reklama

Jak ideálně doma skladovat ovoce a zeleninu?

Právě teď sklízíme na zahradě plody své celoroční práce. A tak máte jistě pořádnou zásobu ovoce a zeleniny. Víte však, jak tyto potraviny správně skladovat, abyste se mohli těšit z jejich výborné chuti a nezkazily se vám?

i (Zdroj: Shutterstock)
Jak ideálně doma skladovat ovoce a zeleninu?

Skladování potravin doma není žádná věda, jen je třeba dodržovat určité zásady. Správným skladováním totiž můžete značně prodloužit trvanlivost potravin.

Začněte již při nákupu správným výběrem kvalitních kousků. Nekupuje nahnilé, potlučené a po povrchu narušené ovoce ani zeleninu. Je to předzvěst hniloby a zásahu škodlivin.

Co je při skladování doma důležité?

  • teplota skladovacích prostor
  • vzdušná vlhkost
  • čistota vzduchu i prostoru
  • vybavení a možnost oddělení druhů potravin
  • správné větrání prostoru

U zeleniny a ovoce je to docela zásadní. I když jsou pravidla jednoduchá, mnozí v nich chybují. A není to jen o tom, co z jednotlivých druhů ovoce a zeleniny dát, anebo naopak nedat do lednice. Jde rovněž o to, jak skladovat potraviny ve spíži či v kuchyňských skřínkách. A samozřejmě jak dobře využít chladničku a mrazák. Jak tedy na správné skladování ovoce a zeleniny v domácnosti?

Jak ideálně doma skladovat ovoce a zeleninu?
i (Zdroj: Shutterstock)
Jak ideálně doma skladovat ovoce a zeleninu?

Ovoce a zelenina jen do chladu?

Nikoli! Jde vám totiž hlavně o to, abyste ovoci a zelenině zachovali jejich kvalitu a chuť. Kvalitu některých kousků zeleniny uchovává chlad. U jiných to však až tak neplatí. Do lednice (tedy do chladu) patří do přihrádek na zeleninu také některé druhy ovoce. Ovšem pozor! Neskladujte společně zeleninu a ovoce, raději jednu přihrádku nechte ovoci a druhou zelenině. Ovoce uvolňuje ethylen, který zkracuje životnost zeleniny.

A co má v lednici své místo? Především jahody, borůvky, maliny, meruňky a další rychle se kazící druhy. Lednici má ráda také mrkev, brokolice, papriky, saláty, špenát a řepa. V lednici můžete uchovávat i ovocné šťávy a všechno nakrojené ovoce a zeleninu. Aby listová zelenina rychle neuvadla, zabalte ji do vlhké utěrky nebo ubrousku.

Čtěte také:

Co do lednice nepatří?

Pro banány je lednice nepřijatelná. Nepatří sem ani brambory (syrové). A věděli jste, že lednice nesvědčí ani takovým rajčatům? V lednici úplně nezralá rajčata nedozrají a pak zmoučnatí, čímž ztratí svoji kvalitní chuť. Mimoto do lednice nedávejte ani nezralé avokádo, to vám krásně uzraje na misce na stole či na polici. Ale zralé v lednici mít můžete. Okurky, dýně nebo jablka uchovávejte při pokojové teplotě. Do lednice nepatří ani cibule a česnek, ty nechejte někde v suchu a temnu (či šeru) při pokojové nebo nižší teplotě. Lednice má vyšší vlhkost a oběma zeleninám škodí.

Patří zelenina a ovoce do mrazáku?

Do mrazáku běžně zeleninu ani ovoce nedávejte, ale pokud máte nadbytečné nakrájené kousky, můžete je zamrazit. V mrazáku by ovšem nemělo být mnoho ledu.

Jak ideálně doma skladovat ovoce a zeleninu?
i (Zdroj: Shutterstock)
Jak ideálně doma skladovat ovoce a zeleninu?

Umývat až před použitím

Veškeré ovoce a zeleninu vždy důkladně umývejte až těsně před spotřebou. Všechny plody mají svoji přirozenou vrstvu, která je chrání. Když je umyjete před skladováním, zbytečně budou náchylnější k hnilobě. Před uskladněním je postačí jen nasucho otřít.

Uložením skladování nekončí

Ovoce i zelenina je správně uskladněna a vy nyní máte pocit, že je to vše? Omyl! I během skladování je nutno všechny ovocné a zeleninové kousky kontrolovat a revidovat. Proč? Protože se lehce stane, že ač byly všechny kousky v pořádku, probíhalo v některém již hnilobné bujení. Proto všechno ovoce a zeleninu občas zkontrolujte a podezřelé kousky rozkrojte a zkontrolujte zevnitř. Jsou-li v pořádku, můžete je hned použít, případně krájené zamrazit. Poškozené a nahnilé vyhoďte.

Není to nekonečný příběh…

Ano, skladovat doma zeleninu ani ovoce donekonečna nelze. Samozřejmě jsou kousky, které lze skladovat poměrně dlouho (cibule, česnek, brambory, jablka, květák, kedluben, mrkev, petržel, řepa, celer), ale na druhou stranu zase existuje ovoce a zelenina, které se kazí i při optimálních podmínkách uložení. Sem patří především měkké ovoce a zelenina, jako jsou borůvky, jahody, maliny, třešně, saláty, okurky, lilek, cuketa a rajčata. I proto platí, že méně je někdy více. Pokud nakupujete zeleninu a ovoce, kupujte jen tolik, kolik víte, že spotřebujete, anebo ještě o ždibec míň. Jen tak nebudete plýtvat a vyhazovat nadbytečné a zbytečně uhnilé kousky.

text: autorský článek Pavla Košík Jelínková, zdroj: shutterstock

Publikováno: 21. 9. 2022, Autor: | autor: Pavla Košík Jelínková