Konec roku rozhodně neznamená, že úplně zapomeneme konzumovat zdravé potraviny a pustíme se do tučných a sladkých pokrmů. Právě naopak! Pokud chcete něco udělat se svou kondicí i zdravím, zkuste jíst o něco zdravěji. Ačkoliv vám na zahradě neroste žádné ovoce ani zelenina, můžete si něco zdravého vypěstovat klidně na okně v obýváku. Skvělým zpestřením jídelníčku tak jsou třeba zelené klíčky a naklíčené luštěniny, díky kterým doplníte důležité vitamíny a minerály.
Pokud se zajímáte o zdravou stravu, jistě i během zimy do svého jídelníčku rádi zařazujete zeleninu a ovoce. Nutno dodat, že ne všechna zelenina je zdravá tak, jak bychom mohli očekávat, pokud by byla pěstována správným způsobem.
Běžně dostupná zelenina a ovoce je totiž sklízena v nevhodnou dobu, takže se v plodech ani listech nedokáže nasyntetizovat obvyklé množství vitamínů a minerálů, kvůli nimž si dané plodiny kupujeme. Své navíc odvede také pěstování s použitím chemických postřiků a dlouhodobé skladování v chladicích boxech.
Pokud se tedy chcete stravovat opravdu zdravě, vyzkoušejte si vypěstovat klíčky nebo zelenou nať některých bylinek. Klíčením se štěpí některé jinak nestravitelné látky, takže jsou naklíčená semínka mnohem lépe stravitelná.
Výhody domácího klíčení
Klíčky i naklíčené natě lze samozřejmě sehnat i v obchodech, ale klíčení není nic složitého a navíc se hodí i pro malé děti, které se tak alespoň něčemu novému přiučí. Další výhodou domácího klíčení je možnost výběru z mnoha druhů luštěnin, obilovin či bylinek, které jsou v dnešní době k dispozici. Také přesně víte, v jakém prostředí rostlinky uchováváte, jak byly ošetřovány a jak jsou čerstvé.
Pokud si s klíčením nevíte rady, navštivte některý ze specializovaných obchodů. Firmy zareagovaly na nebývalou poptávku širokou nabídkou jak pomůcek pro klíčení, tak i speciálními balíčky se semínky. Můžete se tak setkat nejen s jednodruhovým balením semínek, ale velmi oblíbené jsou také některé směsi různých druhů rostlin, které mají stejnou dobu klíčení.
Klíčení i pro začátečníky
První semínka hrachu jste si jistě naklíčili již v době předškolního věku. Není to tedy nic složitého, ale přeci jenom je třeba dodržet několik podmínek. Pro úplný začátek si vystačíte i s jedinou sklenicí s děrovaným uzávěrem, v níž můžete klíčit například luštěniny.
U všech typů semínek, nejen u luštěnin, ovšem platí, že je nutné semínka před klíčením pečlivě promýt studenou vodou, aby byla co nejvíce čistá. Pak se uloží do sklenice, zalijí se vodou a nechají tak jeden den klíčit. U luštěnin a obilovin se klíčků dočkáte opravdu brzy, mnohdy i po jediném dni.
Pak klíčky opět propláchněte vodou a můžete konzumovat samotné nebo je přidejte do salátů, na chléb, do pomazánky nebo do polévek.
Některá semínka se spíše hodí pro vypěstování zelené natě, jak je tomu třeba u rukoly či řeřichy seté. V tomto případě se vám bude hodit do vody namočená gáza nebo vata položená na talířek. Pokud ovšem chcete pro klíčení použít některé speciální pomůcky, není nic jednoduššího, než si obstarat misku na klíčení. Ta je navíc vybavena i sítkem, na něž rozložíte vodou propláchnutá semínka.
Postup nakličování natí pomocí misky na klíčení
Při jakémkoli klíčení je třeba všechny pomůcky pečlivě umýt ekologickým mycím prostředkem, aby nedošlo ke kontaminaci semínek plísněmi nebo jinými látkami. Semínka rozložte na sítko, pečlivě propláchněte studenou vodou a položte na misku, která je naplněná vodou tak, aby voda sahala těsně pod sítko.
Většina druhů natí klíčí ve tmě, proto misku přiklopte tmavým talířem nebo jinou miskou, která nepropouští světlo. Jakmile se objeví plnohodnotně vyvinuté klíčky, můžete kryt sejmout.
Každý den ovšem klíčky i misku proplachujte studenou vodou. Klíčení přeci jenom probíhá za zvýšené vlhkosti, takže hrozí zplesnivění vašich výpěstků. Plnohodnotně vyvinutou nať sklízejte nůžkami nebo ostrým nožem.
Co můžete naklíčit
Z luštěnin se pro klíčení skvěle hodí například čočka, hrách či fazolky mungo. Z obilovin snadno naklíčíte pšenici špaldu nebo žito.
Zajímavé možnosti zpestření jídelníčku pak nabízejí některé léčivé rostliny, které klíčíme se záměrem pěstování zelené natě. Jistě jste se setkali například s řeřichou setou, rukolou, hořčicí, ale vyzkoušet lze i pískavici řecké seno či vojtěšku známou pod označením alfalfa.
Zdroj: Jana Truksová se specialistou na výživu
Publikováno: 7. 11. 2022, Autor: | autor: Jana Truksová