reklama

Nastal správný čas na výsadbu salátové řepy

Kořenová zelenina zabírá v zeleninové zahradě výsadní postavení a pěstujeme ji pro zdužnatělé kořeny, bulvy nebo hlízy. Její pěstování není nijak nenáročné a na výběr je rozmanité množství druhů odrůd. Pokud jste se rozhodli pro pěstování kořenové zeleniny na vaší zahradě, určitě nezapomeňte na salátovou řepu. Výsadba salátové řepy jistě obohatí vaši zahradu. Poradíme, kde a jak ji nejlépe zasadit a jakou půdu zvolit.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Výsadba salátové řepy

Výsadba salátové řepy je nejvhodnější při vyrovnaných teplotách – nejlépe okolo 16 °C. Salátovou řepu pěstujte v otevřené poloze v úrodné lehké půdě s vysokou hladinou dusíku. Z dusíkatých hnojiv polovinu aplikujte před výsevem. Kyselou půdu je nutné provápnit. Semenáčky je potřeba brzy vyjednotit, ale některé odrůdy jsou již prošlechtěny na jednoklíčivost. Na jaře je možné vysévat přímo na stanoviště, jakmile je půda zpracovatelná a oteplí se na 7 °C.

Vysévejte 1 až 2 cm hluboko na vzdálenost, která závisí na typu odrůdy, a na požadované velikosti bulev. Jako hlavní plodinu ji vysévejte do řádků vzdálených 30 cm a jednoťte na 7 až 10 cm. Pro zakládání bulev s průměrem 2,5 cm volte rozestup řádků 7 cm a jednoťte na 6 cm. Pro nepřetržitou sklizeň malých bulviček postupně vysévejte během léta v intervalech 2 až 3 týdnů. Odrůdy určené ke skladování vysévejte koncem léta, nejpozději 10 týdnů před prvním očekávaným mrazem.

Pěstování salátové řepy

Zalévejte, jen pokud je nutné předejít vyschnutí půdy, a to dávkou 11 litrů na 1 m² na dva týdny. Uprostřed růstového období dodávejte zbývající polovinu dusíkatého hnojiva. 

Sklizeň salátové řepy

Salátovou řepu můžete sklízet v kterékoliv fázi od nedorostlých malých bulev s průměrem 2,5 cm až do dospělých jedinců, podle odrůdy, ročního období a požadované velikosti bulev – nejlépe 7 až 13 týdnů po výsevu. V mírných oblastech můžete nechat salátovou řepu přezimovat ve volné půdě, je-li propustná, pod cca 15 cm vysokou vrstvou slámy. Bulvy ovšem někdy zdřevnatí a ztratí svou specifickou konzistenci. Běžně se však vyrývají před příchodem prvních mrazů.

Výsledek své práce můžete zhodnotit o několik týdnů později
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Výsledek své práce můžete zhodnotit o několik týdnů později

Salátová řepa

Salátová řepa je dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletá. Dorůstá do výšky 15 cm a do šířky 12 cm. Dužnaté bulvy, které vyvíjejí v půdě, mohou být kulovité, zploštělé nebo válcovité. Mají průměr 5 cm a u protáhlých forem rostou přes 10 m hluboko. Dužina je nejčastěji červená, žlutá, bělavá nebo s koncentrickými růžovými a bílými kruhy. V souvislosti s tím je i pokožka kořene červená, žlutá nebo bělavá. Bulvy mají sladkou chuť. Výsadba salátové řepy je vhodná pro každého zahrádkáře.

Salátová řepa má často červené zbarvení
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Salátová řepa má často červené zbarvení

Salátová řepa a její účinky

Salátová řepa pochází ze Středomoří. První záznamy pocházejí z Babylonie z období 1000 let př. n. l. Dnes je oblíbeným druhem zeleniny nejen v Evropě, ale i Americe nebo Asii. Používá se především jako pokrm nebo lék. Dříve se však konzumovaly jen její mladé listy, které nejsou vůbec špatné v salátu, polévce nebo je lze upravit stejně jako špenát. Sušené listy lze využít i jako koření. Výsadba salátové řepy má svou tradici i u nás. Jistě si každý pamatuje z dětství na nastrouhanou červenou řepu naloženou v sladkokyselém nálevu, která byla jako příloha k různým pokrmům, a takto ji známe dodnes.

Tato rostlina má velkou škálu vitaminů a minerálů. Obsahuje velké množství vitaminu A, ale také vitamin B1, B2, B9 a i vitamin E. Z minerálů je významný draslík, vápník, železo, hořčík, křemík a měď. Obsahuje i cenný jód, selen, mangan nebo lithium. Rovněž, jako jablka, obsahuje množství pektinu, který je příznivý zácpě. Kromě betakarotenu obsahuje salátová řepa ještě barviva, jako jsou betanin a betain, která působí detoxikačně.

Zdroj informací: pořad Zahradník po ruce, CH. Brickell a kolektiv: Velká zahrádkářská encyklopedie, myprotein.cz

Publikováno: tento týden, Autor: Šárka Miškovská, Profil autora: Šárka Miškovská