Jste milovníci kakaa nebo čokolády? Tak tento článek je vám psán přesně na míru. Dozvíte se v něm, co je základem těchto chutných produktů. Ano, jsou to kakaové boby, které rostou na stromě velmi kuriózně. Uplatnění měly již u Aztéků nebo Mayů, od kterých se zrna kakaovníku roznesla po celém světě a v průběhu let doznala mnohých překvapivých poznání.
Kakaové boby
Kakaovník pravý je velmi zajímavý stálezelený strom. Jeho listy dorůstají během celého roku a květy vyrůstají velmi atypicky přímo na tlustších větvích nebo na kmeni. Strom plodí po celý rok, jeho plody dozrávají okolo 5 měsíců a v průběhu mění barvu. Plod je pokrytý silnou slupkou, která připomíná svým tvarem míč na americký fotbal nebo ragby. Kakaové boby mají oválný tvar a velikost okolo 3 cm. Uvnitř jsou v bílé dřeni schovány desítky semen. Tato semena jsou velmi cenná, neboť jsou základní surovinou pro výrobu různých výrobků. Nejčastější jsou kakaové máslo a prášek. Z nich se pak následně vyrábí čokolády či kakaové nápoje.
Před zpracováním se dozrálé plody sypou dohromady a nechají se zakryté 4-7 dnů pre-fermentovat. Po vyjmutí semen z dřeně se tato fermentace často opakuje pro zjemnění, protože zrna mívají trpkou a hořkou chuť. Následuje důkladné sušení, které pobíhá převážně na slunci, které působí jako ochrana před plísněmi. Fermentace je šetrná přírodní organická metoda, která zaručuje čistou výrobu, a zároveň jsou zrna připravena k okamžité spotřebě.
Máte chuť na domácí čokoládový nákyp?
Kakaová zrna jsou opatřena nejedlou slupkou, a proto se pro další zpracování lehce praží a loupou. Čistá zrna se následně melou na pastu, ze které se lisováním získává světlá hmota, která je velmi aromatická a ceněná. Známe ji jako kakaové máslo. Zbylá hmota se dále lisuje nebo mele na prášek, který se využívá k výrobě čokolády nebo na populární kakaový nápoj z hořkého kakaa. Čím větší procento kakaového másla v hmotě zůstane, tím je cennější. Dalším zpracováním ztrácí cenné látky.
Zdraví prospěšné látky
Kakaové boby obsahují látky s antioxidačním, antibakteriálním a antialergenním účinkem, vitamíny A, E i vitamíny skupiny B, a jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C. Čokoláda jej již neobsahuje, protože ho ničí vysoké teploty při zpracování. Boby obsahují i mangan, zinek nebo měď. Jsou největší koncentrací lehce vstřebatelných antioxidantů, které jsou schopny se dostat k buňkám v průběhu půl hodiny. Chrání též lidské DNA před poškozením, organizmus před viry, nádory a dalšími onemocněními, působí proti stárnutí.
Kakaové máslo
Kakaové máslo prospívá každé pokožce. Jeho lehká vstřebatelnost je jistě pro pleť přínosem, stejně tak i jemný ochranný film dokonale hydratuje. Dalším plusem kakaového másla jsou hojivé a zklidňující účinky. Pokud trpíte na suchou pokožku na rukou nebo máte popraskané paty na chodidlech, kakaové máslo vám je krásně zhydratuje. Blahodárně působí na lupénku, ekzém či strie. Dalším pozitivem je jeho dlouhá trvanlivost bez žluknutí.
Kakaový prášek
Syrové kakao obsahuje mastné kyseliny Omega-6 a aminokyseliny. Obsahuje tryptofan, který zvyšuje produkci serotoninu. Tento „hormon štěstí“ je zodpovědný za dobrou náladu. Dodává pocit štěstí a spokojenosti. Kakao je tedy velmi dobrým pomocníkem proti stresu a depresi.
Užití kakaových bobů
Pokud chcete využít pro svůj organismus všechny pozitivní látky, využívejte čistá nezpracovaná zrna, případně slisovaná do kakaové hmoty nebo prášku z ní. Kakaové boby můžete jíst syrové, důležité je dokonalé rozžvýkání. Nemusíte se bát, lehce nahořklá chuť se po chvíli změní v nezapomenutelnou chuť pravé čokolády. Přidat je můžete k ovocným nebo zeleninovým salátům. Dokonalé jsou jako součást müsli, kukuřičných plátků, ovesné kaše nebo palačinek. Dobře vyniknout jako ozdoba dezertů, pečiva nebo zmrzlinových pohárů. Mleté se hodí do jogurtu nebo pro přípravu nápojů, buď teplých, nebo studených.
Publikováno: 18. 5. 2023, Autor: | autor: Šárka Miškovská | zdroj: biosnopek.cz, zdravizperu.cz