reklama

Violka vonná, bylina plná lásky a zdraví

Nenápadná fialová kráska roste v listnatých lesích, křovinách, v okolí cest, v parcích a sadech. Jmenuje se violka vonná a je známá spíše pod jménem fialka.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Violka vonná, jinak také zvaná fialka, je bylina plná lásky a zdraví

Violka vonná

Violka vonná (Viola odorata), lidově zvaná fialka, je vytrvalá bylina z čeledi violkovitých. Roste v listnatých lesích, křovinách, v okolí cest, v parcích a sadech. Její původ najdeme v jižní a jihozápadní Evropě, severní Africe a také na Kavkaze, odkud se rozšířila do celého světa.

Návod na rozmnožování afrických fialek

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Kvete v březnu až dubnu, květy jsou většinou tmavě fialové. Existují však barevné odchylky, některé mají květy bílé s nafialovělými okraji. Roste na různých stanovištích, v blízkosti lidských sídel, v různých typech listnatých lesů, v křovinách, v parcích a podobně, nalezneme jí ale také v mnoha zahradách, a to nejen v záhonech, ale i v trávnících.

Příbuzným druhem je violka chlupatá neboli srstnatá (Viola hirta).

Fialka láskyplná

Podle symboliky květin k nám odlišné barvy květů fialky hovoří různým jazykem. Bílý květ vyjadřuje tajnou lásku, modrý zase příslib lásky a oddanosti do konce života. Čím větší je síla květiny a čím má fialovější barvu a intenzivněji voní, tím jsou silnější i její blahodárné účinky. 

Violka vonná, bylina plná lásky a zdraví
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Violka vonná, bylina plná lásky a zdraví

Léčivá moc fialky vonné

Působí příznivě na:

  • chrapot, bolest hrdla, angínu
  • dráždivý kašel, černý kašel, zánět pohrudnice
  • vykašlávání
  • zahlenění
  • astmatické problémy
  • detoxikaci krve
  • prokrvení periferních vlásečnic, zejména oční sítnice
  • křečové žíly
  • zánět žaludku
  • pálení žáhy
  • močovou inkontinenci
  • zánět prostaty
  • návaly horka v ženském přechodu
  • deprese a podrážděnost
  • revmatoidní artritidu díky aktivaci látkové výměny

Violku čili fialku můžeme bez obav sbírat pro léčebné účely. Sbíráme kvetoucí nať, květ i oddenek. Květy sbíráme většinou v březnu a dubnu, oddenek pak v průběhu března až října. Sušíme opatrně, aby květy neztratily svou typickou fialovou barvu.

Uchováváme ji v podobě čaje, tinktury, oleje, octu, sirupu, marmelády, želé či likéru.

Violka čili fialka je určená především osobám s diabetem, dnou, dlouhotrvajícím i chronickým kašlem, astmatem a ledvinovou problematikou. Lze doporučit také osobám trpícím aterosklerózou. Saponiny v ní obsažené ovlivňují vykašlávání.

Slavný lékař a bylinář Pietro Andrea Gregorio Matthioli doporučuje vyrobit z květů fialek léčivý ocet.

Příprava

Vezmeme libovolné množství trochu usušené vonné fialky, dáme do sklenice, nalejeme na ni kvalitní víno nebo vinný ocet a vystavíme na měsíc na slunce. Pak scedíme, přičemž víno nebo ocet vzniklý macerováním fialkových květů uchováváme pro potřebu. Kdo chce mít tento ocet ještě lepší, přidává ještě podruhé i potřetí do téhož octa nové fialkové květy. Při nadměrné nervozitě a bolestech hlavy užíváme 3x denně 1 čajovou lžičku violkového octa rozmíchanou v 250ml vody.

Dle Matthioliho „poskytuje znamenité posilnění srdce a jest dobrý proti třesení a bolestem srdce pocházejícím z horkosti“.

Violka vonná, bylina plná lásky a zdraví
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Violka vonná, bylina plná lásky a zdraví

Fialkový sirup

  • 250 g cukru (bílý nebo třtinový)
  • 2 hrsti květů fialek
  • půl citronu bez kůry a semínek
  • 300 ml vody

300ml vody svaříme s 250 g cukru (můžeme použít i třtinový, potom bude mít výsledný sirup jinou barvu). Po svaření do horkého rozvaru vsypeme 2 hrsti květů fialek, přidáme půl citronu bez kůry a semínek nakrájený na kolečka, zamícháme a necháme vychladnout. Vychladlý sirup necháme zakrytý 24 hodin macerovat v chladu. Po 24 hodinách scedíme sirup přes plátýnko a mírně zahřejeme. Teplý sirup plníme do horkých suchých lahviček.

Sirup užíváme dle potřeby, dospělí 3-5 lžic denně, děti 3-5 lžiček denně. Bude jim určitě chutnat, má nejen krásnou barvu, ale i vůni a chuť. Po otevření je nutné sirup uchovávat v chladu. Před použitím protřepat a neužívat přímo z chladničky studený.

Publikováno: 19. 5. 2023, Autor: | autor: Martina Pilzová | zdroj: bylinkovo.cz, diastyl.cz