Bylinky do polévky si můžete koupit nebo vypěstovat na zahrádce či na okně v truhlíku. Pěstovat můžete různé druhy, které využijte ve studené i teplé kuchyni. Kdo se na pěstování necítí nebo nemá možnost nic pěstovat, může si poradit kupovaným bylinkami, které ovšem nevydrží tak dlouho, jako ty pěstované. Poradíme ty bylinky, které dodají polévce zvláštní specifickou chuť.
Vhodné bylinky do polévky
Bylinky mají léčivé účinky, a kromě tohoto daru se hodí do různých teplých i studených pokrmů. Většina jídel se bez bylinek neobejde. Bylinky do polévky můžete pěstovat na zahrádce, nejlépe blízko kuchyně, abyste nemuseli běhat přes celou zahradu. Ti z vás, co zahradu nemají, mohou využít truhlíky nebo květináče na balkóně nebo terase. Pokud nemáte ani to, postačí jen malý truhlík za oknem, kam se vejdou ty nejdůležitější. Většina bylinek miluje sluníčko a mohou se pěstovat i pohromadě. Vždy ale dodržujte pravidlo, že u sebe mají růst ty, které mají stejné nároky na slunce, závlahu i půdu. Navíc tato kombinace je výhodná pro konkrétní druhy bylinek do polévky, která může mít pokaždé jinou chuť.
Bazalka
Bazalka je malý zázrak v kuchyni, který můžete pěstovat na zahradě. Pěstováním ve skleníku můžete mít přísun čerstvé bazalky podstatně delší dobu než na volném záhonu. Pěstování v mobilních nádobách, jako jsou různé truhlíky nebo květináče, je pro pěstování bazalky také vhodné. Má ráda řez několikrát do roka a slunné stanoviště. Co přímo nesnáší, je sucho, ale i přílišné přemokření. Je vhodná jako odpuzovač škůdců, jako jsou molice nebo mšice.
Pomůcka pro sušení bylinek
Majoránka
Jestli hledáte vhodné bylinky do polévky, tak majoránka je skvělou volbou. Vhodné stanoviště pro tuto bylinku je slunné místo, které je navíc v teple a bude se jí dařit v propustné půdě. Sklízet majoránku můžete několikrát do roka. Při sběru dávejte pozor, protože tvoří husté jemné koberce, které mají mělké zakořenění. Při nesprávné manipulaci je můžete snadno poškodit. Majoránku proto nikdy netrhejte, ale vždy stříhejte. Sklizeň provádějte těsně před květem nebo na začátku kvetení. Jednotlivé rostlinky sestřihněte na délku 5 cm, budou se potom bohatě větvit. Majoránka je rostlina, která patří mezi letničky. Pokud ji však umístíte tam, kde ji ochráníte před mrazem (světlé místo o teplotě cca + 5 °C), můžete z ní mít i trvalku. U této bylinky platí jedno pravidlo, pokud chcete polévku chutnější a aromatičtější, využijte sušenou variantu.
Kopr
Kopr je vhodný jako ochucovadlo do polévky, ale využívá se i k nakládání zeleniny nebo do omáček. Kopr patří mezi jednoleté rostliny, které můžete vysévat od dubna do července v hustých řádcích. Není náročný na pěstování, roste prakticky všude a snese se i s ostatními bylinkami. Kopr sklízejte vždy odkvetlý a mladý. Můžete jej volně protrhávat. Semena kopru obsahují mnoho železa, proto z něj uvařená polévka bude nejen chutná, ale i plná zdraví prospěšných látek. Čerstvý kopr můžete uchovat v mrazáku.
Petržel
Petržel je jednou z tradičních rostlin do polévky. Můžete ji pěstovat nejen na záhonku, ale i v truhlíku nebo ve speciálním hrnci petrželáku. Jedná se o kořenovou zeleninu. Její čerstvé listy jsou nezbytnou součástí dochucovadla při vaření. Pokud ji časně na jaře nebo na podzim vysejete, můžete sklízet listy. V dalším roce petržel vykvete a po dozrání semen uhyne. Petrželovou natí nešetřete, pokud někdo z rodiny trpí problémem s trávením, podporuje také chuť k jídlu. Petržel se dá mrazit i sušit. Polévka bez kořene a listu petržele není ta správná zeleninová polévka.
Máta
Aromatická máta se nemusí používat jen na nápoje, ale je vhodná i jako přísada do polévky, které dodá zvláštní svěží chuť. Bude se jí dařit na vlhčím stanovišti, snese ovšem i stanoviště sušší dle konkrétního druhu. Je vytrvalá i mrazuvzdorná. Máta je mnohdy brána jako plevel, který se velmi rychle na zahradě rozšiřuje, jedná se prakticky o invazivní rostlinu. Obsahuje především silice a dále třísloviny, flavonoidy a fenoly.
Publikováno: 7. 6. 2023, Autor: | autor: Šárka Miškovská | zdroj: ceskestavby.cz, exoticherbs.cz