reklama

Gutace a transpirace aneb Když rostliny pláčou

Možná jste si už sami všimli na některých svých pokojových rostlinách, že z listů rostlin stéká občas po kapkách voda, a to aniž byste je polili. Tento jev se nazývá gutace a existuje také u některých rostlin rostoucích v přírodě, u určitých druhů tropických rostlin anebo u hub. Kdy a za jakých okolností gutace nastává a my uvidíme naše rostliny ronit slzy?

i (Zdroj: shutterstock.com)
Rostliny, stejně jako všechny živé organismy, mají složité mechanismy pro udržení rovnováhy vody

Co je to gutace

Gutace nebo také slzení rostlin je jejich schopnost či jev, při němž rostliny odstraňují přebytečnou vlhkost prostřednictvím listů. Gutace je projevem kořenového vztlaku.

Nejčastěji nastává při vysoké vzdušné vlhkosti a nízkých teplotách. Obvykle ji můžeme pozorovat v ranních hodinách. Nahromaděná voda se usazuje v listech a nakonec je vylučována póry na okrajích listů. Voda na rostlinách se objeví ve formě kapek. Není to ale jen čistá voda, obsahuje i minerální látky (ionty). Není však třeba obávat se, že by gutační voda obsahovala rostlinné jedy.

Dva klíčové procesy, které hrají zásadní roli v regulaci vodního režimu rostlin, jsou gutace a transpirace
i (Zdroj: shutterstock.com)
Dva klíčové procesy, které hrají zásadní roli v regulaci vodního režimu rostlin, jsou gutace a transpirace

Co je to transpirace

Transpirace je jev, při němž dochází k výdeji vody povrchem rostlin. Samotná transpirace je ukončení takzvaného transpiračního proudu. Ten vede vodu z kořenů skrze cévní svazky až do listů. Z listů odchází ve formě páry.

Vzhledem k tomu, že voda je limitujícím faktorem růstu rostlin, musely se rostliny během svého vývoje naučit pracovat jak s přebytkem, tak s nedostatkem vody. Toto je jejich způsob regulace a optimalizace hospodaření s vodou.

Oba procesy jsou důležitými aspekty fyziologie rostlin
i (Zdroj: shutterstock.com)
Oba procesy jsou důležitými aspekty fyziologie rostlin

Které rostliny jsou největšími uplakánky

Mezi známé uplakance v rostlinné říši patří z pokojových rostlin monstera skvostná (Monstera deliciosa). K dalším rostlinám, které pěstujeme v domácnostech, a můžeme na nich čas od času spatřit slzy, patří například voskovka (Hoya), fíkus (Ficus) a kala (Zantedeschia aethiopica).

Z rostlin vykazujících gutaci a objevujících se běžně v přírodě jmenujme alespoň přesličku poříční (Equisetum fluviastille), lesní jahody (Fragaria vesca), obiloviny, kontryhel (Alchemilla vulgaris) a lichořeřišnici (Tropaeolum).

Gutace je proces, při kterém rostliny vylučují kapalnou vodu z hydatod (specializované struktury na okrajích listů)
i (Zdroj: shutterstock.com)
Gutace je proces, při kterém rostliny vylučují kapalnou vodu z hydatod (specializované struktury na okrajích listů)

Srovnání gutace a transpirace

Rostliny vylučují při gutaci vodu v kapalném skupenství, zatímco během transpirace opouští rostlinné tělo přes průduchy v listech v podobě páry. Gutační voda tedy může obsahovat i rozpuštěné látky. Nejčastěji se jedná o ionty solí, případně o fytohormony – rostlinné růstové regulátory. Ty jsou běžně transportované dřevní částí cévních svazků.

Gutace pomáhá rostlinám zbavit se přebytečné vody, zatímco transpirace je klíčová pro chlazení rostliny a transport živin
i (Zdroj: shutterstock.com)
Gutace pomáhá rostlinám zbavit se přebytečné vody, zatímco transpirace je klíčová pro chlazení rostliny a transport živin

Velmi nízká možnost výskytu jedů v gutační vodě

Proč je pravděpodobnost výskytu jedů v gutační vodě velmi nízká? Většina jedů vykazuje malou rozpustnost ve vodě.

Navíc rostliny produkují jedy jen v určitých buňkách a také je následně ukládají jen do specializovaných buněk nebo mezibuněčných prostor, jako jsou například pryskyřičné kanálky. Tyto prostory ovšem bývají oddělené od hydatod (typ rostlinného vyměšovacího pletiva). Navíc rostlinné jedy jsou sloučeninami, které rostliny ke svému životu bezprostředně nepotřebují. Tyto sloučeniny – sekundární metabolity jsou rostlinami využívány na svou obranu, zejména před různými býložravci.

Zdroj informací: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 31. 12. 2019, Autor: