reklama

Dezerty i smoothie plné bylinek

Bylinky pro sladká jídla vás možná trochu překvapí, protože tyto voňavé a léčivé rostlinky se obvykle přidávají především do nejrůznějších slaných jídel nebo dresinků. Přesto je jejich využití ve sladké kuchyni poměrně široké a hodit se vám budou nejen ty tradiční, ale i takové, o jejichž existenci jste doposud neměli možná ani tušení.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bylinky pro sladká jídla se používají mnohem méně než do slaných pokrmů, což je škoda

Bylinky pro sladká jídla si zamilujete

Bylinky pro sladká jídla zvýrazní chuť nejrůznějších dezertů i nápojů. K tomuto účely se hodí druhy, které si můžete běžně vypěstovat doma na zahradě či na balkoně, nebo třeba i na okenním parapetu.

Skvělý recept na levandulovou zmrzlinu

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Asi nejznámější z této skupiny jsou osvědčené byliny jako máta, šalvěj či bazalka. Mátě se bude dobře dařit na záhonku stejně jako v nádobě, potřebuje jen dobře propustnou půdu, častou zálivku a slunné místo chráněné před silným deštěm a větrem. Využijete ji čerstvou i sušenou, a to k dochucení nejen oblíbeného mojita a dalších alkoholických i nealkoholických koktejlů, ale také domácích limonád, smoothies nebo zmrzlinových sorbetů. Zvýrazní i chuť mléčných koktejlů s ovocem.

Podobné podmínky k růstu vyžadují i šalvěj a bazalka. Posledně jmenovaná bylinka uvítá nejen slunce, ale také neustálou zálivkou, její zemina nesmí vyschnout. Je rovněž choulostivá na velké změny teplot a vlhkosti. Její lístky se přidávají do brownies, skvěle chutnají ve spojení s jahodovým sorbetem nebo jako součást smoothie z banánů a kiwi. Šalvěj využijete k ochucení ovocných želé a limonád. K dochucení ovocných salátů vyzkoušejte i další běžnou bylinku ze zahrádky, a to meduňku.

Dezerty i smoothie plné bylinek
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dezerty i smoothie plné bylinek

Zdravé sladidlo z vlastní zahrádky

Existují ale i další bylinky pro sladká jídla, které stojí za to vyzkoušet. Voňatka citrónová, která se běžněji říká citronová tráva, je nejen krásnou dekorativní rostlinou, ale zvláště v asijské kuchyni má široké využití. Vyzkoušejte ji k třeba dochucení čajů, ale i běžných sladkých pokrmů. Podobně lze zacházet s její příbuznou, citronelou.

Dezerty i smoothie plné bylinek
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dezerty i smoothie plné bylinek

Delikátní vůni dodá ovocným salátům čechřice vonná, která se přidává i do kompotů. V zahradních nádobách se poměrně často pěstuje druh drobného afrikánu jménem aksamitník jemnolistý (Tagetes). Jeho listy i květy mohou posloužit jako aromatizující složka sladkých omáček i dalších jídel.

Doma si vypěstujete i stévii, která je vynikající alternativou cukru – i proto se jí přezdívá sladká tráva. Koupit si můžete rovnou keřík v květináči, nebo použít vlastní sadbu ze semínek. Miluje slunečná místa a sluneční svit ovlivňuje také její chuť: čím více ho má, tím jsou její lístky sladší. V létě se jí bude líbit venku, ale nemá ráda zimu, takže jakmile se ochladí, musíte ji přemístit dovnitř: teploty pod 10 °C už nejsou nic pro ni. Se stévií zacházejte v kuchyni podobně jako s mátou, využijete čerstvě utržené lístky stejně jako ty sušené. Jen si vyzkoušejte dávkování, má poměrně výraznou, lehce lékořicovou chuť a k oslazení čaje stačí minimální množství.

Dezerty i smoothie plné bylinek
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dezerty i smoothie plné bylinek

Rychlé triky pro delikátní chuť

Nebojte se s bylinkami pro sladká jídla tak trochu experimentovat. Třeba pár kvítků levandule změní chuť tradiční bábovky v neobvyklou pochoutku. Rozmarýn zase poslouží nejen k ochucení pečených mas, ale skvěle chutná i v domácích zmrzlinách. Podobně je to s tymiánem, jímž se ochucují domácí limonády a zmrzliny, ale nic nezkazíte, ani když ho přidáte do citronového těsta na bábovku nebo muffiny. A trochu ho nasypte určitě i do drobenky na ovocný koláč, nejlépe s hruškovou nebo broskvovou náplní.

Publikováno: 28. 6. 2023, Autor: | autor: Romana Slaninová | zdroj: www.gourmetacademy.cz, www.kuchynelidlu.cz, www.milujivareni.cz