reklama

Letní dezerty s jedlými květy

Zatímco některé jedlé květy jsou již záležitostí minulou a budeme si na ně muset počkat do příští sezóny, jiné na nás a naše kuchařské umění teprve čekají. Tak jako jíme nejen ústy, ale i očima, můžeme vnímat i rostliny s jedlými květy. Rozhodně se nemusíte bát je ochutnat, vždyť v kuchyni se používají odpradávna, jen je potřeba připravit k nim některou z osvědčených nebo experimentálních letních lahůdek v podobě dezertů.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Letní dezerty s jedlými květy

Které květiny dávají jedlé druhy květů

Překvapivě mnoho zahradních květin má nejen dekorativní, ale i jedlé květy. Konzumovat můžeme květy černého bezu, smetánky lékařské, sedmikrásky, denivky plavé, zvonku broskvolistého, slézu velkokvětého, hrachoru širolistého, jetele prostředního, půvabné vonné fialky, květy fialky africké, maceškové květy, květy aksamitníku nebo lichořeřišnice, dále květy dobromysle, bazalky, mateřídoušky, levandule, ale i okvětní plátky růží, kopretiny bílé, zimní fialy, ibišku, měsíčku lékařského, fuchsie, chryzantémy, begonie i netýkavky a další. Celkem existuje přes 75 druhů rostlin, jejichž květy je možné konzumovat.

Vláčný mrkvový dort s mascarpone krémem

Letní dezerty s jedlými květy
i (Zdroj: shutterstock.com)
Letní dezerty s jedlými květy

Zdravé mlsání, to je to pravé. Pro letní dny se bude hodit chutný dort z mrkve strouhané najemno. Recept na dort si jistě dokážete najít na internetu. Prozradíme vám tedy jen postup výroby vynikajícího bílého krému, na jehož podkladě vyniknou všechny druhy okouzlujících jedlých kvítků.

Na krém budete potřebovat 500 g mascarpone, 1 kelímek zakysané smetany, 125 g rozměklého másla a 2 lžíce medu. Krém vznikne rozmícháním všech ingrediencí v jedné míse. Jakmile je hotov, dejte ho vychladit do lednice a až poté, co ztuhne v chladu, jej naneste na upečený vychladlý mrkvový dort.

Nakonec jako to nejlepší, přijde zdobení jedlými květinami. Nádherně na něm vypadají kvítky výrazných barev jako například macešek, fialek (v létě budete muset použít ty africké) nebo květy lichořeřišnice.

Mini tartaletky s pomerančovým pudinkem a květinami

Letní dezerty s jedlými květy
i (Zdroj: shutterstock.com)
Letní dezerty s jedlými květy

Na těsto, které tvoří základ tartaletek budete potřebovat 240 g ovesných sušenek s máslem a 110 g rozpuštěného másla.

Pomerančový pudink připravíte ze sáčku podle návodu, přidáte 1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučka, 1 žloutek a 50 g kukuřičného škrobu, aby byl pudink dostatečně hustý.

Jakmile máte pudink uvařený a tartaletky předpečené, můžete do nich pudink ještě za horka nalít.

Nejdříve nechte tartaletky vychladnout na pokojovou teplotu a pak je ještě chlaďte v lednici po dobu 3 hodin. Před podáváním ozdobte troškou šlehačky a na ni uložte čerstvou nebo kandovanou květinu dle vlastního výběru s lístkem meduňky.

Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)
Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)
Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)
Letní dezerty s jedlými květy
Letní dezerty s jedlými květy (Zdroj: shutterstock.com)

Inspirace na další dezerty, které se jedí i očima

Jedlými kvítky můžete zdobit celou řadu letních dezertů, jako jsou například cheesecakes, zmrzlinové poháry, ovocné košíčky s vanilkovým krémem, minidortíky s citronovou polevou, rebarborový koláč sypaný kvítky bezu černého nebo dezert Pavlova, který bude skvěle vypadat ozdobený borůvkami, jahodami či malinami a k nim přidejte buďto květ slézu velkokvětého nebo hrachoru širokolistého. Fantasticky vypadá také Sacherův dort z kefíru doplněný pařížskou šlehačkou a krásným květem denivky žluté.

Upozornění: Květiny z květinářství nekonzumujte, jsou ošetřovány různými spreji pro zvýšení trvanlivosti a pěstovány s použitím umělých hnojiv a také mnohdy dováženy z velké dálky. Ke konzumaci využijte květy pěstované ve své zahradě anebo v prostředí, o němž bezpečně víte, že není zdravotně závadné.

Publikováno: 6. 8. 2019, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová