reklama

Chutné lokváty na vašem slavnostním jídelníčku

Možná jste se už setkali při nějaké příležitosti s plody, kterým se nesprávně říká mišpule japonská. Jejich správné označení je lokvát (Eriobotrya japonica). Plody tohoto keře či stromu jsou velmi chutné a na našem trhu se objevují obvykle v období Vánoc.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Chutné lokváty na vašem slavnostním jídelníčku

Stálezelený subtropický keř – lokvát

Lokvát je stálezelený subtropický keř narůstající často až do velikosti stromu. Dosahuje výšky kolem 5 metrů, výjimečně naroste i 10 a jeho koruna je hustá a pravidelná. Na silných větvích, které má v mládí plstnaté, vyrůstají střídavé listy, které mohou dosáhnout délky až 30 cm. Jeho listy jsou jakoby vrásčité, tmavě zelené, na líci lesklé a na rubu plstnaté a žebernaté.

Lokváty  jsou pěstovány avšak rostou místy i planě

Lokváty rostou planě v Indii v oblasti Himaláje a také v severovýchodní Číně. Pěstují se však převážně ve východní Asii, rovněž v Zakavkazí a ve Středomoří.  Objevují se rovněž ve Španělsku, Francii, Alžírsku a v Kalifornii a na Floridě.

Chuť a vůně lokvátů

Květy lokvátů velmi silně voní a mají smetanovou barvu.  Plody jsou velmi chutné, mají sladkokyselou až sladkou chuť. Jsou to podle druhu buďto kulovité, válcovité nebo hruškovité malvice.  Obsahují 2 až 5 velkých lesklých hnědých semen. Z plodů se konzumuje křehká krémová dužnina žluté až světle oranžové barvy, která je velmi šťavnatá. Plody mají tenké ochmýřené oplodí.

Pěstební požadavky

Lokváty mají na pěstování podobné požadavky jako citrusy. Vůči mrazu je však neplodící rostlina odolnější. Lokváty stejně jako v subtropech, dozrávají i u nás v únoru. Kvést začínají na podzim až začátkem zimy. Pro trh se sklízejí utržením celé laty. Stromy se dožívají stáří až 60 let někdy i 70. Svědčí jim lehčí půdy s kyselou i zásaditou reakcí. Mají rády dostatek srážek. Na půdu tedy lokváty nejsou příliš náročné.

Štěpování, řízkování a křížení rostlin

Jiné je to však s plody. Abychom docílili pěstitelských úspěchů, je třeba lokváty štěpovat, řízkovat a křížit. Nejrozšířenější je roubování na podnože asi 15 mm silné. Roubování je nejvhodnější provést v průběhu dubna až počátkem května. Naroubované rostliny však začínají plodit až 4. nebo 5. rokem. K tomu, aby se vám na lokvátech podařilo v domácích podmínkách vypěstovat vlastní plody, vede tedy poměrně složitá cesta.

Kde se dají u nás pěstovat

Toto atraktivní ovoce lze pěstovat jak ve skleníku, tak na zasklené verandě nebo i v bytě. V bytě je navíc i velmi dekorativní rostlinou. Pokud tedy váš lokvát nebude plodit, může být u vás doma alespoň velmi efektně vypadající rostlinou.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 1. 12. 2014, Autor: