reklama

Vlastnoruční želé z růží!

Nostalgický květinový sen tvořený z plnokvětých růží, vonící rezedy, půvabných hvozdíků a bělostných lilií – to byla babiččina zahrádka. Bohatství pestrých, překrásně vonících květů dokázalo vykouzlit neopakovatelnou náladu. K ní pak přispívaly typické květiny venkovských zahrádek, jako je proskurník, kosatec nebo chejr vonný, stejně jako růže bourbonské, damašské, stolisté nebo růže bílé se svou omamnou vůní.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Vlastnoruční želé z růží!

Na určitý čas sice trochu upadly v zapomnění, nacházejí však opět celou řadu obdivovatelů, poněvadž jsou většinou dost odolné a lépe přežívají zimu než novější odrůdy. Naše babičky pak chovaly obvzláštní náklonnost k voňavým rostlinám, které sklízely na svých zahrádkách a z nichž mohly připravovat lahůdky pro uspokojení mlsného jazyka i pro potěchu očí. V domě kouzlily babičky romantickou atmosféru květinami v květináčích – vonnou gardénií, porcelánovitou voskovkou, sametovým krutiplodem nebo velkokvětým hvězdníkem.

Růžové vonné želé

Jako přísady se nejlépe hodí okvětní lístky silně vonící odrůdy a vlastnoručně vyrobená šťáva z raných jablek nebo hotová přírodní šťáva jablečná.
Co budeme potřebovat:
125 g plátků růží
500 ml jablečné šťávy
500 g cukru
Postup:
Připravte si sklenice na zavařování a do každé vložte několik čerstvých plátků růží. Zahřejte jablečnou šťávu s cukrem za stálého míchání, až se cukr rozpustí, přidejte zbývající růžové plátky a horké plňte do sklenic – pak pevně uzavřete.

Něco málo o růžích

Štědrostí mnoha květů, tajuplnými barvami a svou nepopsatelnou vůní okouzlují růže člověka už po řadu tisíciletí. Velký počet šlechtitelů se pokoušelo vypěstovat nové růže. V roce 1870 bylo sepsáno 6000 odrůd růží, dnešní množství již nedokážeme ani určit. Přesto vyzařují zcela zvláštní kouzlo právě odrůdy starodávné. Jsou méně náročné, odolnější a bývají rovněž také mrazuvzdornější než jejich modernější následovnice. Humózní propustná půda a dostatečné zásobení kompostem nebo organickým hnojivem zajistí bujný růst a bohaté květení. Nejvhodnější čas pro výsadbu růží je jaro a podzim. K ochraně proti vysoušení a větru je třeba jejich výhonky celoročně zakrývat zeminou, přibližně do výše 15 cm.

Růže v lékařství

Hildegarda von Bingen doporučovala květy růží proti očním chorobám, nebo dokonce vředům. Pravděpodobně používala části růže galské, jejíž květy a listy nechávala přikládat na postižená místa. A jelikož byla Hildegarda ve své době uznávanou léčitelkou, pak to asi zabíralo. A jaký je recept na růžový všelék? Zeptejme se přímo Hildegardy: „ Růže je chladivá a tento lék skvělé mívá účinky,“ – začínala její rada.“Za časného jitra neb na počátku dne vezmi plátek růžový na oči si jej polož. Vtáhne on tekutinu, oči počnou slzeti a zrak se projasní. Pokud vředy na těle máš, polož na ně lístky růžové, ony hnis z nitra jejich vytáhnou.“ Konec konců, proč Hildegardu neposlechnout a alespoň to nezkusit?
Pro potěchu oka a zároveň chutným dárkem pro vaše nejbližší může být například babiččino vonné želé z růží. Pokud se však rádi necháváte inspirovat starodávnými recepturami lékárníků a léčitelů, pak nebudete rozhodně nic riskovat, pakliže zkusíte napodobit léčivou kůru léčitelky Hildegardy von Bingen, která jistě dobře věděla, co dělá.

Text: Lucie Sýkorová

Publikováno: 25. 11. 2010, Autor: