Bylinky jsou poklady naší minulosti. V dobách našich babiček totiž bylinky tvořily neodmyslitelnou součást koloritu zahrad i domácího jídelníčku. Patřilo jim samozřejmé a stěžejní místo vedle koření a dalších dochucovadel na kuchyňských policiích. A právem. Proč a jakým byste měli dát šanci?
Dnes se bylinky vrací z vod minulosti na výsluní a ani vy byste je neměli při volbě zeleně na zahradu opomíjet. Bylinky na zahradu bezesporu patří. Jsou totiž mnohdy nejen léčivé a chutné, ale i vzhledově krásné a voňavé. Udělají vám tak hned několikanásobnou službu – ozdobí vám zahradní zákoutí, dochutí pokrmy a vyléčí či alespoň uleví od neduhů, které vás nebo vaše blízké trápí.
Které bylinky na zahradu vysadit?
- mátu a levanduli
- kopr a meduňku
- petržel a tymián
- majoránku a šalvěj
- pažitku a libeček
- mateřídoušku a oregano
Bylinky mají většinou rády slunečná místa, ale je nutno zvážit, které vysadit k sobě. Vždy by to měly být bylinky s podobnými potřebami, co se typu půdy, slunečního svitu i zavlažování týče.
Máta
Velmi aromatická, svěží a odolná bylinka (odolá i mrazům), kterou si vysaďte na spíše vlhké místo mimo dosah ostatních bylin. Ráda totiž jiné rostliny „dusí“ a prorůstá je kořeny ze všech stran. Opatrně tak proto s volbou zeleně i zeleniny okolo této rozpínající se bylinky. Mentolově voňavá máta je skvělá jako čaj pro zažívání, žaludeční křeče a žlučníkové koliky, jako mast či obklad krásně chladí a parádně vám dochutí chlazené i horké nealko i alko nápoje, přičemž pro voňavý dech ji lze i žvýkat.
Levandule
Krásná, estetická, voňavá a pohodová. Tak by se dala definovat levandule. Krásná je na oko, estetická a nádherně voňavá je v květu, no a pohodová je díky svým léčivým účinkům. Uvolňuje, pomáhá lepšímu spánku a zlepšuje celkovou náladu. Z listů i květů lze připravit čaj, polštářek s přídavkem sušené levandule k výplni nejen krásně voní, ale i uspává. Mimoto levandule eliminuje ve skříni moly a krásně provoní prádlo i oblečení. Vysaďte ji na suché a spíše slunečné místo, kde se vám odvděčí košatým rozrůstáním.
Kopr
Klasická bylinka a koření do kuchyně. Výborná do omáčky, polévky, k nakládaní zeleniny a okurek. Tato silně aromatická a nenáročná jednoletá bylinka by vám na zahradě chybět neměla. Když kopr vysadíte na záhon do polostínu, můžete jej volně dle potřeby prostřihávat a odebírat z něj kousky téměř donekonečna. Nehodí se však k sušení, spíše je ideální k zamrazení nebo zavaření.
Meduňka
Podobně jako máta se umí meduňka krásně košatit. Vytrvalá bylinka, jež odolá i mrazu, je nenáročná na pěstování i péči. Má ráda polostín, ale ujme se téměř všude. Citronově voňavá bylinka vám bude výborným parťákem jako čaj pro uklidnění, lepší spánek, úlevu od bolesti zubů, dásní i aftů. Ani v kuchyni by chybět neměla, třeba jako přísada do asijských pokrmů (dostupná náhrada namísto citronové trávy), do zmrzliny, krémových a pudinkových dezertů a do studených nápojů.
Petržel
Bez ní by to v kuchyni asi nešlo. Tak moc je známá tato kořenová zelenina i bylinka. Na záhonu ji můžete pěstovat na kořeny jako zeleninu, ale i na nať jako dochucovadlo jídel a léčivku. V mnoha pokrmech má své místo – v omáčkách, polévkách i masových pokrmech. Nať je prima k lepšímu zažívání, trávení a ke stimulaci chuti k jídlu. Petrželovou nať můžete sušit i mrazit.
Tymián
Kořenitě voňavá bylinka má podobu drobného keříčku. Jednoletá bylinka je citlivá na zimu, prospívá při vysazení na slunných a suchých místech. Je ideálním pomocníkem trávení, u žaludečních kolik, je antivirotická a antibakteriální, takže pomůže i s chřipkou a různými virózami. Lahodný tymiánový čaj je voňavý a osvěžující i za studena, hodí se skvěle jako nápoj do letních dní. V kuchyni má tymián místo v tučnějších pokrmech a mase, prima vyzní jeho chuť v pizze i slaném a sýrovém pečivu.
Majoránka
Další aromatickou bylinou je majoránka. Když ji vysadíte na zahradu na slunné a teplé místo, dosyta si ji užijete. Můžete ji prostřihávat průběžně a odebírat z ní kousek po kousku stejně jako u kopru. Tuto bylinku čerstvou i sušenou dávejte do pokrmů (polévky, omáčky, masa), ale jako čaj využijte jen sušenou. Tak je efektivnější. Pomůže vám coby čaj s trávením a pocením, jako kloktadlo a výplach ústní dutiny s bolestí zubů a bolením v krku. Zajímavostí je, že působí jemně anesteticky, takže ji lze využít i jako čaj před spaním.
Šalvěj
Bylinka proslula jako antibakteriální, skvělá na nachlazení a rýmu, na bolest v krku a k lepší práci střev. Jen se musí užívat opatrně a střídmě – jako čaj maximálně 1 šálek denně, jako kloktadlo jen 2x denně. Také vám doma zamezí množení hmyzu, který odpuzuje. Vysaďte ji na slunné místo se sušší půdou. V kuchyni vám výborně dochutí maso, nákypy, ale i pomazánky nebo máslo.
Pažitka
Pažitka je známá spíše jako kuchyňské dochucovadlo polévek, omáček, pomazánek, ale i chlebíčků. Bylinka je trvalkou, která odolá i mrazům, je nenáročná na pěstování, půdu i zálivku. Jemně česnekově voní, a proto je tak v kuchyni oblíbená. Jako léčiva má podíl na lepším trávení a práci střev. Ideálně ji k těmto účelům nasekanou čerstvou žvýkejte, jako čaj moc neúčinkuje. A nedá se usušit.
Libeček
Zelené maggi se říká této bylince, která v kuchyni exceluje. Má výraznou chuť a aroma, dochutí polévky, omáčky, pomazánky, slané nákypy i slané koláče. Jako léčivka působí na lepší trávení a práci žlučníku, má močopudný efekt a pomáhá při dně a bolesti kloubů (odbourává z těla kyselinu močovou). Libeček je nenáročný na pěstování, roste a daří se mu doslova všude. Vyrůstá do výšky více než metr, proto potřebuje na záhonu oporu. Krásně roste i u plotu.
Čtěte také:
- Méně známé druhy léčivek, které nesmí na vaší zahradě chybět
- Přírodní aromaterapie na zahradě
- Bylinky, které ulevují od stresu
Mateřídouška
Krásná a voňavá bylinka, která má ráda sušší a slunná místa. Tato víceletka vám pomůže při kašli, zahlenění a nachlazení. Rovněž pomáhá v podobě čaje ke zklidnění a úžasná je do relaxační koupele jako odvar. V kuchyni ji uplatníte hlavně do dezertů, které příjemně medově dochutí.
Oregano
Oregano alias dobromysl – český název evokuje, k čemu asi nejvíce poslouží. Oregano je odolná bylinka s antibakteriálním účinkem, která podporuje trávení, tlumí nespavost a podporuje pozitivní myšlení. Zevně působí i na akné a kožní plísně. V kuchyni je skvělým přídavkem do gulášů, polévek a masových pokrmů.
Pěstujete na zahradě nebo doma bylinky? Která je vaše nejoblíbenější a nejužitečnější?
Autor: Pavla Košík Jelínková, foto: shutterstock.com
Publikováno: 7. 7. 2022, Autor: | autor: Pavla Košík Jelínková