Podzimní ovocná zahrada si zaslouží naši péči. Právě v měsíci září potřebuje velkou pozornost a musíme připravit vše potřebné na její následné zazimování. Jaké veškeré úkony nás čekají po skončení léta a co musíme udělat, aby bylo o naši zahradu dobře postaráno?
Podzimní ovocná zahrada vyžaduje zvýšenou pozornost
S končícím létem přichází na řadu sklizeň oblíbeného ovoce. Podzimní ovocná zahrada nabízí bohatou úrodou, o kterou se musíme řádně postarat. V září se sklízí převážně sladké ovoce jako např. jablka a hrušky. Výjimkou však nejsou ani švestky, dozrávající broskve, ostružiny nebo i jahody.
Podzimní ovocná zahrada nabízí ke sběru i jiné plody. Právě v září se červenají dvakrát plodící jahody a dozrávají beztrnné ostružiny. Později se jejich sběr již nedoporučuje. Ztrácí svou pověstnou sladkost, nejsou dobré a velice často bývají napadené plísní.
Čas sklizně nastává i pro švestky a pološvestky. Plody kontrolujeme, zda nejsou napadené šarkou. Celý strom napadený touto chorobou je již nevyléčitelně ztracen. Je nutné ho vykopat a spálit. Místo, které vznikne po vykopaném stromu, můžeme osadit např. bobulovinami nebo stromy plodící jádroviny. V žádném případě nevysazujeme na zmíněné místo novou slivoň.
Sklizeň jablek
Kromě běžných druhů podzimní ovocné zahrady dozrávají též různé léčivé plody. Sbírat můžeme např. plody jeřábu, černý bez, rakytník, aronii či šípky z keřové růže. Zvláště černý bez je nutné ihned zpracovat, jelikož již druhý den se na sesbíraných kuličkách může objevit plíseň.
Opomenout nesmíme ani dozrávající hrozny vinné révy, vlašské či lískové ořechy. U vlašských ořechů většinou počkáme, až se vyloupnou ze své slupky a spadnou na zem. Zkuste při sběru zatřást stromem. Sebrané ořechy vložíme na světlé, suché a dobře větratelné místo, kde je sušíme po dobu 3 až 5 týdnů. K sušení je vhodné vyrobit rám vyplněný pletivem.
Pokud naleznete na zemi či ve větvích ořešáku černé plody, překontrolujte je. Právě v těchto plodech by se mohly vyskytovat larvy vrtule ořešákové (Rhagoletis completa). Takové napadené plody musíme okamžitě zlikvidovat. Dále je září vhodným měsícem pro řez ořešáku. U stromu musíme odstranit staré a suché větve a ty, které jsou příliš husté, prořežeme. U starých stromů je dobré provést omlazovací řez. Do zimy je ještě čas na regeneraci řezných ran.
Další důležité práce na podzimní ovocné zahradě
Podzimní ovocná zahrada nepředstavuje pouze sběr ovoce. Září je měsícem, kdy roubujeme ovocné stromy a zároveň nastává poslední šance k očkování broskvoní. Taktéž musíme stávající dřeviny ošetřit proti návalu píďalek. Na kmeny ovocných stromů je dobré nalepit lepové pásky, které stromy chrání před nezvanými hosty. V tomto období také připravujeme jámy pro výsadbu nových ovocných dřevin.
Podzimní ovocná zahrada potřebuje i další péči. Ovocné keře, jako jsou rybízy či angrešt, potřebují odstranit staré a odplozené dřevo. Keře musíme prosvětlit a omladit, aby následující rok rodily nejen více, ale hlavně i větší plody. Stejně tak nás čeká v září zkracování vrcholků letorostů u vinné révy.
I jahodníky potřebují na podzim svou péči. Musíme je v září okopat, přihnojit hnojivem bohatým na draslík a důkladně zalít. Překontrolujeme, zda rostliny nebyly napadeny nejrůznějšími houbami. Odstraníme skvrnité listy i celé odumřelé rostliny. Na místo můžeme vysadit nový jahodník, který má již vyvinuté kořeny. Do poloviny měsíce září je k výsadbě velice vhodné období.
Zužitkování plodů podzimní ovocné zahrady
Při sklizni ovoce plody pečlivě kontrolujeme. Jestliže najdeme nahnilé kusy či kusy napadené hmyzem, okamžitě je vyhodíme. Spadané ovoce upřednostníme při konzumaci, neuskladňujeme ho, poškodilo by ostatní kusy hnilobou. Ovoce nikdy neskladujeme společně s výrazně aromatickými druhy zeleniny. Ovocné plody by mohly načichnout jejich vůní.
Pokud se chystáme načesané ovoce skladovat ve studeném sklepě, čeká nás i důležitá příprava těchto prostor. Před uskladněním jej musíme řádně vyčistit a nejlépe i vybílit a vysířit. Sklepy musí být též dobře větratelné. V září je dobré větrat přes noc, kdy nejsou noci natolik chladné, takže se místnost ochladí, ale uskladněné ovoce ještě nepřejde mrazem. Navíc se skladovací prostor i zvlhčí.
Existují však i jiné způsoby, jak milované plody zužitkovat. Ovoce můžeme sušit, zavařit do kompotů, připravit si marmelády nebo povidla.
Publikováno: 5. 9. 2023, Autor: | autor: Beáta Boháčová | zdroj: www.dumazahrada.cz, www.homeincube.cz, www.prozeny.cz, www.zahrada.cz