reklama

Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami

Pusťte se do pěstování kořenové zeleniny do polévky. Taková čerstvě sklizená zelenina má bohatou chuť a výživové hodnoty, které obohatí vaši stravu. Vyzkoušejte různé kombinace kořenové zeleniny a objevte své oblíbené recepty pro chutné a zdravé polévky.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pěstování kořenové zeleniny do polévky má mnoho výhod

Pěstování kořenové zeleniny do polévky

Pěstování kořenové zeleniny má mnoho výhod. Získáte čerstvou a kvalitní potravinu plnou chuti a živin, kterou můžete pěstovat bez použití chemikálií. Můžete si vybrat z různých odrůd, přinést do kuchyně rozmanitost a užívat si zábavu při pěstování na vlastní zahradě. Přispíváte k udržitelnosti, ušetříte finančně a máte kontrolu nad celým procesem od semínka až po sklizeň.

Víte jak správně pěstovat petržel a jak předejít nemocem?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak na pěstování kořenové zeleniny?

I pěstování kořenové zeleniny může mít svá úskalí. Pamatujte, že každá zelenina může vyžadovat specifické pěstitelské podmínky, takže si přečtěte konkrétní informace o pěstování odrůdy, kterou si zvolíte. S dostatečnou péčí a správnými podmínkami můžete pěstovat svou vlastní čerstvou kořenovou zeleninu a přidávat ji do svých polévek pro výbornou chuť a nutriční hodnoty. Zde je několik obecných tipů pro úspěšné pěstování:

  • Vyberte si vhodnou odrůdu. Existuje mnoho odrůd kořenové zeleniny, takže si vyberte ty, které jsou vhodné pro vaše klimatické podmínky. Obecně ale potřebují všechny slunné stanoviště.
  • Semínka vysévejte přímo do záhonků. Přesazování její kořeny nenesou dobře.
  • Dopřejte jí vhodnou půdu. Kořenová zelenina preferuje dobře propustnou půdu bohatou na organickou hmotu, ideálně velmi kyprou hlinitou nebo hlinitopísčitou.
  • Nezanedbejte zálivku. Kořenová zelenina potřebuje pravidelné a dostatečné zalévání. Ujistěte se, že zeminu udržujete vlhkou, ale ne přemokřenou, aby nedocházelo k hnilobě kořenů.
  • Co se hnojení týká, kořenovou zeleninu byste měli vysévat na půdě, která rok předtím byla hnojená. Nehnojí se tedy přímo. Půda by také neměla být kyselá.
Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami

Sklizeň a skladování kořenové zeleniny

Pokud se pustíte do pěstování kořenové zeleniny, budete jistě řešit také její sklízení a možná i skladování. Pokud to je možné, sklízejte ji přímo před použitím do polévky. Tím zajistíte maximální čerstvost a chuť. Následující kroky vám pomohou při sklizni a přípravě kořenové zeleniny do polévky.

Sklízejte kořenovou zeleninu opatrně, abyste ji nepoškodili. Zeleninu důkladně očistěte od zbytků zeminy a odstraňte poškozené části. Pokud zeleninu neplánujete ihned použít, můžete ji skladovat ve vhodných podmínkách. Některé druhy kořenové zeleniny, jako jsou mrkev a petržel, můžete uchovávat v chladničce v plastových sáčcích nebo obalech, aby se zabránilo vysoušení. Před použitím pak kořenovou zeleninu omyjte a případně oloupejte, pokud je to žádoucí. Následně nakrájejte na požadované kousky nebo strouháním připravte podle receptu na vaši polévku.

Zpátky na začátek – co je kořenová zelenina?

Kořenová zelenina je skupina rostlin, u kterých se pro konzumaci využívá hlavně jejich kořen. Tyto rostliny mají kořenový systém, který drží rostliny v půdě a zároveň slouží jako zdroj živin. Mezi nejznámější kořenovou zeleninu patří mrkev, ředkvička, celer, pastinák, petržel, ředkve, červená řepa a jiné.

Proč kořenovou zeleninu jíst?

Kořenová zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, a proto by měla být součástí vaší stravy. Může se konzumovat syrová, vařená, pečená, dušená nebo přidávána do polévek, salátů, příloh či omáček. Každá zelenina má své specifické vlastnosti a chuť, a tak si každý může vybrat podle svých preferencí.

Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Máte rádi polévky? Zeleninu do nich si vypěstujte sami

Jaká kořenová zelenina patří do polévky?

Existuje mnoho druhů kořenové zeleniny, která se často používá jako ingredience do polévek. Můžete ji použít samostatně nebo ji kombinovat podle svého gusta a představ. Polévky často obsahují různé druhy zeleniny, aby poskytovaly bohatou a vyváženou chuť.

  • Mrkev je velmi běžnou přísadou do polévek. Dodává jim sladkou chuť a hezkou oranžovou barvu.
  • Se svou výraznou chutí a vůní je celer skvělým základem vývarů. Používá se jak ve formě stonku, tak i listů.
  • Petrželový kořen je kořenová část rostliny petržele a má výraznou vůni a chuť. Používá se jako aromatická přísada.
  • Pastinák je podobný mrkvi, ale má sladší a ořechovou chuť. Často se používá jako ingredience do krémových polévek.
  • Červená řepa přidává polévkám sladkou chuť a také krásnou červenou barvu.

Publikováno: 31. 5. 2023, Autor: | autor: Lenka Tajbrová | zdroj: culinabotanica.cz, zahradkarskaporadna.cz