Letní koktejly, čaje nebo obyčejná voda ochucená plátkem citronu a bylinkami patří mezi osvěžující nápoje, které si vychutnáváme nejen v létě, ale celoročně. Svou velkou roli zde hrají právě bylinky do nápojů, které dodávají těmto nápojům nezaměnitelnou chuť, osvěží a pomohou i utužit zdraví.
Známé i neznámé bylinky do nápojů
Vybrali jsme pro vás dvě známé a dvě neznámé bylinky do nápojů. Výhodou je, že se dají vypěstovat buď na zahrádce, nebo v květináči na okně.
- Zázvor
- Yerba maté
- Ašwaganda
- Damiána
Zázvor
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) pochází z Číny nebo Indie. Jeho oddenek, který se v kuchyni používá, se vyznačuje štiplavou až pálivou chutí. Účinné látky zázvoru lékařského jsou především v esenciálním oleji, který je známý svou osobitou vůní. Může mít žlutou, okrovou až červenou barvu a výraznou pryskyřičnou vůni. Jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní. Patří mezi oblíbené bylinky do nápojů.
Jak pěstovat zázvor v domácích podmínkách
Zázvor má pozitivní účinky na zažívací trakt, používá se v prevenci pooperačního zvracení, stejně jako proti nevolnostem během těhotenství, užívání zázvoru má příznivý vliv na lidi s diabetem, na poruchy srážlivosti krve, je známý jako účinný prostředek v prevenci proti ultrafialovému záření, má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Naopak nežádoucí účinky se mohou projevit pálením žáhy, podrážděním žaludku nebo může vyvolat alergické reakce v podobě dermatitidy.
Zázvor má při pěstování jednu velkou výhodu – nemusíme shánět semena a snažit se o jejich vzejití. Postačí koupit v obchodě kousek oddenku a ten vsadit do země. Z oddenku se sklizně dočkáme asi za devět měsíců, ale v průběhu růstu můžeme sklízet menší množství zázvoru. Před zasazením se doporučuje namočit oddenek přes noc do vody. Do květináče je potřeba vložit drenážní vrstvu. Zemina by měla být propustná a dostatečně výživná, ideálně hlinitopísčitá. Zázvor zaléváme odstátou vodou, substrát by měl být stále mírně vlhký. Místo by mělo být chráněné před větrem a přímým slunečním světlem. V zimě se zázvoru nejlépe daří v zimní zahradě.
Ginger shot
- 2 hrsti zázvoru
- 2 jablka
- 1 citron
- 3 až 4 pomeranče
- 1 až 2 lžíce mleté kurkumy
Zázvor a jablka nakrájíme a v odšťavňovači vymačkáme šťávu. Z citronu a pomerančů také vymačkáme šťávu, smícháme a vše přecedíme. Do čisté šťávy přidáme kurkumu, promícháme. Toto množství spotřebujeme během týdne. Palčivou chuť můžeme zmírnit větším množstvím pomerančové šťávy.
Yerba maté – tradiční bylinka do nápojů
Yerba maté je čaj se stimulačními účinky vyráběný z jihoamerického kvetoucího stromu Cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis). Jemně žluté až světle zelené lístky se sbírají a z jemně drcených usušených lístků se vyrábí posilující nápoj. Je výborným zdrojem kofeinu a bioaktivních sloučenin, stimuluje mozek, srdce, svaly, výstelku krevních cév a další částí těla. Yerba maté je zdravý čaj, který je zhruba srovnatelný po této stránce jako jiné rostlinné nápoje, například káva. Co je na něm ale zvláštní a výjimečné, je unikátní složení živin. Maté představuje stále oblíbenější alternativu ke kávě nebo čaji. Jednou za čas dokáže nahradit plnohodnotné jídlo a zahnat tak nepříjemný hlad. Chuť Yerba Maté je však velice zvláštní, má výraznou zemitou příchuť, a ne každý mu přijde na chuť po prvním loku.
Prodává se jako čerstvý čaj, konzervovaný a lahvový čaj, pytlíkový čaj, sušené a drcené listy, prášek, tablety, kapsle nebo limonády. Tato bylinka do nápojů se v České republice nevyskytuje, a není jí ani možné pěstovat bez možnosti zazimování ve vnitřních prostorách, protože se jedná o tropickou rostlinu.
Zajímavost: Yerba maté je tradičně popíjen z nádoby kalabasa podobné tykvi kovovou slámkou (tzv. bombillou), která má na spodním konci filtr proti drti listů. Sdílení této tradiční nádoby je údajně známkou přátelství a mezilidských vazeb.
Ašwaganda – neznámá bylinka do nápojů
První neznámou bylinkou do nápojů je ašwaganda. Má botanický název Vitánie snodárná (Withania somnifera), přezdívá se jí také indický ženšen nebo zimní třešeň. Roste především v severní Africe, na Blízkém Východě nebo v Indii a lidé si ji chválí hlavně pro její afrodiziakální, antivirové, antioxidační, baktericidní, stimulující a protizánětlivé účinky. Vzhledem ke svým pozitivním účinkům na lidský organismus zde patří mezi nejuctívanější rostliny a používá se pro léčbu řady různých onemocnění. Jde o vytrvalou, stálezelenou, spíše dřevnatou bylinu či keř. Ashwagandha dorůstá do výšky pouhých 50 až 200 centimetrů, její větve jsou hustě porostlé hvězdicovitými chlupy. Květy ashwagandhy jsou žlutozelené.
Její pěstování není příliš náročné. Semena jsou i na našem trhu dostupná, a vysévají se během května, kdy už nehrozí příchod pozdních mrazíků. Výsev provádíme pouze na povrch půdy, do které se pak semena jemně zatlačí. Je lepší vysetá semena přikrýt fólií. Rostliny vyžadují dostatek vláhy a přihnojování. Venku mohou zůstat až do podzimu, ale zimu by měly přečkat v zimní zahradě nebo přímo v našem pokoji. Nejsou odolné proti chladu ani mrazu.
Tuto bylinku do nápojů by neměli užívat alergici, děti, těhotné a kojící ženy, lidé trpící onemocněním štítné žlázy nebo lidé, kteří se chystají podstoupit nějaký chirurgický zákrok. Kořen ashwagandhy je nejúčinnější. U nás je k dostání několik forem této rostliny – kapsle, tablety, prášek, čaj, tinktura. Prášek z ashwagandhy je možné zamíchat do vody, džusu, rostlinného mléka, do smoothie a podobných nápojů.
Damiána
Damiána neboli Pastala rozprostřená (Turnera diffusa, též Turnera aphrodisiaca) je menší keř, resp. polokeř z čeledi mučenkovitých. Tato bylinka do nápojů pochází z Jižní a Střední Ameriky. V tradiční medicíně se používá k léčbě mnoha onemocnění a zdravotních obtíží, známější se ale stala až jako zázračné afrodiziakum. Pomáhá na cukrovku, choroby plicní a cesty dýchací, choroby gynekologické, psychické a neurodegenerativní, povzbuzení CNS, trávicí potíže a další choroby.
U nás je možné ji pěstovat jen jako přenosnou rostlinu ideálně na balkoně nebo terase, protože českou zimu na zahradě nepřežije. Nejlépe se jí bude dařit na osluněném místě a při dostatečné zálivce jí nebudou vadit ani vysoké teploty, ostatně je na ně ze své domoviny uvyklá. Její zlatožluté květy pokvetou od července až do října, každý týden je ale potřeba přidat do zálivky kapalné hnojivo. U včel, čmeláků a dalšího hmyzu je damiána oblíbená. Květy mají žlutou barvu a voní nasládle, jejich vůni bychom mohli přirovnat k heřmánku. Ačkoliv aroma je sladké, chuť květů je hořká.
Na českém trhu se s damiánou můžeme setkat nejen jako s rostlinou, ale i s extrakty v kapslích, v prášku a drcenými listy. Z listů se připravuje čaj, extrakty lze kapat do vody nebo přidávat do koktejlů a dalších nápojů.
Drcené listy: 1 polévkovou lžíci listů přelijeme 0,5 l studené vody a dáme vařit. Poté odstavíme a necháme vylouhovat asi ¼ hodiny. Nálev scedíme, ochutíme medem a pijeme až 2x denně 1 šálek. Čaj voní jemně po citronech.
Extrakt 10:1: 0,5 g extraktu nakapeme do ¼ l vody, ovocné šťávy nebo džusu a pijeme 1x denně po jídle.
Kapsle: Kapsle s obsahem extraktu se užívají 1-2x denně, polykáme je vcelku a zapíjíme dostatečným množstvím libovolné tekutiny (kromě alkoholu).
Vyzkoušejte tyto známé i neznámé bylinky do nápojů a uděláte i něco pro svoje zdraví.
Publikováno: 14. 9. 2023, Autor: | autor: Martina Pilzová | zdroj: botanic.cz, herbal-store.cz, nkz.cz, zdravi.euro.cz