Nenápadná dřevina má takové léčebné účinky, že bychom ji neměli míjet bez povšimnutí. Krušina má mnoho různých variet, které se liší způsobem růstu, tvorbou keřů, ale i vzhledem a tvarem listů. Dnes se však zaměříme na jediný druh – Frangula alnus, jehož kůra má významné léčebné účinky.
V přírodě na krušinu narazíme poměrně často. Jedná se o nikterak výrazný více kmínkový keř, nebo menší stromek, středně hustý až řidší. Běžně dosahuje výšky mezi 2–3 metry, někdy doroste až do 5 metrů. Listy jsou podlouhle kopinaté, vejčitě podlouhlé, široce eliptické až obvejčité, vždy podle toho, zda patří k druhu ‚Angustifolia’, ‚Asplenifolia’ nebo ‚Columnaris’. Květy jsou nevýrazné, spíše malé, oboupohlavní, bílé až zelenkavé barvy. Plody jsou kulaté, zprvu červené, později černo-fialové barvy a v průměru mají něco mezi 6–10 mm.
Lidově se nazývá také psí jahůdka, krupina nebo rebarbora chudých, protože ji naši předkové opravdu využívali jako náhradu rebarbory, která pro ně bývala příliš drahá.
Krušinová kůra – Frangulae cortex
Jedná se o drogu, kterou v našich lékárnách často zakoupíte jako složku čajových směsí na choroby žlučníku a žlučových cest, hemeroidy, čajů na detoxikaci organismu nebo směsích na hubnutí, jako je například Reduktan. Je to usušená kůra anebo její úlomky z větví a kmenů stromu Rhamnus frangula L. (Frangula alnus).
Kůra má projímavé účinky, proto se využívá při zácpě a při hubnutí. Jelikož nejsilnější zbraní krušinové kůry je schopnost účinně čistit vnitřní orgány a posílit práci tlustého střeva, dokáže uvolnit trávicí trakt, tím pádem upravuje i látkovou výměnu a pomáhá také osobám, které potřebují vyčistit krev a zbavit se vyrážek. Kůra se sbírá v období duben–květen. Čerstvou kůru krušiny poznáme jednoznačně podle toho, že při rozemnutí mezi prsty páchne hnilobou.
Jak kůru krušiny připravovat
Při samostatném vnitřním užívání kůry krušiny olšové kvůli jejím projímavým účinkům postačí na ¼ litru vody 1 polévková lžíce sušené kůry. V tomto množství užíváme pouze 1 x denně. Odborníci doporučují sušenou kůru používat až po 1 roce skladování. Čerstvá kůra kvůli své silné dráždivosti často vyvolává nevolnost až zvracení.
Nálev si připravíme tak, že 1 až 2 gramy kůry přelijeme 0,25 litry vroucí vody, přiklopíme a 15 minut necháme louhovat. Poté scedíme a popíjíme ještě vlažný. Účinek se dostavuje obvykle po 8 hodinách od konzumace nálevu.
Zevně se používá na špatně se hojící rány jako obklad a ke koupelím při hemoroidech.
Pozor, je jedovatá!
Ve větších dávkách je krušina jedovatá. Její užívání se tedy doporučuje jen v malých dávkách a vždy krátkodobě. Neměly by ji užívat těhotné ženy, kojící ženy a malé děti. Vzhledem k tomu, že ředí krev, může být nebezpečná pro osoby, které užívají léky na ředění krve. Bohužel jsou známé i otravy dětí, které pozřely plody krušiny olšové. Projímavý účinek bobulí je mnohonásobně vyšší, než je tomu u samotné kůry.
Publikováno: 26. 1. 2023, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová | zdroj: Bylinkář