reklama

Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí

Po zimně potřebují rostliny stejně jako lidé nabrat síly k dalšímu životu. K tomu není třeba nakupovat drahá hnojiva. Skvělou službu poskytnou suroviny, kterých se denně zbavujeme jako odpadu. Tyhle věci už nikdy nevyhodíte.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí

Květiny nepohrdnou vodou z vařených vajec

Možná byste neřekli, že by bylo škoda vylít i vodu, v níž vaříte vejce. Nechte ji vychladnout a poté využijte jako zálivku na pokojové květiny. Tato voda je bohatá na spoustu živin, které se varem uvolní ze skořápek.

TIP: Jestliže na kastrol, v němž vaříte vejce, dáte dobře padnoucí pokličku, naprosto vám postačí k jejich uvaření pouhých 50 ml vody.

Co dokáže vyluhovaný čajový sáček

Jste-li milovníky čaje, pak jistě ve vaší domácnosti není nouze o vyluhované sáčky čaje. Používáte-li čaj sypaný, můžete využít i ten, když jej usušíte. Tímto způsobem si vytvoříte dostatečné množství hnojiva bohatého na živiny, které stačí rozsypat kolem rostliny. Máte tak výživu i ochranu rostlin v jednom, neboť čajové lístky ležící na povrchu zeminy také odpuzují hmyz.

shutterstock-279211220.jpg

Zdroj: archiv redakce

Krev z masa posílí barvu listů

Nejste-li vegetariáni a každou chvíli si z masny donesete pěkný plátek masa, slijte z něj krev, která vyteče, a použijte ji do zálivky. Uvidíte, jak krev rostlinám krásně zvýrazní barvu listů.

Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí (Zdroj: )
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí (Zdroj: archiv redakce)
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí (Zdroj: archiv redakce)
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí (Zdroj: archiv redakce)
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí (Zdroj: archiv redakce)
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí
Přihnojte květiny odpadem z kuchyně. Uvidíte, jak pookřejí (Zdroj: archiv redakce)

Zkuste vodu z vařených příloh

Vaříte-li rýži, čočku nebo brambory, vodu z nich slitou můžete opět využít na zálivku jako hnojivo pro pokojové rostliny. Jen nesmíte zapomenout, že sůl by byla na škodu rostlinám, a tak vodu pro vaření surovin nesolte! Vodu, po vaření slijte do konvičky a nechejte ji dostatečně vychladnout. Vývar z brambor je skvělou výživou pro africké fialky, myrta zase ocení spíše rýžovou vodu stejně jako kalanchoe. Čočkovou vodu si zamilují vaše palmy.

shutterstock-130781807.jpg

Zdroj: archiv redakce

Šetřete vodou při mytí zeleniny

Většina za nás myje nebo oplachuje zeleninu pod tekoucí vodou. Takové počínání je dosti nehospodárné a navíc nám s touto vodou odchází i velké množství cenných látek v zelenině obsažených. Vodu proto zachycujte a následně ji využijte k zálivce pokojovek, balkonovek nebo bylinek. Pod cedník si dejte misku a do ní chytejte odtékající vodu. Nechejte z ní vyprchat chlor a takto odstátou květiny zalijte.

Foto: shutterstock.com

Publikováno: 2. 3. 2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová