Avokádo na našich pultech zdomácnělo a získalo si oblibu i v našich kuchyních. Není divu, je chutné, zdravé a dokonce získalo označení superpotravina. A mnozí jistě neodolali pokušení, vypěstovat si vlastní rostlinu z pecky.
Možná vás pobaví, že český název avokáda zní hruškovec přelahodný. Vlastně to tak divné není, protože některé jeho kultivary hruškovým tvarem oplývají a lahodné jsou také. Plody avokáda mívají různou velikost od 7 až do 20 cm. Ne všechny jsou však hruškovitého tvaru. Některé jsou hodně protáhlé, jiné zase kulaté. Vzhledem k tomu, že hruškovec má velké množství odlišných kultivarů, jeho plody nejsou zbarvené jen do zelena, ale rovněž do fialova, některé až do černa. I slupka se může lišit, některá je naprosto hladká, jiná hrbolatá.
Plody obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, zvlášť vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Díky derivátům kyseliny listové, draslíku, hořčíku a vitaminům řady B, E a C patří avokádo mezi velmi zdravé pokrmy.
Uvnitř plodu se nachází velké tvrdé semeno, z něhož si můžete zkusit vypěstovat vlastní rostlinu. Ovšem nepočítejte s tím, že v pokojových podmínkách se podaří vypěstovat strom, který bude plodit.
Původně se stromy vyskytovaly jen ve Střední Americe a v Mexiku, ale nyní jsou již rozšířené do všech subtropických a tropických pásem celého světa. Tam stromy dosahují výšky až 20 metrů.
Jak si připravit guacamole
Tento pokrm mívali v oblibě již Aztékové. Jeho využití je různé. Podává se jako příloha k některým druhům pokrmů a nebo se konzumuje ve formě pomazánky. V současnosti je oblíbeným pokrmem jak v USA, tak v Mexiku, ale častěji si ho připravujeme již i u nás.
Na guacamole potřebujeme: 4 zralá avokáda, která oloupeme a nakrájíme, 4 zralá menší rajčata nakrájená na kostičky, bez jadérek, dále najemno nasekanou cibuli v množství cca 3 polévkových lžic, 1 stroužek česneku – utřený, ½ čajové lžičky soli, šťávu z 1 citronu, 5 polévkových lžic koriandru – čerstvého, nasekaného na kousky, a 1–2 jalapeños.
Do větší mísy dejte lžící vybrané kusy avokáda ze slupky nebo nakrájené kousky už bez slupky. Avokádo rozmělněte na pastu s menším množstvím zachovaných malých kousků. Pasta by neměla být úplně hladká. Pak přidejte veškeré ostatní suroviny a vše důkladně promíchejte s připravenou avokádovou pastou. A je hotovo! Příprava pokrmu pro 6 osob nám nezabere více než 20 minut.
Foto: shutterstrock.com
Publikováno: 15. 3. 2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová