reklama

Jak zužitkovat černý rybíz

Černý rybíz je úžasné ovoce, z kterého se dá vytvořit spousta dobrot. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Konzumujeme v něm velké množství vitamínů C a E, prospívá cévám díky obsahu rutinu, léčí průjem, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech ledvin, a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Jak zužitkovat černý rybíz

Černý rybíz má poměrně široké možnosti využití v kuchyni a lze ho zpracovat v mnoha podobách: na mošty, kompoty, likéry, džemy, vína a sirupy. Také se často zmrazuje.

Konzervovat jej můžeme i v mnoha druzích ovocných směsí, nejčastěji v kombinaci s červeným a bílým rybízem.

U ovocných konzervovaných směsí zlepšuje vůni i barvu a navíc dodává rosolotvornou schopnost. Čerstvý rybíz zužitkujeme v koláčích a jako ozdobu zákusků nebo ve smoothie.

Rosol z černého rybízu

Na výrobu rosolu z černého rybízu budeme potřebovat 0,8 kg cukru a 1 litr rybízové šťávy.

Rybíz nejprve opereme, bobule otrháme a podlité malým množstvím vody mírně vaříme doměkka, dokud plody neuvolní šťávu. Šťávu pak přecedíme a odměříme. 1 litr šťávy vaříme prudce pro dobu 10 minut. Následně přidáme cukr a dále vaříme, dokud směs zrosolovatí.

Jak zužitkovat černý rybíz
i (Zdroj: shutterstock.com)
Jak zužitkovat černý rybíz

Zmrazování rybízu v cukru

Pro ty, kteří si stěžují na kyselost rybízu, tu máme jednoduchý způsob, jak rybíz dobře uskladnit – prosypaný cukrem a zmrazený. Očištěné bobule černého rybízu necháme s cukrem společně promíchané v jedné míse, dokud se cukr nerozpustí. Použijeme jemný krystalový cukr. Jakmile se cukr rozpustí, plníme ovocem pevné igelitové sáčky určené ke zmrazování nebo rybíz ukládáme do plastových krabiček.

Jak zužitkovat černý rybíz
i (Zdroj: shutterstock.com)
Jak zužitkovat černý rybíz

Rybízový crumble s ovesnými vločkami

Na vytvoření ovocné části budeme potřebovat 450 g černého rybízu, 1 sáček vanilkového cukru, 60 g třtinového cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu a půl lžičky kardamomu. Na drobenku: 100 g krájeného másla, 120 g hladké mouky, 70 g třtinového cukru, 40 g ovesných vloček, půl lžičky soli.

Rybíz smícháme s třtinovým i vanilkovým cukrem, se škrobem a kardamomem. Vzniklou směsí naplníme zapékací misku.

Následně promícháme máslo, cukr a mouku, sůl a ovesné vločky a vypracujeme ze směsi hrubou drobenku, kterou posypeme rybíz připravený v zapékací misce. Předehřejeme troubu na 150 °C a pečeme 30–40 minut, to je doba, dokud drobenka nezíská krásnou zlatavou barvu. Podáváme teplé.

Jak zužitkovat černý rybíz
i (Zdroj: shutterstock.com)
Jak zužitkovat černý rybíz

Likér z černého rybízu

Na přípravu 1 litru likéru budeme potřebovat 0,35 kg zralých omytých bobulí zbavených třapin. Rozmačkáme je a podobu 8 dní necháme nakvasit při teplotě mezi 20 a 22 °C. Po tuto dobu několikrát za den promícháváme vzniklý rmut (rozmačkanou hmotu z rybízu) a po osmi dnech vylisujeme šťávu. K získané šťávě přimícháme 0,1 l 96% alkoholu. V chladničce necháme vzniklou směs 3 dny odkalit. Následně hadičkou stáhneme čistý podíl a důkladně přefiltrujeme. Do vzniklé šťávy přilijeme 0,25 l vína likérového typu, například Šaler, Lokus nebo Malaga. Rozpustíme 0,23 kg cukru a po rozpuštění cukru přidáme ještě 0,2 l 96% alkoholu. Do jednoho litru doplníme vodou.

Jak zužitkovat černý rybíz
i (Zdroj: shutterstock.com)
Jak zužitkovat černý rybíz

Určitě některý z našich receptů letos vyzkoušejte. Možná si pak černý rybíz zamilují i ti, kterým dosud nechutnal.

 

Publikováno: 16. 7. 2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová