Bylinky patří k nedílné součásti každé užitkové zahrady. Kromě jejich významu v kuchyni, tedy pro ochucení pokrmů, spočívá jejich význam také v jejich léčivosti čili prospěšnosti pro naše zdraví. A právě ty druhy bylinek, které by na vaší zahradě neměly rozhodně chybět, si přiblížíme na následujících řádcích.
Bylinky na zahradě pěstujte nejen pod širým nebem
Typickým příkladem nejznámější bylinky pěstované na zahradě je bazalka pravá, která se pěstuje v zelenolisté i červenolisté formě a mnoha kultivarech. Vyhovuje jí teplo, pravidelná zálivka a záhřevná, na živiny bohatá půda, takže se jí dobře daří hlavně ve skleníku. Listy jsou výborným ochucovadlem k masu, zelenině nebo sýrům. Nezapomeňte na výborné bazalkové pesto, které si v lednici uchováte až do zimy. Bazalka netrpí na škůdce a ve skleníku i odpuzuje mšice.
Podobné nároky má i majoránka zahradní. Proti bazalce však není tak náročná na teplo, a proto ji bez problému vypěstujete i na záhoně. Dokonce se jí daří i v podhorských oblastech. Lístky se suší a používají hlavně v polévkách, které získají originální chuť. Rostliny několikrát ročně seřízněte, na teplém a chráněném místě přirůstá poměrně ochotně.
Bylinky máme na zahradě pro různé účely
Máta peprná je druhem, který se v zahradě velmi rychle množí, a dokáže tak doslova zaplevelit bylinkový záhon. Proto je nutné její výskyt na zahrádce regulovat tak, aby nezačala utlačovat jiné druhy. Její přínos spočívá v léčivých účincích na zažívací trakt, kromě toho umí dokonale zchladit v horkých dnech, a proto je vítaným prvkem do studených nápojů.
Dalším vytrvalým druhem je meduňka. Jde o snadno pěstovatelnou a velmi oblíbenou bylinku, která umí uklidnit, vyřeší problémy se spaním a její listy se s oblibou využívají ve zmrzlině nebo nápojích. Oproti mátě nejde o invazní druh, meduňka roste pomaleji, ale nenáročná rozhodně je. Často ji můžete najít vysemenělou někde v rohu, tak ji nechte, aby vyrostla, poskytne vám spoustu listů ke spotřebě.
Typickým představitelem jednoletých bylinek pro upotřebení v kuchyni je kopr. Ten se využívá nejen jako jedna ze surovin v rámci nakládání okurek, ale i jako základ pro oblíbenou koprovou omáčku. Často se také jeho mladé výhony ukládají do mrazáku. Jeho výhodou je vysoký obsah železa.
Pokud máte rádi brambory na všechny způsoby, pak by vám neměl chybět ani libeček, vysoká a vytrvalá bylinka mohutného vzrůstu. Ten se k vařeným bramborám používá čerstvý nebo sušený, využití najde také v omáčkách a polévkách. Roste na úrodné i na živiny chudé půdě. Kromě libečku nezapomeňte ani na pažitku, která je jedním z prvních zdrojů vitaminů a používá se zásadně čerstvá.
Ve výčtu bylinek na zahradě by rozhodně neměla chybět krásná lichořeřišnice. Tuto letničku pěstujte jak ve volné půdě, tak v truhlíku a konzumují se jak listy, tak květy. Lichořeřišnice je nejen krásná, ale zároveň je i účinným přírodním antibiotikem. Tinktura, kdy několik listů naložíte do kvalitní vodky, je velkým pomocníkem při boji s kašlem – stačí jedna čajová lžička denně.
Mezi již tradiční patří levandule. Krásná a voňavá bylinka je tak působivá, že se pěstuje v čím dál, tím větší míře. Má zklidňující účinky a dobře působí na spánek a uvolnění od stresu. Kromě voňavých květů, jako působivé dekorace domácnosti, se květy využívají pro výrobu limonády, sušenek nebo mastí.
Levanduli pěstujte na záhonech nebo v nádobách a kromě klasické fialově kvetoucí varianty existuje i nádherná bílokvětá.
Zdroj informací: ceskestavby.cz
Publikováno: 18. 8. 2023, Autor: Jaromír Malich, Profil autora: Jaromír Malich