Hnojení může být i zdravé, ekologické a velmi účinné aniž bychom použili chemii. Jednoduše zapravíme do půdy organickou hmotu a půdu poté provzdušníme. V dnešním článku se podíváme na to, jaké rostliny jsou pro zelené hnojení nejvhodnější a jak vybírat podle druhu půdy, kterou bychom tímto způsobem rádi vylepšili.
Jaké rostliny obecně lze použít pro výsev na zelené hnojení
K zelenému hnojení lze použít pro výsevy: pohanku, pelušku, vikev, svazenku, lupinu žlutou, lupinu bílou, lupinu modrou, hořčici, slunečnici, seradelu, bob polní, řepku, vikev huňatou, řepici, jetel inkarnát, pšenici nebo ozimé žito, jílek mnohokvětý, hrachor. Pokud je to možné a máte na výběr, vždy je lepší zvolit směsku před jednodruhovým zeleným hnojením.
Dvě období pro výsev zeleného hnojiva
Zelené hnojení buďto vyséváme v srpnu a takové pak zapravujeme do půdy ještě před zimou. Nebo je tu druhá možnost, vysít zelené hnojivo na podzim a rostliny pak zapravit do půdy až na jaře. Z těchto dvou způsobů volíme vždy podle toho, zda na prohnojené půdě chceme začít pěstovat rostliny již brzy zjara anebo nám stačí mít půdu připravenou až na květnové výsevy nebo výsadby po „zmrzlých mužích“.
Co vybrat pro těžké půdy
V těžkých půdách logicky probíhá rozklad zelené hmoty pomalu a zvláště v zimě. Pro tyto půdy je ideální výsev směsky obilí s vikví setou. Výsev proveďte již na konci léta, nechejte ji na záhonech přezimovat až do jara a až potom ji zapravte do půdy.
Volba pro lehké půdy
Vzhledem k tomu, že lehké půdy jsou všeobecně více provzdušněné, tak v nich rozklad zeleného hnojiva probíhá rychleji. Ideální volbou pro lehčí typy půd je svazenka vratičolistá. Ta má totiž bohatý kořenový systém, takže může půdu velmi dobře prokořenit. Jestliže před vpravením do půdy necháte svazenku projít mrazem, bude se o to lépe zpracovávat.
Zelené hnojení z čeledi brukvovitých
Na závěr tu máme jedno varování. Velmi oblíbené mezi pěstiteli je zelené hnojení z čeledi brukvovitých, ovšem vzhledem ke střídání plodin je třeba upozornit na skutečnost, že některé rostliny jako ohnice, hořčice nebo řepka mohou přenášet choroby napadající brukvovitou zeleninu, např. květák, kapustu nebo kedlubny.
Text: Zuzana Bohdalová
Publikováno: 8. 10. 2014, Autor: