reklama

Plánujte na příští rok – jaké jedlé květiny si na zahradu vysadíte na jaře?

Květiny většinou vnímáme pro krásu jejich květů a mnohdy zapomínáme, že i levandule nebo růže jsou jedlé. A co teprve denivka, neslušelo by jí to v zeleninovém salátu vedle květů lichořeřišnice, která si vás doslova získá svou pálivou chutí? Jedlé květy představují zajímavou komoditu, která láká i šéfkuchaře vyhlášených restaurací. Jaké si sami můžete vypěstovat a na jaké pokrmy se hodí nejen jako ozdoba?

i (Zdroj: Lucie Peukertová)
Plánujte na příští rok – jaké jedlé květiny si na zahradu vysadíte na jaře?

Jedlé květiny do zahrady patří, což věděly už naše babičky. Většinou tyto jedlé krásky patří do skupiny léčivých rostlin, ale mnohdy sem řadíme i ryze okrasné květiny, od kterých bychom chuťový požitek ani nečekali. Tak třeba afrikán, denivka nebo růže. Překvapuje vás, že si na jejich květech můžete pochutnat, ačkoli je máme zažité jako výhradně okrasné rostliny?

Použití květů je ovšem poměrně široké a rozhodně ho nelze jednoduše shrnout. Každý druh jedlé květiny se totiž výrazně liší chutí. Rostliny s kořenitou chutí se hodí třeba do salátů nebo na ozdobení omáček či polévek. Ty s chutí jemnou doladí krásné moučníky, dezerty nebo jimi můžete ozdobit dokonce i pečivo.

Svébytné využití mají také květy pampelišek, z nich lze vyrábět med nebo třeba sorbet, ale krásně rozzáří i zeleninové saláty. Bezové květy plné aromatického pylu jsou zase základem sirupů či kosmatic a díky jejich smetanové barvě zajímavě doplní moučníky i jako přírodní krajková ozdoba.

Přírodě blízké pěstování bez chemie

Podstatou využití jedlých květů jako „jedlé“ potraviny je jejich nezávadnost pro lidské zdraví. Musí tedy být opravdu prokazatelně jedlé. Co neznáte a nepoznáte najisto, to nesbírejte a raději nechce kvést na zahradě.

Květiny za žádných okolností neošetřujte chemickými postřiky, takové rostliny do našeho jídelníčku prostě nepatří.

Pokud se do pěstování nechcete pustit sami třeba z důvodu, že nevlastníte zahradu, pak vás jistě potěší, že některé obchody se na nabídku jedlých květů začínají orientovat. Upřednostněte ovšem nabídku květů v BIO kvalitě.

Plánujte na příští rok – jaké jedlé květiny si na zahradu vysadíte na jaře?
i (Zdroj: Lucie Peukertová)
Plánujte na příští rok – jaké jedlé květiny si na zahradu vysadíte na jaře?

Nejkrásnější jedlé květy, které si můžete sami vypěstovat

  • Aksamitník, afrikán – Tagetes
  • Bez černý – květy – Sambucus nigra
  • Brutnák lékařský – Borago officinalis
  • Denivka – Hemerocallis
  • Chrpa modrá – Centaurea cyanus
  • Levandule lékařská – Lavandula angustifolia
  • Lichořeřišnice větší – Tropaeolum majus
  • Maceška a violky – Viola cornuta, V. x wittrockiana, Viola odorata a další druhy
  • Měsíček lékařský – Calendula officinalis
  • Pampeliška lékařská – Taraxacum officinale
  • Růže – Rosa
  • Sedmikráska chudobka – Bellis perennis
Plánujte na příští rok – jaké jedlé květiny si na zahradu vysadíte na jaře?
i (Zdroj: Lucie Peukertová)
Plánujte na příští rok – jaké jedlé květiny si na zahradu vysadíte na jaře?

Jak je sbírat a uchovávat

Předpokladem dlouhodobě uchovatelného jedlého květu je v první řadě správný termín a také způsob sběru. Ideálně květy sbírejte ve fázi plného květu. U některých druhů se ke konzumaci hodí i poupata, ale plně rozkvetlé kvítky vypadají a mnohdy i chutnají mnohem lépe.

Sbírejte je ideálně dopoledne a pro jejich ustřihnutí použijte zahradnické nůžky. Květy pak zabalte do vlhkého bavlněného nebo papírové ubrousku a uložte do papírové krabice, kterou lze dále uskladnit i v lednici.

Květy většinou v dobré kondici vydrží tak jeden až tři dny, vždy nejlépe sklízejte takové množství, které v krátkém čase spotřebujete.

 

Publikováno: 8. 10. 2019, Autor: | autor: Lucie Peukertová