reklama

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně

Už jsme poznali plody, které se dají využít jako zásobárna vitamínů na podzimní a zimní období. Naučili jsme se od sebe rozlišit jeřabiny ptačí a jeřabiny jedlé. Nyní vám představíme méně či více známé způsoby zpracování podzimních plodů.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně

Na posílení imunitního systému si můžete připravit na zimu jeřabinové víno. Ani příprava jeřabinového kompotu není nijak složitá, stejně jako marmeláda z jeřabin. Šípky, jeřabiny i černý bez, či spíše jeho plody lze úspěšně sušit. Z aronie lze připravit velmi osvěžující nápoj za studena anebo aronii zkombinovat s jablky a rakytníkem a vyrobit si skvělý ovocný domácí čaj. Pojďme se na jednotlivé recepty podívat detailně.

Nevařený kompot z černých jeřabin

Budete potřebovat 750 g cukru a 1 kg dobře omytých čerstvých černých jeřabin. Tento kompot nevaříme, abychom uchovali co nejvíce vitamínů. Vše pouze smícháme a uskladníme někde v chladu v malých uzavíratelných skleničkách. Užíváme denně 2 lžíce tohoto kompotu po dobu 6 týdnů pro celkové posílení organismu a při potížích s cévami. Velmi chutný je kompot rozmíchaný v bílém jogurtu nebo kefíru. Vyzkoušejte.

Jeřabinkové víno na posílení imunity

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
i (Zdroj: shutterstock.com)
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně

Na výrobu tohoto vína budete potřebovat 250 ml dobře uzrálých jedlých jeřabin, které rozmačkáte a 500 ml bílého polosuchého vína.

Víno přelijte do lahve s širokým hrdlem, abyste do něj mohli přidat rozmačkané jeřabiny.   3 – 4 týdny necháte jeřabiny ve vínu louhovat. Každý den láhev dobře protřepete. Poté víno přeceďte přes plátno anebo přes velmi jemné sítko. Po měsíci slijte do lahve a užívejte denně skleničku vína pro zdraví.

Chutná marmeláda z červených jeřabin

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
i (Zdroj: shutterstock.com)
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně

Nejprve si připravíme všechny suroviny: 1 kg dobře opraných plodů sladkého jeřábu, ½ kg želírovacího cukru, lžičku skořice, 50 ml rumu, 4 celé hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml vody na podlití. Množství želírovacího cukru můžeme upravit podle stupně zralosti jeřabin.

Jeřabiny důkladně vypereme pod tekoucí vodou v cedníku.  Poté je vsypeme do kastrolu, kde je podlijeme vodou a část jeřabin rozmačkáme rukou. Přidáme želírovací cukr a všechno koření.  Podle návodu na cukru vaříme. Neustále mícháme. Až na samotný závěr dochutíme rumem a marmeládou plníme ještě horké vymyté zavařovací sklenice.

Nápoj z aronie za studena

Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně
i (Zdroj: shutterstock.com)
Využijte podzimní bobule. Léčí v marmeládě i víně

Jakmile začnou dozrávat koncem léta až na počátku podzimu černé bobule aronie, můžeme z nich připravovat osvěžující nápoje za studena. Bobule rozmixujeme společně s troškou vody, poté přecedíme a dosladíme cukrem nebo medem a zakápneme pro lepší chuť citronovou šťávou.  Citron můžeme nahradit několika rozmixovanými bobulemi rakytníku, který dozrává ve stejné době.  Skvělý nápoj se zářivě červenou barvou bude jistě chutnat i dětem.

Publikováno: 2. 9. 2020, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová