reklama

Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů

Všichni víme, že zajímavě a nápaditě upravený pokrm chutná mnohem lépe. A ti z nás, kteří rádi experimentují a připravují často nové pokrmy, pro ty jsou neotřelé nápady takřka výzvou ke kreativitě. Skvělým nápadem v tomto směru je využití jedlých květů do pokrmů, ale i do nápojů.

i (Zdroj: Lucie Peukertová)
Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů

Většina jedlých květů je velmi zajímavá, jak svým tvarem, tak i barvou, navíc díky kvetení ve stejném čase se dají mnohé druhy i kombinovat a stále tak pokrmy a nápoje v průběhu sezony měnit.

Většina jedlých květů obsahuje nektar, a to je důvod, proč se skvěle hodí právě ke sladkým pokrmům. Sladké tvarohové pochoutky, ovocné saláty a především zmrzlina se dají jedlými květy velmi půvabně přizdobit. S vanilkovým nebo banánovým pudinkem bílou šlehačkou jistě nejlépe ladí květy citrusů anebo hlavičky květů stévie či anýzových vonných kopřiv. Také rybízová šalvěj anebo květy jarních fialek vypadají na zmrzlině či dortech se světlou polevou nebo krémem (obr. č. 1).

Do další kategorie pikantních pokrmů lze přidávat zvláště sladce ostré květy chilli papriček anebo muškátů. Hodit se budou i jedlé chryzantémy. Zajímavý barevný kontrast dodají jídlům i celá květenství nebo i pár utržených jednotlivých kvítků pórkovitých druhů, zvláště květy pažitky nebo česneku. Velmi hezky ozvláštní takové květy i dipové omáčky, které mají světlý základ, například z jogurtu, tvarohu anebo měkkých sýrů. Podložíme-li omáčku ještě několika listy čerstvého salátu a nahoru přidáme pár lístků polníčku, rukoly anebo stonky perily, bude dokonalý nejen vzhled, ale i chuť.

Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů
Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů (Zdroj: )
Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů
Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů (Zdroj: )
Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů
Jedlé květy – poutavá ozdoba pokrmů i nápojů (Zdroj: )

Pro přípravu nápojů jsou okouzlující ozdobou kostky ledu, do kterých byly přidány barevné kvítky anebo alespoň několik okvětních plátků z jedlých květin. Kostky ledu mohou ozdobit jak ovocné šťávy, tak i ledový čaj nebo punč. Je však zapotřebí natrhat květy, jakmile jsou zcela otevřené. Tak vynikne jejich krása. Aby led zůstal hezky čirý, používejte k tvorbě kostek ledu převařenou a následně vychladlou vodu a do každé kostky přidejte jen jeden květ, aby hezky vynikl. Při vkládání květů do jednotlivých přihrádek je nejvhodnější používat pinzetu. Ke zmražení vody v led postačí asi 8 hodin. V kostkách ledu (obr. č. 2, 3, 10, 11) vypadají velmi hezky violky, macešky, lichořeřišnice, květy ananasové šalvěje, keříčkové bazalkybrutnáku.

A nám už na závěr zbývá jen popřát vám dobrou chuť a příjemný pohled na vaše netradiční pokrmy a nápoje připravené z jedlých květů.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 25. 4. 2014, Autor: