reklama

Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!

Plevel, co roste v každém příkopu, a intenzivně s ním bojujeme na zahradě, je doslova zázrakem pro naše zdraví, domácnost i kuchyni. Nejlepší jsou mladé rostlinky, které zanedlouho začnou vyrážet. Podívejte, co všechno z nich můžete udělat.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!

Skvělá ingredience

Možná jste netušili, že v minulosti se z kopřiv vařilo dokonce i pivo. Ale můžete z nich vytvořit také vynikající knedlíčky do polévky.

Recept na knedlíčky z kopřiv:
Stačí nakrájet 4 mladé kopřivy, 50 g slaniny nakrájet a rozškvařit, přidat 2 vejce, 1 žemli a 20 g másla, osolit, opepřit a doplnit hrst nasekané petrželky. K vyškvařené slanině přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme vejce, následně žemli máčenou ve vodě nebo v mléce. Pomocí másla a trochy strouhanky hmotu spojíme a tvarujeme z ní menší knedlíčky.

TIP: Do pokrmů, nádivek, polévek nebo špenátu můžete celoročně přidávat také sušené kopřivy.

Recept na kopřivový salát:
K masitým a vaječným pokrmům se skvěle hodí kopřivový salát. Vyrobíte jej z propláchnutých a spařených kopřiv. Ty vložíte do mísy vytřené česnekem, pak kopřivy přelijete zálivkou z vody, citronové šťávy a pepře a soli. Vše důkladně promíchejte.

Pro krásné vlasy

Zvláště pro krásu vlasů jsou kopřivy velmi užitečné a také využívané. Kopřivový nálev se využívá na oplachování vlasů. Tinktura se vtírá do vlasové pokožky, aby stimulovala růst vlasů a odvar z kopřiv se osvědčil jako prostředek na snížení maštění vlasů. Kopřivový odvar nepoužívejte, máte-li suché vlasy, ještě více by se vysušovaly a mohly by být lámavé a křehké.

Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: archiv redakce)
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: archiv redakce)
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: archiv redakce)
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: archiv redakce)
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne!
Znáte tak všestrannou bylinu, jako je kopřiva? My ne! (Zdroj: )

Zbaví vás much

Víte, že čerstvými kopřivami se dobře čistí skleněné předměty? Vyzkoušejte to! Ještě před rozšířením bavlny a v době nouze se z kopřiv splétaly provazy, lana a také sítě. V období válek se z kopřiv vyráběly příze a z nich se tkaly látky na vojenské uniformy. A pokud byste si nevěděli rady s mouchami, stačí zavěsit třeba k lustru kytici čerstvě natrhaných kopřiv a much se hned zbavíte.

Skvělé hnojivo

Kopřivová jícha je ten nejrychlejší, nejlevnější a snad i nejúčinnější prostředek, kterým pak hnojíme zahradu. Necháte-li kopřivy vykvasit, získáte nejen vynikající hnojivo, ale také účinný prostředek proti sviluškám a mšicím. Vždy jíchu i zákvas před použitím zřeďte vodou, abyste rostliny nespálili.

shutterstock-284612768.jpg

Zdroj: archiv redakce

Kopřivy na sušení

Kopřivy na sušení sbíráme v období, kdy je jich všude dostatek, a tak si můžeme vybrat bezprašná místa daleko od silnic a dalších možných zdrojů znečištění. Sběr listů probíhá od července do září, to znamená v době květu rostlin. Budete-li listy sušit ve stínu a rychle, zachovají si také svou typicky zelenou barvu.

Nať sbíráme pro účely sušení ale mnohem dříve, a to už od dubna do května, neboť to ještě kopřivy nekvetou. Počítejte s množství cca 5 kg čerstvých kopřiv, abyste z nich nasušili asi 1 kg sušeného materiálu.

TIP: Pokud vás kopřivy při sběru anebo práci na zahradě popálí, použijte na zmírnění obtíží rozkrojenou bramboru a tu přikládejte na místa zasažená kyselinou mravenčí. Tato látka totiž způsobuje nepříjemné požahání.

Foto: shutterstock.com

Publikováno: 8. 3. 2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová