reklama

Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?

Kdo rád netráví čas u ohně? Opečené špekáčky jsou nepřekonatelnou pochoutkou, ale někdy stačí jen koukat do plamenů a užívat si hezký den. Možností, jak mít oheň na zahradě, je mnoho – klasické ohniště obehnané kameny nebo třeba kombinace ohniště s udírnou. A co teprve zahradní kuchyně s krbem! Co si vyberete vy?

i (Zdroj: Shutterstock)
Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?

Jednoduché malé ohniště bude působivým prvkem na vaší zahradě a nemusíte se pouštět do žádných velkých stavebních úprav.

Nejvhodnější místo je takové, které se nachází na západní nebo jižní straně pozemku. To vám zaručí nejen dlouhou viditelnost, ale také teplo, které je díky slunci na těchto stranách nejdéle z celého dne. Ve večerních hodinách se tak nemusíte tolik oblékat.

Dále se soustřeďte na soukromí. Zde záleží na tom, jestli chcete přírodní odstínění nebo umělé. Součástí odstínění může být například několik stromků či keřů, které po čase utvoří příjemný stín. Ten využijete při posezení během dne. Anebo můžete poskládat namísto stěny dřevo, které nejenže utvoří atraktivní stěnu, ale také na jižní straně rychleji vyschne.

Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?

Stavíme ohniště

Ohniště je ideální koncipovat tak, aby sedlo do daného místa v zahradě. Na stavbu můžete použít jak kámen, tak šamotové cihly. Důležité je mít dobré a pevné základy, jinak vám nemusí ohniště vydržet tuhou zimu.

Dobrý základ je betonová proarmovaná deska, díky roxorům v betonu bude základ dobře zvládat teplotní výkyvy při rozdělání ohně třeba i v zimním období. Jako pojidlo použijte žáruvzdornou nebo přímo šamotovou maltu.

Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?
i (Zdroj: Shutterstock)
Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?

Po stavbě nechte ohniště minimálně dva  týdny pořádně vyschnout, jinak hrozí, že vám při rozdělání ohně ohniště popraská. Pojidlo nesmí rychle vysychat, což vlivem vysoké teploty může nastat. Když ohniště pořádně vyschne, již by nemělo popraskání hrozit.

Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?
i (Zdroj: Shutterstock)
Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?

Letní kuchyně pro celodenní život na zahradě

Stavba letní kuchyně není sice jednoduchá, ale schopný kutil to s trochou pomoci určitě zvládne. Základem stavby jsou pevné základy a komín s dobrým tahem. Na základy je možné použít ztracené bednění a s betonovou plotnou vše proarmovat. Nezapomeňte si ještě před finálním betonováním protáhnout potrubí na vodu a odpad a také nezapomeňte na vhodnou chráničku na elektriku.

Před samotnou stavbou si vše nakreslete a zaměřte. Nebojte se nejasnosti konzultovat se zkušeným zedníkem, jistě vám poradí a třeba i ulehčí práci.

Čtěte také:

Při stavbě letní kuchyně myslete na to, že ohniště bude z části otevřené a může tak hrozit vylétnutí jiskry, která může způsobit i následný požár. Mějte proto v blízkém okolí ohniště vše z kamenných a jiných nehořlavých materiálů. Kuchyně nemusí být nutně celá uzavřená, ale je dobré zamezit průvanu, který by mohl oheň rozfoukat do okolí.

Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?
i (Zdroj: Shutterstock)
Oheň na zahradě: Preferujete ohniště, udírnu nebo gril?

Potřebujete stavební povolení?

Vždy záleží na rozloze letní kuchyně nebo celé stavby. Zatím platí, že do 40m2 není nutné stavební ohlášení ani povolení. Tuto plochu asi spíše nepřekročíte, i tak si radši vždy vše ověřte dle aktuálně platných stavebních zákonů.

text: Jan Vrbata, odborník na stavbu a zahradu, foto: shutterstock

Publikováno: 26. 9. 2022, Autor: | autor: Jan Vrbata