reklama

Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů

Není snad na světě člověka, kterého by občas nezabolely klouby. Dalším problémem jsou otoky, opotřebované kloubní chrupavky a také ztuhlost zad a další průvodní jevy nemocí, jako je revmatismus, artritida nebo artróza. Všechno se negativně odráží na kvalitě našich životů. Léky na bolest nám často přivodí bolest žaludku, a tak je ani nechceme užívat, pokud to není nezbytně nutné. Zdravou alternativou, která nám nabízí utišení kloubních bolestí, jsou různé rostliny, jejich plody nebo masti z nich vyrobené.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů

Při bolestech kloubů nám může v prvé řadě významným způsobem pomoci úprava jídelníčku. Léčebně může působit již zařazení potravin, hlavně ovoce a zeleniny s nízkým obsahem tuku a s dostatkem vlákniny. Vhodné je tedy konzumovat nejen celozrnné potraviny, ale hlavně kořenovou zeleninu, kysané zelí, brokolici a z ovoce citrusové plody, třešně, banány a borůvky. Díky nízkému obsahu tuků pomáhá tento typ stravy s větším přítokem krve bohaté na kyslík a na výživné látky přímo do kloubů. Snižuje totiž množství tukových usazenin.

Lněná semínka chrání i léčí

Při potížích s klouby jsou velmi významným pomocníkem lněná semínka. Navíc chrání náš organismus před nemocemi cév a srdce. Působí také proti chronickým zánětům, celkově posilují imunitní systém a jsou dokonce ověřeny i jejich pozitivní účinky na kožní problémy včetně ekzémů.

Jedna až dvě polévkové lžíce jsou doporučovaným množstvím pro každodenní dlouhodobé užívání. Pokud by vám byl příjemnější lněný olej, toho stačí užívat denně 1 až 2 lžičky.

Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů (Zdroj: archiv redakce)
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů (Zdroj: archiv redakce)
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů (Zdroj: archiv redakce)
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů (Zdroj: archiv redakce)
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů
Rostliny, které pomohou na bolesti kloubů (Zdroj: archiv redakce)

Vitamin A a betakaroten

Velké množství ovoce a zeleniny je schopné pozitivně působit na naši střevní sliznici. Díky tomu se do našeho krevního oběhu dostane mnohem méně škodlivin a tím pádem jich i méně pronikne až k našim kloubům.

Kromě dobře známých potravin v tomto směru užitečných, kterými jsou rybí tuk, ryby a játra jsou tu ještě i broskve, meruňky, špenát a kapusta, naťová cibulka, petrželka a mrkev.

Zvyšte konzumaci vitaminu D a vápníku

To, že je vápník potřebný ke stavbě kostí, víme všichni. Chrání ale i klouby před opotřebením. A právě vitamín D v těle podporuje metabolismus vápníku. Kromě mořských ryb, které by ve stravě neměly určitě chybět, je třeba konzumovat i zeleninu jako špenát, brokolice, hrášek, zelí, mák a rovněž sezamová a slunečnicová semínka.

shutterstock-305361377.jpg

Zdroj: archiv redakce

Bez bylin to není ono

Jitrocel, bez černý, kostival i kaštany, všechny tyto rostliny mohou ulevit vašim kloubům. O černém bezu už naše babičky říkávaly, že je lékem na 99 nemocí. A jak tedy s jeho pomocí léčit bolesti kloubů? K léčebným účelům se doporučuje pravidelné popíjení čaje z květů černého bezu anebo bezinkového vína.

K velmi známým a oblíbeným bylinám patří jitrocel, díky obsahu kyseliny křemičité, která má velký význam pro zdravý vývoj kostí a výživu chrupavek.

Jírovec maďal čili kaštan koňský je hlavní surovinou pro přípravu kloubní jírovcové masti. Tu si snadno vyrobíme i doma. Potřebovat budeme 15 kaštanů, které nastrouháme na jemno a poté je zalijeme francovkou. Vznikne jakási kaše, kterou si aplikujeme na bolavé klouby. Postačí klouby natírat 2x denně.

Nešlo by opomenout ani kostival lékařský. Při chronických kloubních potížích je to doslova nepostradatelný pomocník. Pomůže nejen při zánětech kloubů, ale i při zánětech svalů a šlach. Pro aplikaci na bolavá místa se používá kostivalová tinktura nebo mast.

Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 16. 2. 2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová