reklama

Jakými způsoby lze prodloužit životnost ovoce a zachovat obsah živin?

Ovoce má jednu nevýhodu, a to v podobě krátké trvanlivosti. Existují naštěstí způsoby, jak trvanlivost výrazně prodloužit.

i (Zdroj: Diana-company.cz)
Jakými způsoby lze prodloužit životnost ovoce a zachovat obsah živin?

Co se v článku dozvíte?

Představíme si několik způsobů, jak životnost potravin prodloužit. Zpravidla přitom platí, že čím déle ovoce skladujeme, tím méně obsahuje zdraví prospěšných látek, zejména vitaminů. Najdou se ale i výjimky v podobě metod, které výrazně prodlouží trvanlivost a přitom nedochází k zásadním kompromisům z hlediska obsažených látek.

Podíváme se na následující metody:

  • uskladnění ovoce v ledničce
  • uložení úrody do sklepa
  • zpracování do kompotů či marmelád
  • sušené ovoce
  • lyofilizované ovoce

Uložení ovoce do lednice

Uložení ovoce v chladu je nejčastěji využívanou metodou. V ledničce je kromě nízké teploty také přirozeně vysoká vlhkost. Některé dokonce mají speciální přihrádky na ovoce, kde se může teplota blížit nule a vlhkost naopak stoupá výše.

V takových podmínkách můžete bez kompromisů na složení či chuti prodloužit životnost o mnoho dní. Platí to i pro již nakrájené plody (ovoce, ananas, mango…), které by jinak při pokojové teplotě zcela degradovaly již za několik desítek minut. Nakrájené ovoce nicméně vždy uchovávejte v uzavřené nádobě.

Uskladnění úrody ve sklepě

V klasických sklepech, které jsou běžnou součástí starých venkovských domů, se drží celoročně nízké teploty a vysoká vlhkost. Jde o ideální podmínky pro dlouhodobé skladování ovoce – například jablek. Ovoce zde vydrží šťavnaté od podzimu až do jara, opět přitom nedochází k výrazným kompromisům, co se týče obsahu vitaminů. Pozor ovšem na plísně nebo škůdce. Mohou vám celou úrodu rychle znehodnotit.

Výroba kompotů a marmelád

Některé druhy ovoce – například jahody, maliny, rybíz nebo třešně – je vhodné okamžitě zpracovat. Protože bohatou úrodu jen málokdo dokáže rychle sníst, vymysleli lidé postupy, které životnost z několika dní prodlouží v případě zavařenin na roky. Jde o různé zavařeniny, kompoty, marmelády a podobně. Kvůli tepelné úpravě nicméně klesá obsah vitaminů a mění se i struktura dužiny a chuť výsledného produktu.

Klasicky sušené ovoce

Další spolehlivou metodou, jak životnost plodů prodloužit, je sušení. Díky extrakci vody totiž nebude ovoce náchylné k uhnívání či plesnivění a nebude tolik chutnat bakteriím a hmyzu. Vyrobit si můžete domácí jablečné křížaly, sušit se dají i švestky, jahody, meruňky, rajčata a další plody. Trvanlivost prodloužíte o několik týdnů až měsíců. Obsah vitaminů ale klesá. Pokud máte na zahradě nebo terase například vytvořený vyvýšený záhon z palet, můžete si navíc i nějaké ovoce k sušení doma vypěstovat.

Ovoce sušené mrazem: Prodloužení trvanlivosti bez kompromisů

Poslední, poměrně moderní, variantou je sušení ovoce mrazem. Tzv. lyofilizované ovoce je kompletně zbaveno vody, aniž by docházelo ke ztrátě vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Ovoce si zachovává i barvu a strukturu. Prodloužení trvanlivosti se přitom může při správném skladování počítat na roky. Lyofilizované ovoce můžete koupit ve specializovaných prodejnách a e-shopech. Nabídka obchodů bývá díky rostoucí popularitě této zdravé pochutiny stále pestřejší.

 

Publikováno: 29. 7. 2022, Autor: | autor: Komerční prezentace