Propadli jste pěstování bylinek a přemýšlíte, jak jich využít? Doma připravené výrobky z bylinek jsou krásné a voňavé, ale také užitečné a zdravé. Navíc nejde o nic náročného. Za pár si za pár minut umícháte zdravé koření, léčivou směs na přípravu nálevu nebo směsi vhodné na výrobu domácí kosmetiky.
Ještě stále se dají na zahradě i ve volné přírodě sklízet léčivé rostliny. Některé využijete při tvorbě domácích sirupů, do směsí na přípravu léčivých nálevů, jiné zase na přímé vaření, do marmelád nebo třeba pro tvorbu kořenících směsí.
Pokud s bylinkami nemáte zatím tolik zkušeností, nemusíte si jich na zimu nasušit tolik, mnohdy postačí jen bylinkový základ, který poslouží na přípravu těch produktů, které opravdu využijete.
Bylinky ovšem vždy sbírejte na čistém stanovišti. Vyvarujte se sběru v okolí rušných a prašných silnic a cest nebo starým skládkám. Na své zahradě se vždy snažte bylinky pěstovat přírodním způsobem, takže se vyvarujte použití chemických hnojiv a syntetických přípravků na ošetření bylinek. Věřte, že je velký rozdíl v kvalitě bylinek pěstovaných přírodním způsobem a těch, které spíše připomínají chemickou zbraň.
Využijte bylinky na maximum
Na okořenění jídla vám mnohdy postačí i jediný druh bylinky. Ryby skvěle ochutíte třeba bazalkou, do zabijačkových pokrmů určitě nezapomeňte přidat sušenou nať majoránky zahradní a na italská jídla přisypte trošku oregana neboli dobromysli obecné.
Pokud ovšem chcete trošku více zaexperimentovat, zkuste si vyrobit i různé kořenící směsi nebo bylinkové soli. Při přípravě kořenících solí se zaměřte nejen na kvalitní bylinky, ale také na sůl. Skvělá je například hrubozrnná himálajská.
Poměrně složité je předem správně určit poměr bylinek a soli, proto je mnohdy lepší zvýšit poměr bylin, pokrm se přeci jen dá vždy dodatečně dosolit. Pro ty, kteří raději solí samostatně nebo to s ní moc nepřehání, určitě mnohem raději sáhnou po samotných kořenících směsích bez soli.
Zkuste si připravit například italskou nebo provensálskou směs. Ty poslouží na okořenění masitých i zeleninových jídel. Stejně tak by vám doma neměly chybět směsi do smetanových pomazánek, do kterých se výborně hodí i některé květy léčivých rostlin, které směs krásně přibarví.
Univerzální směs na bylinkové pomazánky
Budete potřebovat:
- 1 polévková lžíce sušeného listu česneku medvědího
- 1 polévková lžíce sušené natě dobromysli obecné
- 1 polévková lžíce natě tymiánu obecného
- 1 polévková lžíce květů měsíčku lékařského bez zákrovu
- 1 polévková lžíce květu chrpy modré bez zákrovu
Předcházejte různým typům onemocnění pomocí bylinkových nálevů
Do zásoby na zimu si stejně snadno jako koření připravíte i některé bylinkové směsi určené na výrobu bylinných „čajů“ nebo spíše nálevů.
V první řadě si ujasněte, k čemu má směs hlavně sloužit. Jestli v boji proti nachlazení, chřipce či viróze, ale v domácích podmínkách lze připravit i směsi urologické, na ženské problémy nebo na dobré trávení. Některé bylinné nálevy lze užívat nejen ve chvíli, kdy nás přepadnou nějaké zdravotní problémy, ale také jako prevenci.
Bylinková směs na dobrou náladu
- 1 polévková lžíce natě dobromysli obecné
- 1 polévková lžíce natě meduňky lékařské
- 1 polévková lžíce natě mateřídoušky úzkolisté
- 1 polévková lžíce květu měsíčku lékařského
- 1 polévková lžíce kvetoucí natě levandule lékařské
- 1 polévková lžíce natě máty peprné
Foto: Lucie Peukertová
Publikováno: 26. 8. 2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová