Domácí lékárnička se neobejde bez jedné z nejběžnějších zelenin, které si zvládne vypěstovat každý. Česnek posiluje imunitu, pomáhá při nachlazení a je nepostradatelný v kuchyni. Jaké jsou jeho další zázračné účinky?
Asi si pamatuje, že před několika lety nebylo možné sehnat kvalitní česnek domácí provenience a obchody zaplavil nekvalitní a nepoživatelný šunt z Číny. Tato epizoda naučila lidi si vážit dobrého domácího česneku a platit za něj i poměrně vysoké částky.
Opravdoví milovníci česneku u nás do svých zahrad nevysadí žádný jiný než pravý český česnek. Oblíbený je i ruský paličák. Oba mají charakteristickou štiplavou chuť i vůni, nenahraditelnou sílu a také specifickou barvu a tvar. Čínský, brazilský nebo španělský česnek je s tím naším nesrovnatelný.
Extrémně bílý česnek se ani nedoporučuje nakupovat. Může se jednat o dávku, která byla záměrně bělena chlorem a následně ještě ošetřena metylbromidem. Takový postup úpravy česneku se provádí proto, aby byl extrémně odolný vůči chorobám, plísním a hmyzu.
Paličák, nebo nepaličák?
Původních druhů česneku existuje asi 280, které rostou takřka po celém světě. U nás v ČR dosud roste 13 původních druhů česneku. Původní oblastí výskytu je pravděpodobně střední Asie, oblast mezi Íránem, Afghánistánem a Čínou. Odtud vedla jeho pouť do Indie a Číny až se dostal do Evropy a dál do celého světa.
Z botanického hlediska dělíme česnek na paličák a nepaličák. Česnek paličák po čase vytvoří květní stvol, na němž se začnou objevovat pacibulky. Česnek nepaličák nevyhání do květního stvolu, což je důvodem, proč netvoří pacibulky. Ten pak všechnu svou energii přeměňuje na výživu a tvorbu cibule. Proto jsou také z nepaličáku větší výnosy.
{"type":"import-image-group","image_ids":"[1560970,1560969,1560968,1560967,1553678,1553679,1553680,1553681,1553682,1553850,1553849,1553848,1553847,1553848,1560925,1560924,1560922,1560921,1560920,1560914,1560922,1560875,1560874,1560873,1560872,1560872,1560864,1560863,1560862,1560861,1560863,1553382,1553378,1553379,1553380,1553378,1553383,1553391,1560780,1560788,1560783,1560782,1560781,1560787,,,,1553588,1553587,1553586,1553585,1560740,1560741,1560735,1560734,1560734,1560696,1560699,1560693,1560698,1560686,1560681,1560682,1560685,1560687,1560683,1553272,1553271,1553270,1553269,1552618,1552619,1552620,1552621,1552619,1552624,1552625,1560305,1560304,1560308,1560306,1560311,1551917,1551918,1551919,1551920,1551924,1551919,1560260,1560259,1560258,1560257,1560256,1560212,1560211,1560210,1560209,1560206,1560208,1485498,1485499,1485500,1485501,1485501,1485500]}
Sázíme česnek
Česnek netvoří semeno, proto se může množit pouze vegetativně. Nepaličáky se rozmnožují výhradně pomocí stroužků, paličáky se mimo to mohou množit i výsevem pacibulek, které se utvářejí v květenství.
Pěstování česneku z pacibulek je náročné a zdlouhavé. V létě sklidíme zralá květenství. Počkáme do jara a zasadíme je. Do léta z nich dorostou malé cibulky, které vytaháme a uskladníme. Sázíme obvykle příští jaro a na podzim z nich máme krásný česnek.
Stroužky sázíme obvykle na podzim, nejčastěji v listopadu, někdo i v prosinci. Platí, že půda by měla mít 6 °C a méně, v této teplotě se nemnoží plísně a hniloby, které mohou celou úrodu zdecimovat. Sázet lze i na jaře, doporučuje se březen, aby měl česnek dostatečně dlouhou vegetační dobu a úroda stála za tu námahu. Před vysazením je vhodné stroužky namořit, nejlépe v roztoku hypermanganu, Sulky nebo roztoku Rovralu Aquaflo. Protože velké škody na česneku působí roztoč vlnovník česnekový, doporučujeme cibule rozdružit na stroužky a namořit už v září a nechat odpočívat do výsadby rozložené na dobře větraném místě.
Sázíme do dobře vyživené půdy. Ideální je zapravit do ní zelené hnojivo. To se musí udělat včas, aby se stihlo v půdě rozložit do výsadby. Půdu lze dezinfikovat vápencem.
Česnek vysazujeme vždy špičkou stroužku nahoru, čímž zabráníme při růstu deformaci rostliny. Zatlačíme jej do hloubky 3–6 cm do zeminy a udržujeme dostatečný rozestup, aby se mohla dobře vyvíjet cibule. Vzhledem k tomu, že česneku škodí zadržovaná voda, nezaléváme jej příliš.
Léčivý zázrak jménem česnek
Kromě klasického využití česneku při přípravě jídel v kuchyni využíváme česnek také jako lék. Zabraňuje usazování cholesterolu v cévách, a tak působí proti vysokému krevnímu tlaku. Doporučuje se také osobám s jakýmkoli infekčním problémem a proti výskytu střevních parazitů. Vzhledem k vysokému obsahu jódu pomáhá s regulací funkce štítné žlázy.
Podle posledních výzkumů zvyšuje hladinu serotoninu, čímž pomáhá s potlačováním depresí a stresu. V organizmu dokáže zvýšit hladinu inzulinu. A zevně účinkuje jako vynikající antiseptikum.
Při užívání česneku se snažíme o jeho konzumaci v čerstvém stavu, kdy jsou jeho účinky nejvyšší. Kvůli nepříjemnému zápachu, který po požití vzniká, jsou oblíbené česnekové tinktury, které zachovají účinky česneku, ale odpadá nevoňavý problém. Můžete si je koupit nebo si je i sami vyrobit.
Jen těhotné a kojící ženy by se měly vyvarovat konzumace velkého množství česneku. Nedoporučuje se ani lidem, kteří užívají léky na ředění krve anebo jsou po chirurgickém zákroku.
Jak ho používaly naše babičky?
Česnek byl využíván veškerými možnými způsoby. Některé jsou oblíbené dodnes, jiné vzbuzují spíš úsměv.
Dezinfikovaly se jím studny, vařený rozjasňoval hlas, byl užitečný při nemocech dýchacího ústrojí, vyháněly se jím škrkavky z břicha, odstraňovaly bradavice, přiváděla se jím chuť ke spánku a v období obou světových válek se používal jako dezinfekční prostředek. V Africe byl použit jako lék proti úplavici, pojídal se jako prevence proti žloutence, vyháněl moč z měchýře, ale i zastaralý kašel z těla.
Ve středověku sloužil jako prostředek proti hluchotě, horečce i nespavosti. Renesanční alchymisté doporučovali česnek dokonce jako lék proti moru. Povařený v bílém víně měl snad účinkovat i proti ledvinovým kamenům. V období antiky byl česnek považován za prostředek pro zvyšování libida a také potence.
A to jsme se ještě nezmínili o česneku jako o ochraně proti upírům, duchům, čarodějnicím a zlu obecně.
Foto: shutterstock.com
Publikováno: 28. 1. 2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová