reklama

Zkuste si vypěstovat bylinky vhodné do omáček

Základem vaření je nejen správné zpracování surovin, ale i dobré a chutné okořenění. Vaření se určitě neobejde bez bylinek. Víte, jaké bylinky do omáček se vám budou hodit na ochucení? Pokud si je máte možnost vypěstovat na vlastní zahrádce, jste ve výhodě oproti těm, kteří ji nemají. Ale nezoufejte, řada bylinek se dá pěstovat v květináči nebo truhlíku umístěném na okenním parapetu, na balkónu či terase.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bylinky do omáček přidávejte pro zvýraznění chuti

Které bylinky do omáček můžeme pěstovat?

Které bylinky do omáček můžeme vypěstovat? Bylinky jsou známé především pro své léčivé účinky. Hodně se jich hodí i do kuchyně. Pokud rádi vaříte, určitě budete rádi, že můžete některé z nich vyzkoušet. Žádná omáčka nebude dostatečně ochucena, pokud do ní nepřidáte to správné koření ve formě chutných a specificky aromatických bylinek. Pro bylinky je pro pěstování nejvhodnější zahrada se záhonem umístěným blízko kuchyně. Dají se ale naštěstí pěstovat i v obyčejném truhlíku nebo květináči, takže nemusí smutnit všichni, co možnost vlastní zahrady nemají. Pozor! Rostlinky v nádobách mohou více trpět vysušením. Většina bylinek miluje sluníčko a mohou se pěstovat i pohromadě. Vždy ale dodržujte pravidlo, že u sebe mají růst ty duhy, které mají stejné nároky na závlahu, půdu i slunce.

Jak vyrobit držák na kořenky do kuchyně

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Oregano

Česky zvaná bylinka dobromysl je příjemné kořeněné vůně s lehce nahořklou chutí. Neodmyslitelně patří do asijské, středomořské i mexické kuchyně, kde se užívá především v sušeném stavu. Pro italskou kuchyni je velmi tradiční bylinkou. Hodí se do rajčatových omáček. Zvýrazní chuť telecího, skopového i kuřecího masa, vhodná je i do plodů moře.  Je to vytrvalá rostlina dorůstající do výšky až 90 cm. Je velmi podobná majoránce. Suší se v kyticích ve stínu, jako koření se používají její listy. Pro svou výšku není oregano vhodné k pěstování v malém květináči ani truhlíku. Bude se mu dařit na slunném stanovišti v sušší propustné hlinitopísčité půdě. Je mrazuvzdorný.

Zkuste si vypěstovat bylinky vhodné do omáček
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
Zkuste si vypěstovat bylinky vhodné do omáček

Rozmarýn

Jedná se o intenzivně vonící bylinku, která dodá pokrmům opravdu specifické aroma. Má chuť ostrou a jemně nahořklou s nádechem pryskyřice připomínající eukalyptus. Hodí se na grilovanou či jinak tepelně upravenou zeleninu. Vhodná je rovněž k rybám, mořským plodům, ale i na dušená masa, především na zvěřinu. Rozmarýn patří mezi takové bylinky do omáček, kterých do pokrmu stačí jen malé množství, protože jsou opravdu hodně aromatické. Jde o rostlinu, která není náročná na pěstování. Hodí se pro pěstování v květináči nebo truhlíku. Bude se mu dařit na slunném, světlém a teplém místě. V zimním období to nepřehánějte se zálivkou a umístěte jej raději do interiéru.

Šalvěj

Patří mezi silně aromatickou bylinku s výraznou chutí. Chutnat bude v omáčkách k telecímu, skopovému nebo jehněčímu masu. Můžete ji využít i k masu vepřovému nebo rybám. Pokud to s kořeněním přeženete, bude mít pokrm nahořklou chuť. Je součástí směsi provensálských bylinek. Jejím domovem je oblast Středomoří a Malé Asie.  Dorůstá do výšky až jednoho metru, proto nejde pěstovat v malém květináči, ale pro pěstování mimo záhon bude potřebovat velkou nádobu. Je charakteristická svými modrofialovými květy. Dařit se jí bude v dobře propustné hlinitopísčité půdě. Dobře poroste i v chudých, na živiny prostých nebo vyčerpaných půdách. Miluje slunné a dobře chráněné místo. Pozor na hnojení čerstvým hnojem, ten nesnáší.

Zkuste si vypěstovat bylinky vhodné do omáček
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zkuste si vypěstovat bylinky vhodné do omáček

Tymián

Jedná se o aromatickou bylinku, která má ostřejší nasládlou chuť, připomínající kafr nebo hřebíček. Vhodná je do omáček k různým druhům mas, jako je divočina nebo drůbež. Tymián bude chutnat i v mletých masech nebo je vhodný jako tradiční bylinky do omáček v klasické české kuchyni. Typickým příkladem je třeba rajská omáčka. Její domovinnou je Středomoří. Pěstování tymiánu není nijak náročné, lze jej pěstovat na záhonu i v truhlíku. Dařit se mu bude na slunném sušším místě s propustnou půdou. Pro přezimování postačí rostlinu na zahradě přikrýt jehličnatou větvičkou.

Publikováno: 14. 6. 2023, Autor: | autor: Šárka Miškovská | zdroj: bylinkopedie.cz, vseokoreni.cz, zahradnictvi-flos.cz