejdůležitější prostředek k posílení svalů močového měchýře. Zmírňují dráždivý močový měchýř a navíc i nutkání na močení. Aby účinné látky správně a dostatečně pracovaly, měly by se semínka užívat koncentrovaná – v kapslích či tabletách. V kuchyni se využívá olej ze semen tykví pro značné množství kyseliny linolové. Pro její obsah patří k důležitým ochranným prostředkům proti působení volných radikálů.

Pěstování je snadné

Ze zahrádkářského hlediska, jsou tykve důležitou rostlinou pro zahrádkáře začátečníky. Je  snadné je pěstovat, nárůst jejich hmoty je velký a v neposlední řadě splňují i významný estetický dojem. Podle použití se tykve dělí na letní a zimní.  K letním tykvím řadíme například cukety a patisony, které se sklízejí průběžně, vlastně ještě tehdy, kdy jsou plody nedozrálé a křehké. Je nutné je po utržení brzy zkonzumovat.

Zimní tykve nejen pro okrasu

Zimní tykve jsou některé druhy pěstované pro okrasu a jiné zase pro sklizeň na zavařování, nejčastěji jsou to velkoplodé odrůdy, plazivé. Šlahouny těchto zimních odrůd se v průběhu vegetačního období mnohonásobně prodlouží, rozrostou se na mnoho metrů. Vyhovuje jim dobře vyhnojená půda s dostatkem humusu. Pro tvorbu plodů je to neodmyslitelná podmínka. Často se proto dýně vysazují na kompost, který je na konci sezóny celý skrytý pod listy dýní.

Zázrak jménem dýně
Zázrak jménem dýně (Zdroj: )
Zázrak jménem dýně
Zázrak jménem dýně (Zdroj: )
Zázrak jménem dýně
Zázrak jménem dýně (Zdroj: )

Jelikož jsou plody velmi citlivé na chlad, sklízejte je před příchodem prvních mrazíků. Jakmile budete plody sklízet, ponechejte na nich stopku alespoň 5 cm dlouhou, vydrží pak uskladnění po delší dobu. Při sklizni je nutné, aby byly tykve již zcela zralé, což lze poznat podle velmi tvrdé a matné slupky, do které nejde udělat ani nehtem rýha. Stonek by měl být již lehce zaschlý. Při hezkém počasí je možné dýně nechat na slunečném místě dosychat. Pokud však je již chladno, dosušujte je doma u kamen. Pro tyto účely je nejvhodnější místnost s teplotou mezi 10-15°C. Při uskladnění by se neměly tykve vzájemně dotýkat.

Kdy sklízet okrasné dýně?

Stejně tak i okrasné dýně je nejlepší sklízet co nejpozději. Poznáme to podle seschlých listů rostlin a tvrdého povrchu. Plody ponechané ještě 2 týdny na slunci se krásně vybarví a dojdou. Můžete zvýšit jejich trvanlivost tak, že je nakonec přestříkáte bezbarvým lakem.

Jistě si budete chtít vyrobit i některou z půvabných dekorací s využitím dýní. Některé nápady naleznete u našeho článku.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 29. 9. 2014, Autor: