Ještě nikdy to nebylo tak snadné. Dříve platilo „Co Čech, to muzikant“, později muzikanta vystřídal zahrádkář a dnes lze směle prohlásit „Co Čech, to houbař“. Letošní rok houbám příliš nepřál a pokud se někde objevila zajímavá lokalita, les se podobal spíše frekventované křižovatce. Pro všechny, kteří se nemohou dočkat nové sezony, máme příznivou zprávu. Houby můžete pěstovat a sklízet i v zimě!
A už vůbec kvůli tomu nemusíte chodit do lesa. Stačí si opatřit žampionový substrát v podobě praktické, dopředu připravené a podhoubím naočkované kostky, a brzy můžeme sklízet voňavé houby třeba přímo v kuchyni. Vyhneme se tak poměrně náročné přípravě substrátu, která většinu zájemců o pěstování žampionů odradí.
Žampiony ideálně naplňují představu o stravě moderního člověka. Složením se blíží masu a zelenině. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny, mají vyšší obsah draslíku a biologicky aktivních látek. Představují vhodnou součást redukčních diet, protože jsou chudé na energii. Konzumaci žampionů doporučují odborníci s ohledem na vysokou schopnost čistit lidský organismus. Sami přitom můžeme zvolit buď ty bílé, klasické, nebo žampiony hnědé, které svou vynikající chutí připomínají suchohřiby.
Houby z kostky
Jak na to?
Nejprve si obstaráme soupravu na pěstování žampionů. Skládá se z kostky lisovaného substrátu o váze asi 10 kg a PE sáčku s krycí zeminou.
![Potřeby pro pěstování -substrát v kostce a krycí zemina](https://img.primadoma.cz/w_10/2c/fd/column/2cfd7f5cd03445c76935307ad67f923d_111298-1-potreby-pro-pestovani-substrat-v-kostce-a-kryci-zemina.jpg)
Pokud substrát ještě není dostatečně prorostlý podhoubím, je nutné umístit kostku do prostředí s teplotou v rozmezí 20-24 stupňů C. Při nižší teplotě trvá prorůstání déle.
![Fólii na svrchní straně podhoubím prorostlé kostky se substrátem odstraňte tak, aby u okraje zůstal asi 3 cm vysoký lem](https://img.primadoma.cz/w_10/6a/ea/column/6aeab0b7135965f596fb29d4b8b1ffcb_111299-2-odstrihneme-horni-cast-obalu.jpg)
Jakmile substrát dostatečně proroste, voní houbami a je a je v něm patrné bělavé podhoubí. Nyní ho nasteleme krycí zeminou. Fólii na kostce odřízneme na svrchní straně tak, aby po obvodu zůstal asi 3 cm široký okraj, který bude po zvednutí sloužit jako mantinel pro krycí zeminu. Než začneme krycí zeminu rozprostírat, vyplatí se slehlý substrát nakypřit vidličkou do hloubky asi 2 cm a poté lehce urovnat. Kostku pokryjeme tak, abychom spotřebovali celý sáček!
![Na povrch substrátu pak rozložte asi 2 cm vysokou vrstvu krycí zeminy ze sáčku, který je součástí dodávky](https://img.primadoma.cz/w_10/02/c0/column/02c0d90fe8b61aa27f0ec79af3fea152_111300-3-prorostly-substrat-pokryjeme-vrstvou-substratu.jpg)
Krycí zemina musí být po celý pěstební cyklus dostatečně vlhká. Přesušení bývá často jediným důvodem malé sklizně. Vlhkost zeminy proto pravidelně sledujeme tak, že ji zmáčkneme v ruce a musíme přitom vytlačit vždy několik kapek vody.
![Krycí zeminu navlhčete tak, aby z ní po stlačení v dlani vyteklo několik kapek vody. Takto vlhkou ji udržujte neustále](https://img.primadoma.cz/w_10/64/fd/column/64fd1be0309d71dafe0c1a5119076c20_111302-5-zeminu-je-mozne-v-prubehu-prorustani-doplnit.jpg)
Pokrytou kostku udržujeme i nadále při teplotě 20 až 24 stupňů C. Krycí zeminu denně lehce kropíme, aby povrch neosychal. Hodí se k tomu jemné kropítko z propíchaného sáčku připevněného gumičkou na PET láhev. Pozor ale, voda nesmí protékat do substrátu!
![Vyplatí se jemné kropení pomocí propíchaného sáčku připevněného gumičkou na PET láhvi](https://img.primadoma.cz/w_10/cd/2c/column/cd2c24bf80a8d52c0a40f3470becebba_111301-4-vlhcime-povrch.jpg)
Nadměrnému odpařování a tím vysušování krycí vrstvy lze předejít, když do substrátu zapíchneme několik špejlí a na ně položíme PE větší sáček. Překrytý prostor ale musí mírně větrat.
![Kostku udržujte při teplotě 20-24 stupňů C. Zavřít ji můžete i do většího PE sáčku, který ale musí trochu větrat](https://img.primadoma.cz/w_10/35/57/column/35574958848782c78c1bb7f4be1ec052_111303-6-pro-lepsi-rust-udrzujeme-stalou-teplotu-a-vlhkost.jpg)
Když podhoubí proroste krycí zeminou, vyplatí se ji prohrábnout. Aby se promísila více a méně prorostlá místa a vznikly tak podmínky pro stejnoměrný nárůst plodnic. Pak necháme kostku ještě asi 3 dny při teplotě 20-24 stupňů C, aby narušené mycelium znovu prorostlo.
![Aby povrch prorostl podhoubím, promíchejte ho vidličkou. Po 3 dnech kostku přeneste do chladu, kde brzy začne plodit](https://img.primadoma.cz/w_10/05/b7/column/05b7d229b5c0ff599024ed2c2708ca9c_111304-7-prorostly-povrch-provzdusnujeme.jpg)
Všechno řídí teplota
V další fázi kostku přemístíme do teploty 14 až 18 stupňů C a přestaneme zalévat. Teplotní rozdíl, stejně jako je tomu v přírodě, vyvolá růst plodnic. Asi za týden se objeví první drobné hlavičky. Ty začneme opět zalévat ve chvíli, kdy dosáhnou velikosti 1 až 2 cm. Stejný postup následuje i u dalších růstových vln, kterých bývá 5 až 6 (ale i více) přibližně v týdenních intervalech, po dobu asi 2 měsíců. Plodnice při sklizni vykrucujeme, neodřezáváme je, aby v substrátu nezůstaly jejich zbytky. Žampiony rostou jak na světle, tak ve tmě. Po vyplození substrát nevyhazujeme, ale můžeme ho smíchaný s krycí zeminou použít jako organické hnojivo. Lze do něj také přímo zasadit rajčata, papriky či okurky.
Box
- v průběhu pěstebního cyklu je nutné zamezit ke kostce se substrátem přístup hmyzu, proto je zimní období pro pěstování příznivé
- myslete i na to, že substrát se nesmí ohřát na více než 30 stupňů C
- krycí zemina by měla být neustále vlhká
- při zalévání ale nesmí voda protékat do substrátu
- kultura nesmí být uložena v místě s možným výskytem plísní, které by pak mohly substrát snadno kontaminovat
- celý postup od založení kultury po sklizeň prvních plodnic trvá 5 až 6 týdnů
Publikováno: 10. 5. 2019, Autor: Ludmila Dušková (text a foto), Profil autora: Redakce