Přemýšlíte, že změníte přístup k zahradničení ve prospěch půdy, přírody a zdravé úrody? Pak je pro vás ideální přejít na přírodní principy zahradničení, tedy na postupy, které používali naši předkové. V přírodní zahradě se nepoužívá chemie, živiny půdě i boj proti chorobám se dají zvládnout i jinak. Možná bude vaše úroda o něco menší, ale o to zdravější.
Pro nás se stalo přirozené používání syntetických hnojiv k doplnění živin do půdy a chemických herbicidů k likvidaci chorob a škůdců. To sebou přineslo mnohem vyšší výnosy, ale také méně zdravou zeleninu a ovoce. Časem se to ale začalo podepisovat na kvalitě půdy, životním prostředí, ale také i na našem zdraví.
Na přírodní zahradu nic z toho nepatří a nejde o žádnou novinku. Až do poloviny minulého století se zahradničilo na úplně jiných principech. Uvidíte, že taková úroda bude mnohem zdravější a poznáte to na sobě.
Už žádný odpad, vše se vrací půdě
Někteří zahrádkáři tímto přírodním způsobem již nějakou dobu hospodaří a přijde jim to zcela přirozené. Pokud měníte klasický styl zahraničení za ten ekologický, budete si muset hlavně změnit některé dlouho zažité návyky.
Přírodní zahrada totiž nezná slovo odpad, alespoň co se týče organických zbytků ze zahrady. Vše se na této zahradě dá bez potíží zužitkovat. Posečenou trávou namulčujete zeleninové záhony nebo ji částečně použijete na výrobu vlastního kompostu, spadané listí vytvoří základ vlastní listovky, která pak nahradí kupovanou rašelinu. Do kompostu patří samozřejmě i kuchyňské zbytky nebo materiál po úklidu zahrady a záhonů. Vše se tu dá prostě účelně použít a navíc už nebudete syntetická hnojiva ani potřebovat.
Proč jsou chemická hnojiva škodlivá? Důvodů je hned několik. Při jejich dlouhodobém používání dochází k zasolení půdy, která tak ztrácí svoje přirozené funkce a strukturu, rychle se zhutňuje, syntetické látky likvidují půdní život, bez kterého nefungují přirozené rozkladné procesy, a v neposlední řadě se všechny přebytečné živiny z hnojiv vyplavují do podzemní vody.
Zdravá úroda
Nedůvěra v kvalitu kupovaných potravin nás často přivádí ke změně myšlení. Mnozí zahrádkáři si alespoň část své spotřeby zeleniny vyprodukují sami na své zahradě. Tato zelenina je mnohem chutnější a zdravější než ta, kterou zemědělci za vidinou rychlého zisku vyprodukují v krátkém čase s obrovským množstvím chemie.
Bavit vás bude už jenom fakt, že přírodní zahrady mají prostě svůj smysl, že zeleninu vypěstujete i bez spousty chemie a že na takovou zahradu zavítá celá řada užitečných živočichů, kteří vám postupně pomohou s nastolením přirozené rovnováhy.
Zachování rovnováhy
Půda je základem každé správně fungující přírodní zahrady. Je to systém složený z minerální a organické složky, které se navzájem doplňují. Aby půda fungovala, musí v ní probíhat přirozené rozkladné procesy. Ty úzce souvisejí s půdními mikroorganismy, které snaživě rozloží každý organický materiál, který se do půdy dostane na sloučeniny přijatelné pro rostliny.
Syntetická hnojiva tak raději nahraďte zeleným hnojením, které do půdy doplní organickou hmotu. Ta pro půdní mikroorganismy představuje bohatě prostřený stůl.
Do půdy dostanete živiny i jiným způsobem. Poměrně populární metodou je výsadba rostlin produkujících dusík. Tuto funkci plní rostliny z čeledi motýlokvětých. Na svých kořenech mají kořenové hlízky, na kterých speciální bakterie dokáží měnit vzdušný dusík na sloučeniny snadno přijatelné pro rostliny. Tyto rostliny lze vysazovat do záhonů k zelenině s vysokými nároky na tento prvek. Dobrou práci odvedou například jetele, lupina, bob polní nebo třeba komonice bílá.
Foto: Lucie Peukertová
Publikováno: 19. 1. 2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová