reklama

Kompost nesmí chybět v žádné zahradě

Vyrábět a používat vlastní kompost na přírodní zahradě je jedním z nejekologičtějších způsobů nakládání s organickým odpadem. Tento proces nejenže snižuje objem odpadu, který putuje na skládky, ale také vytváří vynikající organické hnojivo pro vaše rostliny. Kompostování je jednoduché a ekologické řešení, které posiluje biodiverzitu půdy a přispívá k udržitelnějšímu způsobu života.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kompost na přírodní zahradě nesmí chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kompost na přírodní zahradě je základ

Využívat kompost na přírodní zahradě je jedním z hodnocených kritérií, která jsou nutná ke splnění požadavků a získání plakety s označením přírodní zahrada. Jednak musí být splněno kritérium, že se v ní nepoužívají umělá hnojiva, která můžete domácím kompostem plně nahradit, za druhé v rámci kategorie obhospodařování a užitkové zahrady získáte za vlastní kompost body do celkového hodnocení.

Tvorba kompostu má své fáze
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tvorba kompostu má své fáze

Proč kompost na přírodní zahradě vytvořit?

Vyrábět vlastní kompost na přírodní zahradě je velmi jednoduché – už jen z toho důvodu, že všechny rostlinné látky můžete znovu zhodnotit. I příroda v rámci svého koloběhu nezná odpady, proto se odumřelé rostliny mění na humus, který následně přispívá k růstu nových rostlin. Zároveň je také náhražkou kupované rašeliny, která je v podstatě neobnovitelným zdrojem a dopravuje se ze vzdálených míst, což narušuje celkově ekosystém. Jedním z dalších důvodů je i to, že ho máte k dispozici v podstatě zdarma.

Kompost má ale i další výhody – živiny z něj se uvolňují postupně a rostliny je tak mohou využít plynule, v závislosti na svém růstu a potřebách. Cenný je i pro půdní bakterie, které kromě toho, že se jím živí, vytváří antibiotické látky a usmrcují škodlivé organismy, čímž přispívají k biologické ochraně rostlin.

Na kompost můžete použít mnoho kuchyňského odpadu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Na kompost můžete použít mnoho kuchyňského odpadu

Co můžete na kompost ukládat?

Kompost má rád rozmanitost a odvděčí se vám za ní rychlejším rozkladem a přeměnou. Abyste získali nezávadný kompost s minimem škodlivin, je třeba zvážit, co do něj uložíte, a pravidelně a pečlivě je promíchávat.

Co tedy na kompost na přírodní zahradě patří?

  • veškerý organický kuchyňský odpad, také zbytky zeleniny, ovoce a jejich slupky
  • zbytky jídel a skořápky vajíček
  • kávová sedlina i čajové sáčky
  • ostříhané vlasy a nehty
  • čistý dřevěný popel v menším množství, piliny z neošetřeného dřeva
  • papír a lepenka bez barevného potisku, nekřídové
  • mech, jehličí a posekaná tráva, plevel
  • hnůj býložravců

Pak je tu také seznam věcí, které do kompostu nepatří – jde o cokoli obsahující umělou hmotu, sklo nebo kov, také kameny, kosti, kůže, nedopalky a obsah sáčku z vysavače, jednorázové plenky s fólií, popel z uhlí a briket, fekálie.

Velikost kompostu závisí na velikosti zahrady
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Velikost kompostu závisí na velikosti zahrady

V čem nejlépe kompostovat?

Kompost je také nutné ukládat do vhodné nádoby, kterou najdete na trhu v mnoha provedeních. Řiďte se přitom velikosti i využitím, které odpovídají vaší zahradě. Nádoba by měla mít minimálně 1 m3, v menších nádobách totiž nefunguje správně horká fáze přeměny kvůli malému množství materiálu uvnitř.

Můžete se řídit následujícími čísly, kolik kompostu získáte z různých druhů zahrad:

  • ze smíšené zahrady asi 2 kg/m2
  • z okrasné zahrady zhruba 1 kg/m2
  • z okrasné zahrady s listnatými dřevinami a trvalkami dá větší objem
  • z kuchyňského odpadu 50 až 100 kg/rok/osoba
  • materiál na provzdušnění 50 kg/rok/osoba

Kompost na přírodní zahradě pak využijete jako nejdůležitější hnojivo, je základním zdrojem přirozené výživy rostlin a také zdrojem humusu, který zajišťuje půdní úrodnost, a tvoří potravu pro půdní organismy.

Zdroj informací: prirodnizahrada.eu

Publikováno: 10. 12. 2023, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová