Příroda pomalu vydává své zelené poklady a bylinky v zahradě se hlásí ke slovu. Už mezi těmi prvními je spousta skvělých rostlin, kterým stojí za to věnovat pozornost. Mají bohaté využití v kuchyni, pro zdraví i v kosmetice. Mnohé z těchto rostlin už jsou později během roku nepříjemně trpké či hořké, ale jejich mladé jarní lístky jsou ještě křehké a chutné. Rozhlédněte se po své zahradě a nasbírejte si i ty, které považujete za bezcenný plevel.

Bylinky v zahradě na jaře
Bylinky v zahradě na jaře, které nám vyrostou, jsou pravým požehnáním. Spousta lidí ale ještě neumí nebo nechce rozlišovat mezi bylinkami a plevelem. A je to škoda, protože intenzivním selektováním rostlin na zahradě a na záhonech se nevědomky nebo záměrně připravují o opravdové přírodní bohatství.
Sotva začnou jarní sluneční paprsky šimrat půdu, vyrůstají první jarní rostliny. Mezi nimi je například kopřiva nebo medvědí česnek. Zatímco kopřivu hojně zatracujeme jako obtížný a nepříjemný plevel, nad medvědím česnekem doslova jásáme. A přitom právě kopřiva nebo pampeliška jsou skutečnou studnicí zdraví prospěšných látek.

Kopřiva dvoudomá
Mezi úplně první bylinky natahující se po slunečních paprscích patří kopřiva. Její mladé lístky můžeme sbírat nejen na tradiční velikonoční nádivku, ale také do polévek nebo salátů. Sbírá se list, používá se čerstvý nebo sušený. Ze sušených listů lze vařit zdravý a ozdravný čaj. Říká se, že účinné látky obsahuje jen kopřiva sklizená do 15. května. Působí povzbudivě na metabolismus, a zároveň působí proti chudokrevnosti, dále působí jako antirevmatikum, protizánětlivě, je dezodorující a urychluje hojení ran.

Sedmikráska obecná:
Svými účinky, ale i svou něžnou krásou nás potěší sedmikráska obecná. Je jednou z univerzálních léčivých bylinek proti bolesti, působí jako protizánětlivý prostředek, proti kašli, při zánětu sliznic, na podporu trávení, změkčuje kůži, podporuje vykašlávání, zpomaluje rakovinu, má projímavý účinek, léčí oční nemoci a mnoho dalších. Sedmikráska je vhodná na čaj, odvar, tinktury, směs se sedmikráskou se používá na jarní detox, je vhodná k sušení, využití v kuchyni jako přízdoba do salátů a jako jarní zelenina, do bylinkového másla, do polévek i omáček, nádivky, pomazánek, omelet a podobně.
Podběl lékařský
Také podběl je již po staletí velmi populární bylinkou pro sběr. Může se používat jako prostředek pro uvolňování hlenů a pro jejich protizánětlivé účinky, zejména při zánětu průdušek (bronchitidě), kataru hrtanu a hrdla, astmatu, při zápalech pohrudnice, ba dokonce i při začínající tuberkulóze plic, zdlouhavém kašli a trýznivém chrapotu. Čerstvé umyté listy, rozmělněné na kaši a přiložené na prsa, pomáhají při každém těžkém onemocnění plic, při růži, při poranění tkání doprovázeném modročervenými otoky i při zánětu hlenových váčků, skrofulózním vředům, při chronickém zánětu průdušek, provázeném opakujícím se záchvatem, obtížích při dýchání (páry z podbělových květů i listů). Na oteklé nohy použijte koupel z listů. Připravují se nejen koupele a čaje, ale i tinktury nebo sirupy.
Popenec břečťanovitý
Je značně aromatická rostlina, v kuchyni se používá i jako koření. Uplatňuje se u chorob močového ústrojí. Uvolňuje a při delším užívání i pomalu rozpouští močové kameny, písek v ledvinách a žlučové kameny. Odstraňuje bolesti při zánětu močového měchýře a močových cest, uvolňuje s tím související zástavu močení. Je také součástí čaje proti pomočování dětí, a dále jako posilující prostředek při hypovitaminóze (nedostatku vitaminů v organismu), chudokrevnosti a chřipce. Obsahuje mnoho vitaminů. Silným odvarem z popence se doporučuje omývat kožní vyrážky, ekzémy a špatně se hojící rány.
Bršlice kozí noha
Jako jarní bylinka obsahuje velké množství vitaminu C, karotenoidů a cenných minerálů, jako je železo a mangan, a překvapivě obsahuje také velké množství bílkovin. Podporuje látkovou výměnu (metabolismus) i uvolňování kyselých usazenin a jejich vylučování z těla - vede k odkyselení organismu. Blahodárně působí na pohyblivost kloubů a jejich regeneraci po dlouhé zimě. Z kořenů, které vytrháte na zahradě, můžete uvařit čaj, který působí močopudně. Je vhodná do salátů, sušená jako čaj, ale lze z ní také připravit koupel pro naše unavené a bolavé nohy. Pomáhá také při dně. Ideální je zpracovat ji do pesta.

Medvědí česnek
Roste jen na jaře a pochutnat si na jeho listech můžete necelé dva měsíce. Při sběru si dejte pozor, abyste si ho nespletli s jedovatou konvalinkou a prudce jedovatým ocúnem. Upravuje vysoký krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje průtok krve, celkově posiluje organismus, paměť a imunitní systém, má protiplísňový, protiparazitální a protibakteriální účinek a pomáhá rovněž při dlouhotrvajícím kašli. Je neocenitelný i v kuchyni. Lze ho využít do salátu, na chleba s máslem, do jarní nádivky či na léčivé víno. Nejlépe se uchovává ve formě pesta.

Česnáček lékařský
Obsahuje vysoké množství vitaminu C i provitaminu A, a díky tomu posiluje tělo unavené po dlouhé zimě. Za pikantní chuť vděčí hořčično-olejovým glykosidům, které zabraňují šíření choroboplodných zárodků a současně vypuzují ze střev kvasinky způsobující nepříjemné nadýmání, povzbuzují odstranění škodlivin z těla pomocí ledvin. Použijte listy na chleba s máslem, protože čerstvá nať je nejúčinnější. Dále si z něj můžeme vyrobit kloktadlo na zanícené dásně a zuby. Je výborný jako doplněk špenátu a lze jej připravovat se skopovým masem.
Orsej jarní
Je ideální k jarnímu čištění krve. Obsažené palčivé látky urychlují látkovou výměnu, minerály čistí krev a vitamin C zahání jarní únavu. Mladé lístky trhejte ještě před rozkvětem. Jakmile orsej začne kvést, vytváří protoanemonin, látku s palčivou chutí, která může při konzumaci čerstvé rostliny u citlivých lidí vyvolat podráždění střev a žaludku. U sušené bylinné drogy toto riziko nehrozí, protože při sušení se protoanemonin rozkládá a nemůže škodit.

Ptačinec prostřední neboli žabinec
Je bohatý na vitamin A a vitamin C, éterické oleje a minerály. Vedle draslíku a kyseliny křemičité obsahuje zinek, fosfor, hořčík a měď. Dá se sklízet a používat čerstvý skoro po celý rok. Čistí tělo, zbavuje lymfu odpadních produktů látkové výměny, povzbuzuje činnost ledvin a uvolňuje tuhé hleny z dýchacích cest. Navíc pomáhá při hubnutí. Chutí se vyrovná polníčku, mladému hrášku nebo syrové kukuřici. Čerstvě natrhané lístky přidávejte do zeleniny, na salát, na chléb s máslem, do omelety, na rajčata a podobně.

Jarní zelené bylinky jsou pro vaření prostě dokonalé. Jsou voňavé, plné vitaminů a pozvednou vaše jídlo minimálně o jeden stupeň výš.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Napřírodno; abecedazahrady.dama.cz; Fiskars; bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 5. 6. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová