Černý rybíz je úžasné ovoce, z kterého se dá vytvořit spousta dobrot. Zdravé jsou nejen plody, ale také listy. Konzumujeme v něm velké množství vitamínů C a E, prospívá cévám díky obsahu rutinu, léčí průjem, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech ledvin, a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.
Černý rybíz má poměrně široké možnosti využití v kuchyni a lze ho zpracovat v mnoha podobách: na mošty, kompoty, likéry, džemy, vína a sirupy. Také se často zmrazuje.
Konzervovat jej můžeme i v mnoha druzích ovocných směsí, nejčastěji v kombinaci s červeným a bílým rybízem.
U ovocných konzervovaných směsí zlepšuje vůni i barvu a navíc dodává rosolotvornou schopnost. Čerstvý rybíz zužitkujeme v koláčích a jako ozdobu zákusků nebo ve smoothie.
Rosol z černého rybízu
Na výrobu rosolu z černého rybízu budeme potřebovat 0,8 kg cukru a 1 litr rybízové šťávy.
Rybíz nejprve opereme, bobule otrháme a podlité malým množstvím vody mírně vaříme doměkka, dokud plody neuvolní šťávu. Šťávu pak přecedíme a odměříme. 1 litr šťávy vaříme prudce pro dobu 10 minut. Následně přidáme cukr a dále vaříme, dokud směs zrosolovatí.
Zmrazování rybízu v cukru
Pro ty, kteří si stěžují na kyselost rybízu, tu máme jednoduchý způsob, jak rybíz dobře uskladnit – prosypaný cukrem a zmrazený. Očištěné bobule černého rybízu necháme s cukrem společně promíchané v jedné míse, dokud se cukr nerozpustí. Použijeme jemný krystalový cukr. Jakmile se cukr rozpustí, plníme ovocem pevné igelitové sáčky určené ke zmrazování nebo rybíz ukládáme do plastových krabiček.
Rybízový crumble s ovesnými vločkami
Na vytvoření ovocné části budeme potřebovat 450 g černého rybízu, 1 sáček vanilkového cukru, 60 g třtinového cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu a půl lžičky kardamomu. Na drobenku: 100 g krájeného másla, 120 g hladké mouky, 70 g třtinového cukru, 40 g ovesných vloček, půl lžičky soli.
Rybíz smícháme s třtinovým i vanilkovým cukrem, se škrobem a kardamomem. Vzniklou směsí naplníme zapékací misku.
Následně promícháme máslo, cukr a mouku, sůl a ovesné vločky a vypracujeme ze směsi hrubou drobenku, kterou posypeme rybíz připravený v zapékací misce. Předehřejeme troubu na 150 °C a pečeme 30–40 minut, to je doba, dokud drobenka nezíská krásnou zlatavou barvu. Podáváme teplé.
Likér z černého rybízu
Na přípravu 1 litru likéru budeme potřebovat 0,35 kg zralých omytých bobulí zbavených třapin. Rozmačkáme je a podobu 8 dní necháme nakvasit při teplotě mezi 20 a 22 °C. Po tuto dobu několikrát za den promícháváme vzniklý rmut (rozmačkanou hmotu z rybízu) a po osmi dnech vylisujeme šťávu. K získané šťávě přimícháme 0,1 l 96% alkoholu. V chladničce necháme vzniklou směs 3 dny odkalit. Následně hadičkou stáhneme čistý podíl a důkladně přefiltrujeme. Do vzniklé šťávy přilijeme 0,25 l vína likérového typu, například Šaler, Lokus nebo Malaga. Rozpustíme 0,23 kg cukru a po rozpuštění cukru přidáme ještě 0,2 l 96% alkoholu. Do jednoho litru doplníme vodou.
Určitě některý z našich receptů letos vyzkoušejte. Možná si pak černý rybíz zamilují i ti, kterým dosud nechutnal.
Publikováno: 16. 7. 2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová