reklama

Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět

Poznejte bylinky používané do salátů, které jim dodávají jejich typickou chuť a bez kterých by některé saláty nebyly to pravé ořechové. Zároveň by ani nebyly tak slavné. Přečtěte si o některých bylinkách do salátů i o tom, jak je pěstovat a do kterého salátu je použít.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mezi bylinky používané do salátů patří kopr a petržel

Jaké jsou časté bylinky používané do salátů?

Mezi bylinky používané do salátů velmi často patří rozmarýn, kopr, majoránka, samozřejmě i pepř, petržel, pažitka a mnoho dalších. Každá z nich vyžaduje určité podmínky pro své pěstování, a může se jí přitom dařit na záhonku, ale i na balkoně, terase nebo v truhlíku za oknem.

Bylinková spirála

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Kopr patří mezi bylinky používané do salátů

Kopr bezpochyby patří mezi bylinky používané do salátů. Je to aromatická rostlina, která je známá zejména pro svou lahodnou a výraznou chuť. Pro správný růst kopr potřebuje dostatek slunečního světla, nejlépe se mu bude dařit v dobře propustné a vlhké půdě, která je bohatá na živiny. Vyžaduje také pravidelné zalévání – udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Kopr můžete pěstovat dvěma způsoby – buď získáte sazenice v zahradnictví, nebo zasadíte semena přímo do země. Z listů si můžete jednoduše uříznout potřebné množství, aniž byste poškodili celou rostlinu. Semena pak můžete nechat na rostlině, aby dozrávala, nebo je sklízet pro použití v kuchyni či pro další výsadbu.

Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět

Tento recept trochu připomíná řecké tzatziki. Je letní, svěží, snadný a zdravý – jde o okurkový salát s koprem. Budete na něj potřebovat:

  • 1 okurku
  • 450 g sýru cottage
  • 3 lžíce kopru
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku

Nejdříve okurku oloupejte, poté ji rozkrojte napůl a odstraňte střed se semínky. Okurku nakrájejte na půlkolečka a dejte do mísy. Dále najemno nasekejte kopr. Přidejte ho k okurce i se sýrem cottage, dochuťte solí, pepřem a česnekem, který prolisujte. Směs pořádně promíchejte a dejte na chvíli chladit do lednice nebo hned podávejte.

Petržel se hodí nejen do polévek

Petržel je dvouletá rostlina, která se pěstuje pro své vonné a chutné listy a kořen. Nejvíce je známá svým využitím jako bylinka v kuchyni, kde dodává chuť a aroma mnoha jídlům. Existují dvě odrůdy této byliny – petržel listová (hladkolistá, naťová či kadeřavá kudrnka) a petržel kořenová, která se podobá mrkvi. Do salátů pak můžete použít oba druhy, které chuť ještě umocní. Co se pěstování listové petržele týká, upřednostňuje místa s dostatkem světla nebo mírným zastíněním. Zvolte dobře odvodněnou půdu s bohatým obsahem organických látek. Petržel se dá pěstovat snadno ze semen. Semena sejte přímo do půdy, jejich klíčení může trvat déle, obvykle 2 až 4 týdny, takže je důležité mít trpělivost. Bylina vyžaduje pravidelné zalévání, ale opět pozor na přemokření. Listovou petržel můžete sklízet průběžně během jejího růstu.

Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět

Petržel je často využívána jako bylinka pro ochucení a ozdobu mnoha salátů i polévek, příloh a omáček. Ačkoli není typicky hlavní složkou salátů, dokáže dodat své charakteristické aroma a chuť, které obohacují celkový gastronomický zážitek. Zkuste si připravit zeleninový salát s petrželí – osvěžující a zdravou lahůdku. Přináší širokou paletu barev, chutí a živin. Jeho příprava je snadná a rychlá. Budete potřebovat:

  • 3 mrkve
  • 3 kořenové petržele
  • 4 kelímky bílého jogurtu
  • 1 svazek listové petržele
  • sůl

Očistěte a omyjte petržel s mrkví. Poté je nastrouhejte najemno. Zeleninu dejte do mísy a nachystejte si listovou petržel. Tu omyjte a nasekejte nadrobno. Přidejte k zelenině spolu s jogurtem a solí. Vše důkladně promíchejte. Salát dejte vychladit do lednice a po několika hodinách můžete podávat.

Mezi další bylinky používané do salátů patří majoránka

Majoránka taktéž spadá mezi bylinky používané do salátů. Je to aromatická rostlina, která se často používá jako koření v kuchyni, zejména v sušeném stavu – nesmí chybět například v bramboráku nebo v bramboračce. I ji si můžete snadno pěstovat a využívat ji čerstvou či si ji sami sušit. Majoránka upřednostňuje slunné stanoviště, pro optimální růst potřebuje půdu s dobrým odvodněním a dostatečnou vlhkostí – pravidelné zalévání je pro majoránku klíčové.

Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět

Využijte majoránku v kuchyni – například do výborného zelného salátu, který je plný chutí i vitamínů. Nachystejte si na jeho přípravu:

  • střední hlávku zelí
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžičky majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku mletého pepře

Zelí nakrájejte na tenké nudličky, vložte do mísy, osolte, rukama důkladně promíchejte a hlavně pomačkejte. Nechte 10 minut odležet, zelí zkřehne a pustí přebytečnou vodu. Tu slijte a přidávejte postupně všechny další suroviny podle své chuti. To se týká zejména octa a cukru, můžete si vytvořit sladší či kyselejší verzi.

V salátech nesmí chybět ani pažitka

Pažitka je vonná bylina, často využívaná jako koření i jako dekorativní rostlina v kuchyni. Je oblíbená pro své jemné a osvěžující zelené aroma, které má mírně pikantní nádech. Upřednostňuje slunná až polostinná stanoviště. Pokud se rozhodujete pro venkovní pěstování, vyberte místo, které je dostatečně osvětlené sluncem. Nejlépe roste pažitka v půdě, která je dobře propustná, živná a má neutrální pH. Ideální je směs zahradní zeminy s přiměřeným podílem písku. Vyžaduje pravidelné zalévání.

Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vypěstujte si bylinky do salátů, které na vašem stole nesmí chybět

Pažitka patří mezi bylinky používané do salátů, i když častěji si ji představíme na vařených bramborách, v pomazánce nebo v polévce. Bude jí to ale slušet například ve vajíčkovém salátu. Na ten si nachystejte:

  • 3 vajíčka
  • 40 g šunky
  • 80 g majonézy
  • 1 špetku krupicového cukru
  • 2 lžíce pažitky
  • sůl a pepř

Dejte vejce uvařit natvrdo. Mezitím si nakrájejte šunku na kostičky a pažitku nasekejte. Jakmile jsou vajíčka uvařená a vychladlá, oloupejte je a nakrájejte nadrobno. Vše vložte do mísy, přidejte majonézu, cukr, sůl a pepř a obsah pořádně promíchejte. Hotový salát dejte vychladit do ledničky a můžete jej podávat s bagetou a ředkvičkami nebo s polníčkem.

Publikováno: 3. 8. 2023, Autor: | autor: Lenka Tajbrová | zdroj: apetitonline.cz, bohynekuchyne.cz, recepty.cz, vareni.cz