reklama

Bylinné čaje, které zvednou náladu

Už jste unaveni z dlouhé zimy a nemůžete se dočkat jara? Čekání si můžete zpříjemnit mnoha způsoby. Jedním z nich je příprava a popíjení čajů, které mají pozitivní vliv na vaši náladu a zdraví, protože, jak známo, ve zdravém těle sídlí zdravý duch. Můžete si je namíchat z bylin, které jste nasušili přes léto.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Bylinné čaje, které zvednou náladu

Pojem bylinné čaje není tak úplně správný, zvláště pokud daná směs neobsahuje lístky čajovníku. Pokud se jedná pouze o směs bylin, bylo by přesnější označení bylinné nálevy.

Ty se většinou připravují také zcela odlišně než klasický čajový šálek z pravých lístků čajovníku. Bylinky se louhují v horké vodě, zatímco například pravý zelený čaj se s vysokou teplotou příliš nepřátelí. Vysoká teplota totiž znehodnocuje všechny jeho účinné látky.

U bylin si ovšem horkou vodu dovolit můžete, jen pamatujte, že pokud si do bylinného nálevu rádi dopřejete plátek citronu, tak ten do vody dávejte až po mírném vychladnutí. Vitamín C se vysokou teplotou rychle ničí.

bylinn-n-levy-jsou-jak-d-lan-p-edev-m-pro-chladn-obdob-.JPG

Zdroj: archiv redakce

Sestavování bylinných směsí

Pokud byste se rádi pustili do sestavování bylinných směsí, ale nemáte doma žádnou zásobu nasušeného materiálu, můžete zavítat na nákup do některé lékárny nebo navštivte některý z četných internetových obchodů, které se přímo specializují na byliny.

V létě pak můžete nasušit vlastní zásoby. Bylinky pěstované na vlastní zahradě mají tu výhodu, že přesně víme, v jakých podmínkách rostly. Pokud se na jejich sběr vydáte do volné přírody, tak se zaměřte pouze na neznečištěné lokality.

Pokud sestavujete bylinné směsi poprvé, můžete si nejdříve sepsat tematické zaměření daných směsí. Oblíbené jsou například nálevy na dobrý spánek, na uklidnění, proti chřipce, proti nachlazení, dětský nálev a mnoho jiných. Snažte se vždy kombinovat pouze takové druhy, které se chuťově dobře doplňují. Pokud nálev chcete pouze na léčebné účely, pak chuťovým kombinacím nemusíte dávat až takovou váhu, ale předpokládejme, že chceme, aby směs také dobře chutnala. Mnohdy lepšího výsledku dosáhnete kombinací pouze několika málo druhů bylin.

Bylinné čaje, které zvednou náladu
Bylinné čaje, které zvednou náladu (Zdroj: archiv redakce)
Bylinné čaje, které zvednou náladu
Bylinné čaje, které zvednou náladu (Zdroj: archiv redakce)
Bylinné čaje, které zvednou náladu
Bylinné čaje, které zvednou náladu (Zdroj: archiv redakce)
Bylinné čaje, které zvednou náladu
Bylinné čaje, které zvednou náladu (Zdroj: archiv redakce)
Bylinné čaje, které zvednou náladu
Bylinné čaje, které zvednou náladu (Zdroj: archiv redakce)
Bylinné čaje, které zvednou náladu
Bylinné čaje, které zvednou náladu (Zdroj: )

Některé bylinky si navíc skvěle sednou i se zimním kořením, jako je například hřebíček, muškátový oříšek nebo skořice. Tyto výrazné chutě vyniknou v opravdu malém množství, proto to s nimi moc nepřehánějte. Dobře se doplní například s mateřídouškou, meduňkou nebo třeba s listy jahodníku, který byl dříve používán jako náhražka pravého zeleného čaje.

Při sestavování směsí berte vždy v úvahu váš zdravotní stav, pokud trpíte na určité alergie, raději se vyhněte silně alergenním druhům a při různých zdravotních obtížích použití bylin konzultujte s lékařem. Některé byliny mohou u silně citlivých jedinců způsobovat některé obtíže, podobně tomu je u těhotných žen.

v-bylinn-ch-n-levech-se-asto-uplat-uj-tak-druhy-zn-m-jako-ko-en-.JPG

Zdroj: archiv redakce

Vlastní výroba

Bylinné směsi můžete používat v sypané formě, ale můžete vyzkoušet také domácí výrobu sáčkových čajů. Čajové sáčky objevíte v některých specializovaných obchodech. Sáčky po naplnění pouze vybavíte visačkou, zažehlíte žehličkou a pak už je můžete rovnou používat.

Domácí sáčkové čaje jsou navíc opravdu krásný dárek, který každého potěší. Směsi můžete sestavovat dle účinnosti jednotlivých bylin, dle chuti nebo se inspirujte některými recepty v bylinářských a lékárenských publikacích.

Foto: Lucie Peukertová

Publikováno: 15. 1. 2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová