reklama

Řeřicha plná léčivých účinků

Existuje mnoho léčivých rostlin, které nám pomohou na lecjaké neduhy, žádná z nich se však nepěstuje tak snadno, jako řeřicha setá. Má nejen skvělou chuť, ale obsahuje i velké množství vitamínů, a tak bychom si ji v zimním období měli doma pěstovat rozhodně častěji.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Řeřicha plná léčivých účinků

Řeřicha v zemích Orientu

V zemích Orientu se pěstuje řeřicha setá už od nepaměti. Pravděpodobně pochází z Iráku, odkud se nejspíš v době antiky rozšířila do Asie a Evropy. Již tehdy byla považována za významnou léčivou rostlinu a lékaři ji proto doporučovali na léčbu nemocí močového ústrojí a také lidem trpícím poruchou krvetvorby. Řeřicha se v dobách antiky používala také proti kurdějím. Po celém světě bylo objeveno přes 175 druhů řeřichy, z nichž nejrozšířenější a nejznámější je právě naše oblíbená řeřicha setá (Lepidium sativum).

Řeřicha vhodná na detoxikační kůru

Tehdy se pěstovala tato léčivá bylina klasicky na záhonech a v nich dorůstala výšky až 40 centimetrů. Měla i droboučké bílé kvítky a poté, co se rostlina nasušila, se z ní připravovaly, nejrůznější masti a také čaje. Díky poměrně bohatě zastoupenému draslíku můžeme řeřichu využít i pro detoxikační kůry. Má totiž výrazné močopudné účinky, a tak skvěle přispívá k očistě ledvin. Podporuje i tvorbu trávících šťáv, a tak se hodí k povzbuzení jaterní a žlučníkové činnosti. Je ideální přidávat ji k pokrmům, které jsou celkově tučnější a těžké na trávení. Právě řeřicha vám jejich trávení usnadní.

Jak pěstovat řeřichu

Pěstování řeřichy seté je velmi jednoduché a sklízet tak můžete rostlinku už po týdnu dorostlou do výšky asi 3 cm. Hned druhý den po jejím vyklíčení ji však můžete už použít kupříkladu do zdravých zeleninových salátů, stejně jako mungo klíčky. Vzhledem k její výrazné chuti podobné ředkvičkám se používá jako přírodní dochucovadlo. Bude stejně tak dobře chutnat na krajíci chleba s máslem, jako přimíchaná do tvarohové nebo vaječné pomazánky anebo když s ní posypete právě dodělanou bramborovou kaši. Hodí se i do zeleninových polévek, můžeme ji i tepelně upravovat. Podle posledních průzkumů, jejichž výsledky zkoumali angličtí vědci, je prokázána schopnost řeřichy chránit lidský organismus před rakovinným bujením. Jako prevence nám prý postačí jedna hrst čerstvé řeřichy denně.

Tyto malé drobounké rostlinky v sobě ukrývají velké množství železa i jódu, také vitamínu C, vápníku a sodíku, kromě již zmiňovaného draslíku. Řadu vitamínů navíc doplňuje vláknina, riboflavin a kyselina askorbová. Pěstování řeřichy seté má velkou výhodu v tom, že nebudete potřebovat mnoho místa a žádnou zeminu, stačí řeřichu vysít na misku s vodou, do které jste předem namočili kousek vaty. Do ní pak řeřichu nahusto vysejte a při sklizni ji stříhejte nůžkami.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 2. 10. 2014, Autor: