Už před tisíci lety si lidé všimli léčivých a povzbuzujících účinků listů této dřeviny. Čajovník čínský dnes známe jako zdroj různými metodami upravených lístků, které známe jako klasický čaj. Víte, že si čajovník můžete vypěstovat i vy sami? Kde se dají jeho účinky využít kromě přípravy lahodného nápoje?
Pro výrobu čaje se využívají listy čajovníku čínského (Camellia sinensis), což je příbuzná rostlina okrasných kamélií, které možná sami pěstujete u sebe doma. Čajovník je předmětem zájmu zvláště posledních let, protože obsahuje látky, které byly laboratorně zkoumány, a bylo zjištěno, že ve vysoké koncentraci mohou potlačovat rozvoj rakovinných buněk. Kromě tohoto skvělého zjištění také o čajovníku víme, že právě katechiny, které jsou zkoumány ve spojitosti s bojem proti rakovině, působí jako spolehlivý antioxidant, který odbourává škodlivé volné radikály z organismu.
Čaj není jen jeden
Čaj a vše s ním spojené je poměrně složitá věda. Ačkoli by se mohlo zdát, že lístky jednoduše usušíme a čaj je na světě, asi bychom se divili, co všechno za kvalitou čaje vůbec stojí.
Čaje dělíme do několika skupin. Zatímco lístky čaje zeleného jsou pouze sušeny a jinak se už neupravují, u čaje černého dochází k dalším úpravám, mezi které patří napařování, díky němuž lístky vysychají pomaleji a kvůli kterému dochází k mnoha dalším reakcím, především pak k oxidaci.
Je třeba uvést, že ani těmito dvěma typy druhy čaje nekončí, jsou známy i další, které jsou běžně k dostání na trhu. Všeobecně ovšem platí, že více léčivých látek obsahují spíše čaje zelené, které tedy neprocházejí tolika úpravami.
Čaj jako skvělá prevence i lék?
Sice čaj dlouhodobě považujeme za součást zdravého životního stylu, je třeba uvést, že je stále co zkoumat a prověřovat. Nicméně můžeme říct, že se všeobecně pití čaje doporučuje, jen jím nelze nahradit pití vody, čaj totiž do pitného režimu nepočítáme, což je častá chyba mnohých milovníků tohoto nápoje.
Několik šálků denně si ale můžeme určitě dovolit, jen pokud možno vynechte dobu před, během nebo po jídle. Čaj má totiž jednu negativní vlastnost, která se vyskytuje i u dalších léčivých bylin. Brání totiž vstřebávání železa z jídla trávicí soustavou, což je důležitá informace hlavně pro jedince s nedostatkem železa v krvi.
Pěstování čajovníku v domácích podmínkách
Ano, opravdu to jde, ale stejně jako je náročné pěstování okrasných kamélií, počítejte s jistými specifiky i u čajovníku. Pokud se tedy pro pěstování čajovníku rozhodnete, měli byste vědět, že vyžaduje kyselou půdu, zálivku měkkou vodou a během sezony rozptýlené světlo v polostínu. Přímý úpal rostlině nesvědčí.
Během zimy je nutné rostlinu udržovat v chladnější místnosti s dostatkem světla. Teplota by se tu měla pohybovat pod 15 °C.
Důležitá je vyšší vzdušná vlhkost, a to během celého roku. Zcela zapomeňte na místnost s ústředním topením, vysoká teplota a suchý vzduch nejsou předpokladem úspěšného pěstování.
Jak je to se zálivkou? Zde je naprosto nutná zlatá střední cesta, kořenový bal nesmí přeschnout, ale stejně tak nesmí dojít ani k přelití. V žádném případě by rostlina neměla stát delší dobu ve vodě. Pokud vás tyto informace neodradily, rostliny čajovníku lze pořídit u specializovaných pěstitelů, kteří se zaměřují na pěstování cizokrajných rostlin.
Publikováno: 9. 6. 2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová