reklama

Péče o vinnou révu v únoru

Pěstujete-li vinnou révu, nyní vám začíná další období péče o ni. Právě únor je vhodná doba před jarním rašením pupenů na její prořezání, abyste se mohli pyšnit na podzim kvalitní úrodou. Po prořezu nezapomeňte keře řádně pohnojit hnojivy na organické bázi a vydatně zalijte. Pokud jste zkušení „vinaři“, tento zimní prostřih provádíte pravidelně, ti méně zkušení si jistě nechají rádi poradit.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vinná réva se v únoru musí prostříhat

Vinná réva

Tradičním druhem ovoce je v našich podmínkách mimo jablek a hrušní i vinná réva. Pokud ji již pěstujte, jistě znáte, že se o ni musíte starat celoročně. Únor je obdobím střihu vinné révy a i zde platí, vše provádět s dostatečným rozmyslem.

Při střihu se snažte používat kvalitní nůžky, kterými minimálně poškodíte místo řezu. Můžete je ošetřit podobně jako u ovocných stromů, zabráníte tak vstupu dřevokazných hub do rostliny. Výhony pro střih musejí být dobře uzrálé, nepoškozené, dostatečně dlouhé a s přiměřenou tloušťkou. Příliš silné výhony se mohou při ohýbání a následném přivazování k opoře lámat.

K prořezu používejte vždy kvalitní nůžky, které jsou dostatečně ostré
i (Zdroj: Šárka Miškovská)
K prořezu používejte vždy kvalitní nůžky, které jsou dostatečně ostré

Vinná réva a její zastřižení  

Měsíc únor je vhodným obdobím, kdy je čas na zastřižení vinné révy. V tomto čase jsou ideální podmínky pro násadu květenství, ze kterého na podzim sklidíte zralé hrozny. Dodržením přesného procesu dosáhnete kvalitní úrody, kterou se můžete na podzim pyšnit. Hrozny tak budou mít dostatečné množství cukru s nízkým obsahem kyselin.

Vinná réva v únoru nachází ve vegetativní fázi – postdormanci, kdy je rostlina připravena rašit, ale chladné počasí jí to nedovoluje. Ve vinných oblastech můžete s prostřihem začít po odeznění největších mrazů. V méně příznivých oblastech je nutné počkat, až se teplota ustálí mírně pod bodem mrazu, přibližně okolo -2 °C. Nejideálnější je suché počasí bez srážek a mlhy, proto s prořezem vyčkejte. Pro řez stromků je důležitý průhled, který zaručí ponechání výhonů, které jsou správně vyzrálé. Hůře se vám bude střihat keř, kterému ještě neopadaly všechny listy. Řez by měl být ukončen před začátkem „slzení“, což je vytékání mízy, které začíná vytékat s oteplením půdy při 5–6 °C.

Při řezu je dobré si vše ještě jednou promyslet, protože i zde platí pravidlo: dvakrát měř a jednou řež. Někdy můžete využít i loňský čípek, u něhož horní čípek zkrátíte do požadované délky podle zatížení, a spodní zkraťte na dvě očka. Postačí jen loňský „tažeň“ za čípkem odříznout a máte hotovo. U velmi plodných odrůd zastřihujte na 3–4 výhony. Při samotném řezu je viditelné, zda je výhon promrzlý, živý má zelené zbarvení. Výhon s pupeny, který nebyl na zimu dostatečně připraven svou dostatečnou vyzrálostí, má hnědé zbarvení. Je důležité si uvědomit, že ne všechna místa na révovém keři jsou stejně citlivá na mrazy. „Očka“, tedy pupeny na jednoletém dřevě, promrzají při teplotách -15 °C. Pro řez si proto vyberte očka, která na stromku nechcete. Převážně je to výhon, ze kterého nebude nic rašit.

Než výhon zastřihnete, vše si dopředu dostatečně promyslete
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Než výhon zastřihnete, vše si dopředu dostatečně promyslete

Jednoleté dřevo zkracujte krátkým řezem na dvě až tři očka. Dlouhým řezem zkracujte rovněž jednoleté dřevo s tím rozdílem, že ponecháte dlouhou část jednoletého výhonu, kterému se říká „tažeň“. U tohoto střihu je nutné zohlednit druh vinné révy. Jedná se především o to, kolik hroznů dokáže během roku výhon uživit a zároveň, zda úrodu udrží bez poškození. Většinou se u odrůd s velkými hrozny a velkými výnosy řežou na nízké zatížení 4–6 oček na m². U hroznů s průměrnými výnosy zkracujte výhony na 6–8 oček na m². U odrůd s menší produkcí hroznů si můžete výhon zkrátit na 8–10 oček na m². Dalším kritériem střihu je spon výsadby (vzdálenost stromků od sebe – průměrně okolo 80 cm) a výška kmene.

Ponechanému zbytku jednoletého keře se říká “čípek“, který se dělí na plodonosný a zásobní. Zásobní „čípek“ má za úkol vyprodukovat letorosty využitelné pro řez v následujícím roce. Při každém řezu se plodina omlazuje právě pomocí zásobního čípku. Tato metoda je nazývána Guyotův řez. Spočívá u jednoletého dřeva v naříznutí dvouokého čípku (plodného nebo tažného) a zároveň ponechání zásobního „čípku“ vždy blíže kmeni na starém dřevu.

Vinná réva a její tvary

V kordonových tvarech lze pěstovat vinnou révu, která má vetší podíl starého dřeva, a její řez je složitější vzhledem zachování zásobních a plodonosných čípků. Takové keře častěji trpí houbovými chorobami. Pro tvar pěstování vysokého vedení je typické držení u kmínku až k vrcholům sloupku, který tvoří opěrnou konstrukci, a zelené listy společně s hrozny visí dolů. Vinná réva pěstovaná v těchto tvarech se rozděluje na jednoduchou anebo dvojitou záclonu. Tento tvar však není příliš vhodný do našich klimatických podmínek.

Nevíte-li si stále rady, poproste souseda či známého, který má s vinnou révou více zkušeností. Určitě vám rád poradí a vy získáte zkušenost, kterou využijte příští rok při předjarním řezu.

Zdroj informací: vinna-reva-pestovani.cz; CH. Brickell a kolektiv: Velká zahrádkářská encyklopedie

Publikováno: 25. 2. 2024, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská