Pěstování salátů na zahradě má velice dlouhou tradici. Napadlo vás někdy, vyzkoušet někdy ještě třeba zajímavou alternativu? Pak jistou volbou pro vaši zahrádku je zajisté endivie, známá také jako štěrbák. U nás je sice poměrně málo známá, ale je dostupná a zároveň velice vhodná například pro diabetiky.
Pěstování salátů na zahradě aneb Když hledáte alternativu
Pěstování salátů na zahradě je velice oblíbené. Avšak někomu z vás se může stát, že hledá vhodnou alternativu a chce mít na podzim krásnou úrodu kadeřavých listů, které se používají stejným způsobem jako listy salátu – ale s tím rozdílem, že endivie má listy mírně nahořklé. V našich podmínkách se právě setkáte nejčastěji s kadeřavou variantou, která se vysévá od 15. června do začátku července, při délce vegetační doby 100 dní pak sklízíte od září až do listopadu.
K pěstování endivie je možné přistoupit i tam, kde nemáte záhony – tedy na balkonech a terasách. Zde je vhodné vybavit se velkými nádobami s velmi kvalitní zeminou a pěstovat společně například s fazolem zahradním, který půdu obohacuje o dusík, a proto se zde i tomuto druhu zeleniny bude velmi dobře dařit.
Endivie je zeměpisně známá více hlavně ve Francii, Itálii a Anglii. Tato listová zelenina je zde velice ceněná pro svůj vysoký obsah draslíku, vápníku, sodíku, hořčíku a železa. Kromě toho také obsahuje vitaminy A, E, C a skupiny B. Důležitý je i obsah inulinu, díky čemuž je endivie vhodná i jako složka stravy pro diabetiky a osoby s problematickým zažíváním.
Pěstování salátů na zahradě aneb Jak si vypěstovat endivii ze semínek
Pěstování salátů na zahradě se nemusíte vůbec vzdávat. Endivie neboli štěrbák je natolik vhodnou alternativou, že je možné ji se salátem společně pěstovat na jednom záhoně. Vyhovuje jí lehká až středně těžká půda dobře zásobená živinami.
Semena endivie vysévejte opravdu až od poloviny června, a to do hloubky 1 cm, kde jednotlivé kusy by k sobě neměly být blíže než 20 cm. Výsev do hnízd, kdy do jednoho místa dáte až 3 semena, se ukazuje jako správný. Po naklíčení potom můžete opatrně rostliny rozdělit od sebe a vysadit ještě na jiné místo, případně si ponecháte jen nejsilnější kusy. Nezapomeňte, že endivie vyžaduje dostatečnou zálivku jako každá listová zelenina.
Endivii po sklizení musíte spotřebovat poměrně rychle, a to nejlépe do dvou dnů – listy totiž po otrhání tvrdnou. Listy je vhodné spotřebovat přímo, a to především do zeleninových salátů. Také je možné je zamrazit.
Zdroj informací: osiva-semena.cz, dobrasemena.cz
Publikováno: 8. 4. 2024, Autor: Jaromír Malich, Profil autora: Jaromír Malich