reklama

Maceráty, výluhy a zákvasy jako hnojivo i ochrana proti škůdcům. Jak je vyrobit?

Hnojení, postřik proti škůdcům a zase hnojení. V průběhu sezony do své zahrady dostaneme takové množství nejrůznějších chemických látek, že rozhodně stojí za to popřemýšlet o jejich přírodní alternativě. A tou jsou maceráty, výluhy a zákvasy z nejrůznějších bylin. Poslouží stejně dobře a vaše zahrada bude stále bio. Jak na jejich výrobu?

i (Zdroj: shutterstock.com)
Maceráty, výluhy a zákvasy jako hnojivo i ochrana proti škůdcům. Jak je vyrobit?

S velkým úspěchem se dají výtažky některých druhů bylin využít ke hnojení. V současné době, kdy se stále častěji vracíme k přírodním metodám odstraňování škůdců, k přirozeným způsobům výživy rostliny a využívání bylin, je pochopitelné, že máme tendenci uplatňovat stejné postupy i v našich zahradách.

Které rostliny jsou nejvhodnější pro bylinný zákvas

Pro přípravu bylinného zákvasu jsou nejvhodnější kopřiva, vratič, přeslička, pelyněk, kapradina. Bylinný zákvas můžete připravit jak z jednoho druhu bylin, tak ze směsi zelených bylin. Nejlepší je dát byliny do jutového pytle, ten zavázat a ponořit do vody v dřevěném nebo plastovém sudu. Na 100 litrů vody počítejte s 10 kg čerstvých bylin. Ovšem čerstvé rostliny můžete nahradit také bylinami sušenými, a to v množství 1–2 kg. Pytel ponořený ve vodě každý den obracejte. Počítejte však s tím, že voda při kvašení nejen pění, ale také nepříjemně zapáchá. Jakmile kvašení ustane, je nutné zákvas před použitím zředit, a to v poměru 1 : 10.

Maceráty, výluhy a zákvasy jako hnojivo i ochrana proti škůdcům. Jak je vyrobit?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Maceráty, výluhy a zákvasy jako hnojivo i ochrana proti škůdcům. Jak je vyrobit?

Nejčastěji je tento druh zákvasu využíván pro přihnojování dřevin, a to v době jejich maximálního růstu, což je do konce července. Pokud využijete jen menší množství zákvasu, postačí, když si jej vyrobíte pouze do kbelíku, přidáte vodu a 1 kg čerstvých anebo 200 g sušených bylin. Pro hustější zákvas se provede jeho vaření po dobu 20 minut, jakmile je předtím 24 hodin odleželý. Když vychladne, můžeme jej použít i v neředěném stavu.

Čtěte také:

Příprava výtažku

Výtažky se připravují vždy ze stejného druhu bylin. Rozsekají se na malé kousky a vsypou do smaltované nebo kameninové nádoby. V nádobě musí být voda, která přešla varem. Byliny v ní nechejte asi 15 minut vyluhovat. Přesličkový výtažek patří k jedněm z nejlepších. Připravuje se z 1 kg čerstvé nati nebo 150 g suché. Vždy v 10 litrech vody. Při pětinásobném ředění je ještě naprosto dostačující pro blahodárnou zálivku proti parazitům a plísním.

Maceráty, výluhy a zákvasy jako hnojivo i ochrana proti škůdcům. Jak je vyrobit?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Maceráty, výluhy a zákvasy jako hnojivo i ochrana proti škůdcům. Jak je vyrobit?

Stejně jako výtažek z přesličky se připravuje i výtažek z kopřiv. Má však mnohem silnější účinky na půdu, takže by se měl ředit pro zálivku dřevin desetinásobně a pro zálivku zeleniny až dvacetinásobně. Výtažek z listů a květů pampelišky můžeme používat neředěný.  Vyrábí se z 2 kg rostlin na 10 litrů vody.

Výtažek proti parazitům

Výluh z vratiče skvěle účinkuje proti parazitům vyskytujícím se na maliníku, jahodníku a ostružiníku. Připravujeme jej z 10 litrů vody a 3 kg sekaného vratiče. Ředí se dvojnásobně. Pelyňkový výtažek připravený z 10 litrů vody a 1 kg bylin se ředí trojnásobně a využívá se nejen proti parazitům, ale i při nedostatku draslíku.

Maceráty, výluhy a zákvasy jako hnojivo i ochrana proti škůdcům. Jak je vyrobit?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Maceráty, výluhy a zákvasy jako hnojivo i ochrana proti škůdcům. Jak je vyrobit?

Alternativy k zálivce

Nejen k zálivce, ale také k moření semen je možné využít vychladlý odvar z heřmánku. Připravuje se ze dvou polévkových lžic přelitých šálkem vody, která prošla varem. Vynikajícím prostředkem proti napadení rostlin houbovými chorobami je cibule máčená ve vlažné vodě. Máčí se několik dní cibulové plátky, a to množství 50–10 g na 1 litr vody.

Text: Zuzana Bohdalová, Foto: shutterstock.com

Publikováno: 12. 8. 2022, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová