Černý kořen je vytrvalá rostlinka, která dokáže být osvěžující změnou v jídelníčku. Tato zelenina se podobá křenu, jeho chuť však připomíná pastinák. V kuchyni s ním zacházíme, jako bychom měli na kuchyňské desce chřest. Jak tuto lahodnou zeleninu pěstovat na našich zahradách, si povíme v tomto článku.
Četný kořen na zahradě
Černý kořen čili hadí mord španělský nepatří právě mezi rozšířené druhy zeleniny. Dalo by se však říct, že vzhledem k jeho chuti, vysokému obsahu biologicky vázané vody, vláknině, bílkovinám i bezdusíkatým látkám je tato zelenina v naší kuchyni bezpochyby nedoceněná, navíc je velkým zdrojem železa, hořčíku, sodíku a fosforu. V dnešní době nad touto potravinou jásají hlavně diabetici. V dřívějších dobách však lidé věřili, že jestliže vloží kořen do hadí tlamy, zabijí ho.
Černý kořen se sice řadí mezi vytrvalé rostliny, na zahradě jej však pěstujeme jako jednoletku, maximálně dvouletku. Ve svém druhém roce života rostlinka kvete a vytváří semena. Občas kvete kořen již prvním rokem. Má jasně žluté květy, které jemně voní po čokoládě.
Černý kořen je rostlinka nenáročná na klimatické podmínky, daří se jí prakticky všude – dokonce ani netrpí na žádné choroby či škůdce. Rostlina však vyžaduje humózní a dobře vyhnojené místo. Kořen potřebuje hluboce zpracovanou půdu s dobrou vlhkostí. Nemá ráda čerstvé organické hnojení či přihnojování dusíkem v průběhu její vegetace. Kdybychom kořeny přihnojovali, chutnala by zelenina hořce a její dužina by byla řidší až houbovitá.
Černý kořen vyséváme během měsíce března až začátkem dubna, a to do řádků vzdálených od sebe 30–40 cm. Po vzejití musíme zeleninu jednotit na 10 cm. Aby byla pro nás následná sklizeň jednodušší, je dobré pěstovat kořen v tzv. hrubcích. V případě, že plánujeme sklizeň až v následujícím roce v podzimním období, můžeme zeleninu vysévat do řádků i v srpnu, musíme však vylomit všechny květní stvoly. Sklizeň probíhá postupně od října až do jara. Vůbec se nemusíme bát nechat rostlinku přezimovat volně v půdě, je odolná. Kořeny, které vyryjeme z půdy na podzim, můžeme skladovat po celé zimní období. Je však nutné, abychom kořen založili do písku.
Chuť a vůně černého kořene
Hadí mord španělský čili černý kořen patří mezi plnohodnotnou zeleninu, která se vyznačuje opravdu velkým množstvím výživných látek. Na první pohled nás nijak neupoutá. Jakmile jej však oloupeme, připomíná chřest. Jeho aroma je ale mnohem intenzivnější a s ořechovým nádechem.
Díky opravdu velkému množství vlákniny je černý kořen vyhledáván jako surovina pro přípravu jídel jak pro lidi držící dietu, tak i pro diabetiky. Jak MUDr. Zbyněk Mlčoch říká, zelenina je zdrojem minerálních látek, velkého množství vápníku, železa, hořčíku, mědi, zinku i fosforu. Obsahuje vitaminy C, B1, B2, E a provitamin A.
Černý kořen je zkrátka dar z nebes. Je velice dobře stravitelný a pomáhá nám dokonce i se střevní mikroflórou či chronickým zánětem močových cest. Je vhodný také při revmatismu, osteoporóze, problémech s klouby nebo i při výskytu ekzému. Kořen stačí pouze po dobu 10 minut vařit, následně jej popíjíme jako vyluhovaný odvar.
Černý kořen v kuchyni
Černý kořen můžeme konzumovat nejen jako syrovou zeleninu, ale můžeme jej i tepelně upravit vařením, dušením nebo smažením. Jeho využití je zkrátka všestranné. Syrový kořen pouze oškrábeme a můžeme s ním pracovat. Jestliže chceme zachovat jeho bílou barvu, musíme jej ihned po oškrábání ponořit do vody s citronem nebo octem, velice brzy totiž začíná hnědnout. Používat jej můžeme jak do salátů, tak i jako součást ostatní kořenové zeleniny do polévky nebo v podobě přílohy k masu.
Každý si může černý kořen upravit dle své chuti. Kromě vysoké výživové hodnoty se tato zelenina pyšní velmi nízkou hodnotou kalorií. Ve 100 g zeleniny je pouhých 14 kalorií, proto je vhodná při redukční dietě.
Z kořene můžeme připravit např. výbornou polévku, dušený kořen s cuketou a rajčaty nebo i vynikající růžový detoxikační salát. Jestliže černý kořen nastrouháme nahrubo s jablky a mrkví, přidáme jogurtovou zálivku nebo kokosové mléko, sůl, pepř a citronovou šťávu, získáme během pár okamžiků vynikající salát, který nijak neublíží naší postavě.
Zdroj informací: www.dobrasemena.cz, www.semena.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.budejovice.rozhlas.cz, www.bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 4. 3. 2024, Autor: Beata Boháčová, Profil autora: Beata Boháčová