reklama

Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů

Zvýraznění chutí oblíbeného jídla lze provést více způsoby. Bylinky do salátů, ale i dalších pokrmů, jsou jedním z nich. Jedná se o nejpřirozenější přísadu používanou v gastronomii napříč všemi světadíly. Jejich chuť a vůně dokážou povznést obyčejný pokrm do naprosto jiné dimenze.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Byliny do salátu vypěstujeme na zahrádce nebo v truhlíku na okně

Bylinky do salátu zkrátka patří

Bylinky do salátu patří úplně stejně jako knedlíky ke svíčkové. Někdo by mohl tvrdit, že jsou v gastronomii celkem podceňované, ale poslední dobou jejich obliba v kuchyni stále roste. Svou chutí a jedinečnou nezaměnitelnou vůní vyladí nejen saláty, ale i další pokrmy k naprosté dokonalosti.

Bylinek, které můžeme použít nejen při vaření, ale i k přípravě salátu, je mnoho. Některé z nich si běžně pěstujeme na zahradách či balkonech. Jiné rostou zcela planě. Obyčejnou procházku si tedy můžeme zpříjemnit o sbírání léčivých rostlin, jež nás pohladí po duši a navíc prospějí i našemu tělu.

Bylinky na podzim

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Bazalka – hvězda italské kuchyně

Mezi nejpoužívanější bylinkou do salátů naší, ale i např. italské kuchyně je bezesporu bazalka. Má naprosto nezaměnitelné aroma a báječně se hodí do salátů, polévek i do mletého masa. Své místo si vybojovala i v marinádách, v těstovinách či na pizze. Nejvíce se však vyjímá po boku rajčat. Lahodný lehký salát z rajčat pokrájených na malé kousky, obohatíme o lístky bazalky a nasekaný či nastrouhaný česnek. Vše pak osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Salát můžeme jíst samotný nebo jej přidávat ke grilovanému masu.

Bazalce se v našich podmínkách daří velice dobře. Pěstovat ji můžeme jak v květináčích za oknem nebo na balkoně, tak i na zahrádce. Do volné půdy ji vyséváme na jaře, nejlépe v průběhu měsíce května.  Musíme ji však chránit před útokem slimáků. Pokud se rozhodneme předpěstovat bazalku doma, vyséváme ji už během února či března.

Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů

Hvězda mezi bylinkami do salátů: Řeřicha

Mezi bylinky do salátů můžeme zařadit také řeřichu. Jedná se o velice chutnou bylinku, která však navíc zaplní tělo i přísunem potřebných vitamínů. Její použití v kuchyni nezná mezí. Kromě salátů se hodí i do pomazánek, vařených pokrmů, nebo jen tak k posypání na namazané pečivo. Vyzkoušejte zeleninový salát s mozzarellou. Pokrájená rajčata, plátky okurky a mozzarellu doplníme o celé lístky špenátu a řeřichu. Promícháme, ozdobíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec, zakapeme olivovým olejem, balzamikem a citrónovou šťávou.

Řeřicha je jednoletá bylina, která je na pěstování velice jednoduchá. Vypěstovat ji můžeme opravdu během pár dnů a v kteroukoli roční dobu. Pěstovat se dá v substrátu nebo pouze na obyčejné vatě. Pozor však, aby vata nikdy úplně nevyschla. Pokud chceme zařadit řeřichu do svého jídelníčku, musíme mít větší množství osiva. Po seřezání se totiž už rostlina neobnoví.

Rozmarýn

Intenzivní aroma má rozmarýn. Báječně se hodí do teplých zeleninových salátů, ke zvěřině i rybám. S rozmarýnem bychom měli při vaření šetřit. Jeho aroma je opravdu silné, tudíž nám k dochucení stačí pouhá špetka. Toskánský salát připravíme z brambor, cukety a rozmarýnu. Tenké plátky mladé cukety stačí osolit a zalít zálivkou z olivového oleje, balzamika, rozmarýnu a drceného česneku. Čerstvý rozmarýn nasekáme velice nadrobno, aby se mohlo jeho aroma lépe uvolňovat. Přidáme černé olivy. Opepříme a dobře promícháme. Nakonec přidáme do salátu uvařené brambory. Necháme hodinu odpočinout v chladu.

Rozmarýn pochází původně ze středomoří, ale pěstovat ho můžeme i u nás. Daří se mu na balkonech, parapetech, ale i terasách či zahradách. Potřebuje lehkou písčitou půdu a slunné místo. Rozmarýn roste jako keř s mnoha hustými stonky a úzkými listy. Dorůstá výšky až 2 metrů.

Do Francie za bylinkami do salátu: Estragon

Ve francouzské kuchyni používají nejen jako bylinku do salátu estragon. Jeho typická mírně nahořklá chuť perfektně podtrhne např. drůbež, ryby, zeleninové pokrmy, ale i polévky. Má nezaměnitelné aroma a voní lehounce po anýzu. Vyzkoušejte ovocný salát s čerstvými jahodami. Potřebujeme jahody, řeřichu, estragon a kozí sýr. Místo řeřichy můžeme použít špenát či polníček. Zalijeme dresinkem z ostré anglické hořčice, olivového oleje, vinného octa, cukru, mořské soli, pepře a jemně nasekaných lístků estragonu.

Estragon můžeme pěstovat v truhlíku i na záhonku. Daří se mu v humózní půdě bohaté na živiny. Důležité je pro něj teplé a slunné místo, ale zvládne i mírný polostín.

Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů

Bylinky do salátu najdeme všude kolem nás

Na loukách i zahradách můžeme sbírat např. kozlíček polníček. Má velice křehké listy a salát obohatí svou lahodnou chutí. Vzhledem k tomu, že jsou jeho křupavé lístky bohaté na vitamín C a minerální látky, salát nejen dovede k dokonalosti, ale prospěje i našemu tělu. Je svou chutí velice podobný hlávkovému salátu. K lístkům přidáme šťávu z citrónu a olivový olej. Vše jemně promícháme a přidáme nadrobno nakrájené vlašské ořechy, polévkovou lžíci marmelády a nivu. Na promíchaný salát nasypeme slunečnicová semínka. Salát můžeme jíst samotný nebo jej použít jako přílohu k masu.

Kozlíček polníček pěstujeme nejčastěji na záhonku a vyséváme jej hned na začátku jara. Potřebuje propustnou půdu, kterou musíme hnojit organickým hnojivem. Ideálním místem je pro polníček teplé slunné stanoviště.

Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vypěstujte si doma bylinky do salátů a dalších pokrmů

Jako bylinku do salátu můžeme přidávat i jitrocelové lístky. Volně rostoucí bylinky jsou dar, na který bychom neměli zapomínat. Právě jitrocelové lístky nám pomohou při kašli i nejrůznějších virózách.

Bylinky se mohou sbírat od jara až do podzimu, proto si našly své zastoupení právě v oblíbených salátech. Některé druhy můžeme kombinovat. Neměli bychom však jejich zastoupení přehánět. Nejlépe chutnají, pokud je použijeme do salátu samotné nebo zkombinujeme chuť a vůni dvou bylinek.

Publikováno: 27. 7. 2023, Autor: | autor: Beáta Boháčová | zdroj: bylinkopedie.cz, www.ekucharka.cz, www.provonenyden.cz, www.vegmania.cz